in , , , ,

Kritiek op aangekondigde aanpassingen sleepwet door regering

sleepwet logo

De wijzigingen die het kabinet wil doorvoeren bij de nieuwe inlichtingenwet (Wiv) zijn onvoldoende en hiermee wordt de ‘nee'-stem die uit het referendum van 21 maart 2018 naar voren is gekomen, niet serieus genomen. Dat zegt Hans de Zwart, directeur van -organisatie Bits of .

Concreet willen de regerende partijen dat gegevens minder lukraak en meer gericht op personen wordt verzameld. Verder moet het delen met buitenlandse veiligheidsdiensten van nog niet beoordeelde bestanden met afgetapte informatie aan een nieuwe belangrijke voorwaarden voldoen. Verder gaat de bewaartermijn van gegevens van drie jaar terug naar één jaar.

Tot slot komt er meer aandacht voor de positie van journalisten. Als in de zogenoemde bijvangst gesprekken zitten tussen journalisten en hun bronnen, wordt die informatie vernietigd, zo melden bronnen tegen de NOS.

De Zwart spreekt over cosmetische wijzigingen. ‘Ik vind de toezeggingen van het kabinet volstrekt onvoldoende. Het lijken cosmetische wijzigingen. De kern van het probleem, namelijk dat op grote schaal ongericht informatie over onschuldige burgers bij de diensten in het vizier gaat komen, wordt niet opgelost als toezeggingen die al gedaan waren in de worden vastgelegd.' Daarnaast geeft hij aan niet onder de indruk te zijn van het terugbrengen van de bewaartermijn van drie naar één jaar.

‘De verlaging van de bewaartermijn is een concrete verbetering, maar als er gegevens worden bewaard die sowieso niet thuishoren bij de geheime diensten, heb je daar nog steeds niet veel aan', zei De Zwart. Wel geeft hij aan dat hij nog wacht tot hij ‘zwart op wit' exact kan lezen wat het kabinet voor wijzigingen wil doorvoeren.

Tot slot gaat De Zwart nog in op de aangekondigde tegen de . ‘De rechtszaak is momenteel in voorbereiding. De beslissing of we naar de stappen, kunnen we pas maken, als we de wettekst met aanpassingen hebben gezien. Maar het ligt wel voor de hand.'

Alles bij de bron; Computable

Lees ook eens verder bij de bron: Kritiek op aangekondigde aanpassingen sleepwet door regering

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
8639310034 083db1cd26 Nicolas Maduro

Venezuela; Eten in ruil voor je stem: als technologie in verkeerde handen valt

politie dna analyse

Foutje in de DNA databank ? Het kan, want het gebeurde eerder