in

Groene stroom blijkt grijs, Nederlander keihard bedrogen

52e6d1454f51b114a6da8c7ccf203163143ad6e55159774a712f 640 bedrog

‘Energieboekhouding' noemen ze het bij de NRC. De Nederlandse energieproductie bestaat voor 8,6 procent uit duurzame . Toch is bijna de helft van die verkochte energie aangemerkt als ‘groen', en dus duurder. Maar hoe kan dat? Door te sjoemelen natuurlijk.

‘Garanties van oorsprong'

De opwekking van duurzame energie wordt strak bijgehouden in . Mede doordat er keurmerken (GvO's) worden afgegeven om mee aan te kunnen tonen hoe ‘groen' een energieleverancier precies is.

Zegt zo'n bedrijf 25 procent groene energie te kunnen leveren en koopt die voor die 25 procent aan keurmerken? Dan wordt er dus gekeken of inderdaad een kwart van de totale opgewekte energie uit een zonnepaneel of een komt. Toppie toch? Weet iedereen wat ‘ie geleverd krijgt!

Sjoemelen

Helaas, er wordt flink gesjoemeld met dit systeem. Want die GvO's zijn voor in opgewekte duurzame energie wel tien keer zo duur (5-6 per megawattuur) als wanneer je ze voor het buitenland koopt. Voor de Belgische groene stroom betaalt men vijftig cent.

Maar hoe werkt dat sjoemelen nou precies? Nou de Nederlandse energieleveranciers hebben hoog van de toren geblazen over hoe groen hun stroom wel niet is, waardoor consumenten massaal op hun af zijn gekomen voor die ‘ietwat duurdere' belofte van groene stroom.

De kosten van die GvO's worden namelijk doorberekend aan de consument. Doordat zij niet aan die vraag konden voldoen, moesten ze goedkope GvO's bijkopen en hun groene stroom uit het buitenland halen.

Nederlanders betalen dus flink veel meer voor groene stroom omdat zij denken dat dit in Nederland wordt opgewekt, terwijl het eigenlijk voor een fractie van de prijs in het buitenland wordt opgewekt!

En dan is het nog maar de vraag hoe goed er met dit systeem wordt gecontroleerd, omdat energieproducenten (dus in tegenstelling tot energieleveranciers) niet gebonden zijn aan zo'n certificaat.

Je hoopt dus eigenlijk maar dat zo'n eerlijk is geweest tegenover de leverancier, die jou al naait met z'n goedkope buitenlandse groene stroom…

Lees verder bij de bron: INDIGNATIE

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
53e1d646485bb114a6da8c7ccf203163143ad9ec5657704d7726 640 boeing 737

Ministerie stopte kinderporno en martelfilmpjes asielzoekers in DOOFPOT

islam 1544523967

Minister krijgt gelijk: Westland kan hoog of laag springen, islamitische basisschool moet er komen