in , , , , ,

Aangenomen! Het opzijschuiven van de rechtsstaat: nieuwe EU bevoegdheid voor justitiesamenwerking

rechterlijke macht 1544016950
PaliGraficas / Pixabay

Nederland maakt zich zorgen over de samenwerking van justitie en rechterlijke macht binnen de Europese Unie.

Het dreigt bijvoorbeeld mis te gaan bij de voorgestelde nieuwe bevoegdheid van EU-landen om bij andere lidstaten digitale informatie over verdachten op te vragen, stelt minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

Sommige landen willen volgens hem zo ,,voortvarend” optreden dat zij de rechtsstaat opzijschuiven.

De Tweede Kamer is nog bezorgder dan de minister. Oppositie- én coalitiepartijen voelen niet alleen niets voor het voorstel van de Europese Commissie om elektronisch bewijsmateriaal gemakkelijker uit te wisselen.

Dat kan vervelend uitpakken als een EU-land dat het niet zo nauw neemt met de rechtsstaat bijvoorbeeld in Nederland informatie opvraagt om daarmee een politieke rivaal het leven zuur te maken.

Een groot deel van de Kamer is ook beducht voor de teneur die het in het voorstel bespeurt.

Lidstaten dreigen hun laatste woord over justitie en rechtsgang op sommige punten te verliezen, vrezen veel partijen.

Lees verder bij de bron: Europa Nu

Update

Het is er zoals verwacht doorheen gejast.

Opsporingsautoriteiten uit EU-landen krijgen toestemming om digitaal bewijsmateriaal in strafzaken rechtstreeks op te vragen in andere lidstaten zonder tussenkomst van justitie in dat land.

De EU-ministers van justitie hebben daar vrijdag in meerderheid mee ingestemd, ondanks verzet van minister Ferd Grapperhaus, zijn Duitse collega en vijf andere ministers. Grapperhaus bracht zijn „ernstige zorgen” over en steunde het voorstel niet.

Internetbedrijven waar aanklagers gebruikersgegevens opvragen worden verplicht binnen tien dagen, of in noodgevallen binnen zes uur, de gevraagde elektronische data aan te leveren. Voorstanders achten dat nodig om bijvoorbeeld terrorisme tegen te gaan.

Het gaat bijvoorbeeld om mail-, Twitter- en Whatsappberichten of het achterhalen van een IP-adres. Internetproviders die niet meewerken kunnen een boete van tot 2 procent van hun jaaromzet krijgen.

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
democratie 1544014613

De NL noodwet bij harde brexit geeft individuele ministers een vrijbrief om op eigen houtje besluiten te nemen

spy 1544020636

Duitse overheid komt met handleiding die kinderen aanmoedigt te “spioneren” op hun “rechtse” ouders