in , , ,

‘Schaf Eerste Kamer af, het is een partijkartel op poten’

Schaf de Eerste Kamer toch gewoon helemaal af. Het is “stratego voor partijbesturen”, waar kiezers niets over te zeggen hebben. “Dat wakkert anti-establishmentgevoelens aan, en terecht. Mensen vinden dat ze niets te zeggen hebben en dat klopt. Het is een partijkartel op poten.”

Dat is de boodschap van Wim Voermans, hoogleraar Staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden.

Het probleem van de Eerste Kamer is dat hij twee dingen tegelijk probeert te zijn: een juridische instelling die wetten test, en een politieke instelling waar gedebatteerd wordt. Maar daardoor is de Eerste Kamer geen van beide.

“Ze hangen er een gordijn voor dat ze naar de kwaliteit van wetten kijken, maar er zitten maar weinig juristen in.”

Op die discussies in de Eerste Kamer hebben burgers veel minder invloed. Partijen bepalen de kandidaten, partijpolitici kiezen de senatoren.

“Als kiezer heb je nul controle. Je moet lid van een partij zijn om nog enige invloed uit te oefenen. Het is een feestje van partijen die geen leden meer hebben, want de partijen lopen leeg. Het is niet uit te leggen.”

Lees verder bij de bron: ThePostOnline


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

Rapporteren

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
House of Lords
1 jaar geleden

De Eerste Kamer is een historisch overblijfsel waar de elite nog eens even naging of de ideeën van de Tweede Kamer wel konden worden doorgezet en of de wijzigingen niet te veel ingingen tegen de belangen van de elite. Wat dat betreft is de situatie in NL hetzelfde als in Engeland met House of Lords.
Natuurlijk klopt dat van geen kanten en de Eerste Kamer had allang weg gemoeten of anders vervangen door een kamer van technisch specialisten die plannen uitvoerig testen op realiseerbaarheid (dus zeker niet een huis vol juristen – want die bouwen nog geen boekenkast).
Maar van mensen met kennis heeft de regering nooit veel op gehad. Juristen en historici besturen dit land nadat de banken en het grote geld eerst hebben aangegeven of het wel kon.

Europeanen de HSL-trein in gejaagd: Frans Timmermans wil vliegen binnen Europa verbieden

Top 5 van complotten die waar bleken te zijn