in , ,

Hoge Raad accordeert uitwisseling AIVD met NSA en GCHQ

De inlichtingendiensten AIVD en mogen informatie uitwisselen met de Amerikaanse inlichtingendienst NSA en de Britse GCHQ.

Het gerechtshof heeft bezwaren daartegen terecht afgewezen, vindt de Hoge Raad.

Dit blijkt uit een vrijdag gepubliceerde uitspraak van de Hoge Raad van een zaak aangespannen door onder meer de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA), de Nederlandse Vereniging Van Journalisten (NVJ), de Society (Isoc) en First.

De clubs en enkele journalisten en advocaten privé hadden de zaak aangespannen omdat ze meenden dat uit de zwaar aangezette ‘Snowden-onthullingen' blijkt dat de NSA ongeoorloofde methoden hanteert en grondrechten van burgers schendt.

Vooral het massaal (in ‘bulk') verzamelen van metadata stuitte de organisaties tegen de borst. Immers, via een omweg kunnen AIVD en MIVD dan data van Nederlanders in handen krijgen die onrechtmatig zijn verkregen.

De zaak speelt al jaren, dus nog op grond van de oude inlichtingenwet Wiv 2002.

Alles bij de bron; NetKwesties

Lees ook eens verder bij de bron: Hoge Raad accordeert uitwisseling AIVD met NSA en GCHQ

Photo by mw238 cc


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Onze terreurbestrijder NCTV: Duizenden IS-fans in Nederland

Complotdenkers hadden weer eens gelijk: Nederland steunt met belastinggeld terreurgroeperingen