in , ,

Gekke-koeienziekte terug van nooit weggeweest: mensen ‘geruisloos besmet’, VK op rand tweede epidemie

12841238 994b3796c1 Mad cow disease

Gekke-koeienziekte eiste 20 jaar geleden het leven van bijna 180 mensen – maar wetenschappers waarschuwen nu dat het VK op de rand van een tweede golf van de dodelijke epidemie kan staan.

De verspreiding van de ziekte, officieel bekend als Bovine Spongiform Encephalopathy (BSE), blijft het grootste voedselschandaal ooit in Groot-Brittannië. En nu hebben wetenschappers toegegeven dat ze “onzeker” zijn over hoeveel mensen in het Verenigd Koninkrijk “stil zijn geïnfecteerd” terwijl ze een nieuwe uitbraak voorspellen.

Deskundigen waarschuwen dat iedereen die tussen 1986 en 1989 rundvlees at, vlees zou hebben gegeten dat met BSE was besmet, wat betekent dat ze de moordenaarsvaccin zonder kennis zouden kunnen incuberen.

De ziekte heeft een incubatieperiode van tussen de 30 en 50 jaar.

Richard Knight, hoogleraar Neurologie aan de CJD Surveillance Unit in Edinburgh, vertelde BBC Two documentary ‘Mad Cow Disease: The Great British Beef Scandal’: “Er is nog steeds zoveel onzekerheid. En een van de dingen die onzeker is, is hoeveel mensen in het Verenigd Koninkrijk geruisloos zijn geïnfecteerd.

“Ik moet zeggen dat we het gewoon niet zeker weten, maar elke voorspelling suggereert dat er nog meer gevallen zullen zijn”.

BSE bereikte epidemische proporties in de jaren negentig, waardoor meer dan vier miljoen runderen moesten worden geruimd. BSE kan via de voedselketen aan mensen worden doorgegeven, waardoor een niet-geneesbare en fatale aandoening, de ziekte van Creutzfeldt-Jakob (CJD), wordt veroorzaakt. Volgens de NHS kunnen de symptomen van CJD zich op elk moment tussen een paar maanden en twee jaar ontwikkelen.

Neurologische symptomen, waaronder moeite met lopen, onduidelijke spraak, gevoelloosheid, duizeligheid en problemen met het gezichtsvermogen.

Enkele van de psychische symptomen zijn onder meer ernstige depressie, extreme wanhoop, angst, terugtrekken, prikkelbaarheid en slapeloosheid. Naarmate CJD zich ontwikkelt, verslechtert de fysieke en mentale toestand van een persoon verder totdat ze niet meer kunnen communiceren of bewegen.

In de laatste fase van CJD raakt een persoon bedlegerig en heeft het 24 uur per dag zorg nodig. De doodsoorzaak wordt meestal veroorzaakt door een infectie of ademhalingsinsufficiëntie.

BSE werd voor het eerst aangetroffen in Britse runderen in 1986 en verspreidde zich snel naar 180.000 dieren. De ziekte werd overgedragen aan landen over de hele wereld, waaronder de Verenigde Staten, Japan en Europa.

De uitvoer van Brits rundvlees werd in 1996 gedurende drie jaar verboden, waarbij de Europese Unie de beperking drie jaar later opheft.

Lees verder bij de bron: Express.co.uk

Photo by Garrette cc

 

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
climate change 1563015709

Prins Charles waarschuwt leiders: We hebben 18 maanden om de wereld te redden

MH17 Ukraine Map Locations

Bom onder Rutte’s MH17 verhaal