in , , , ,

Steeds minder privacy: Schengeninformatiesysteem voert ingrijpende wijzigingen door

Er komen nieuwe regels voor Schengen­informatie­systeem (SIS). Doel is om mogelijke lacunes in het systeem weg te werken en, de soorten signaleringen die kunnen worden ingevoerd ingrijpend te veranderen.

Zo kan in de hele EU een hoog veiligheidsniveau worden gegarandeerd, wat de bestrijding terrorisme en zware criminaliteit ten goede komt.

Ook migratiebeheer wordt gefaciliteerd…

…Met de ontwerp verordeningen worden extra signaleringscategorieën toegevoegd aan systeem:
<ul”>

  • signaleringen met oog op ondervragingscontroles, een tussenstap tussen onopvallende en gerichte controles die het mogelijk maakt mensen te ondervragen
  • signaleringen van onbekende verdachten of gezochte personen, waardoor er in het SIS vinger- of handpalmafdrukken kunnen worden ingevoerd die op de plaats ernstige misdrijven of terroristische incidenten zijn aangetroffen en vermoedelijk van de dader zijn<
  • preventieve signaleringen van kinderen die het risico lopen te worden ontvoerd door een hun ouders, en van kwetsbare personen die voor hun eigen bescherming moet worden belet te reizen (bijvoorbeeld als reizen een risico op een gedwongen huwelijk, vrouwelijke genitale verminking of mensenhandel met zich mee kan brengen)
  • signaleringen met het oog op terugkeer, d.w.z. in verband met terugkeerbesluiten ten aanzien illegaal verblijvende onderdanen van derde landen, waardoor de uitwisseling van informatie in verband met terugkeerbesluiten kan worden verbeterd

Ook maken de verordeningen het mogelijk om voor meer voorwerpen signaleringen in te voeren, zoals valse documenten, identificeerbare waardevolle voorwerpen en IT-apparatuur.

De verordeningen maken het mogelijk om gezichtsopnamen te gebruiken voor identificatie­doeleinden, met name voor de consistentie in grenstoezichtprocedures.

Ook kunnen er DNA-profielen worden ingevoerd om gemakkelijker vermiste personen te identificeren wanneer vingerafdrukken, foto’s of gezichtsopnamen niet beschikbaar zijn of niet geschikt voor identificatiedoeleinden.

Alles bij de bron; EuNu

Lees verder bij de bron: privacynieuws.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Report

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Na de No Agenda show van Adam Curry hebben we nu ook De Jensen podcast!

Terugkijken! De 100 vragen van Thierry Baudet omtrent het Marrakesh VN-migratiepact tot ergernis van Kamerleden