in

Ondernemersrisico als overheidsrisico bij de belastingbetaler

Ten Years on Since the Financial Crisis Have Banks Earnt Our Trust Back

Bedrijven zijn middelen om welvaart te scheppen, en niet een doel op zichzelf. Door ondernemersrisico in tijden van crisis af te dekken, dreigt de publieke zaak wederom voor de kosten op te draaien.

Dat is geen triomfantelijke terugkeer van de , maar wederom een verdere uitholling, aldus Rutger Claassen. Er zijn altijd alternatieven.

Too big to fail

Meer dan tien jaar geleden raasde de financiële crisis door de Westerse wereld, en verleenden overheden massaal steun aan en andere financiële instellingen. ‘Too big to fail' werd een gevleugelde uitspraak.

Sommige financiële instellingen zijn zo belangrijk dat de overheid in geval van nood niet anders kán dan hen uit de brand redden.

De continuïteit van deze instellingen bleek van te groot belang voor de samenleving als geheel, gegeven de specifieke publieke functies die zij vervullen, zoals het betalingsverkeer.

De -pandemie heeft waarschijnlijk nog grotere economische gevolgen. Ook nu verlenen overheden massale steun. De Nederlandse overheid laat de staatsschuld oplopen om een pakket van 90 miljard euro te financieren.

Die steun gaat nu niet naar een selecte groep financiële instellingen, maar naar allerlei bedrijfstakken, die anders dreigen om te vallen. De financiële crisis liet de kwetsbaarheid zien van de financiële sector. De corona-crisis laat de kwetsbaarheid zien van horeca, luchtvaart, toerisme, en vele andere bedrijfstakken.

Grote aantallen bedrijven zijn blijkbaar niet in staat om enkele weken van tegenvallende inkomsten op eigen kracht te overleven. Weinigen plaatsten kanttekeningen bij deze steunmaatregelen. Wat zegt dat over ons denken over de verhouding tussen markt en staat?

De meest gehoorde diagnose dezer dagen is dat de overheid terug is van weggeweest. De officiële leer van de vrije markteconomie draait om ondernemersrisico. Ondernemen betekent risico lopen, en dus niet gedekt zijn bij tegenvallende winsten of verliezen. Nu blijkt dat de  …..

Lees verder bij de bron: Me Judice

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
52e9d1434e5aab14f1dc8460c52036761d39c3e456597748732e72dd96 640 social distance

‘1,5 meter-samenleving mogelijk nog tot in 2022 noodzakelijk’

5G antenne brand scr

De strijd tegen de komst van 5G wordt steeds grimmiger