in , , , , , , ,

EU, Nederland en India slaan massaal biometrische gegevens van burgers op

EU database 1634405015 scaled

Europa beschikt over software die leugens opspoort in het gelaat van reizigers. Nederland gebruikte data van onschuldige burgers om uit te maken of ze misschien fraudeurs konden zijn.

India deelt privé persoonsgegevens met bedrijven ‘om ongekende innovatie mogelijk te maken’; dat land is zelfs koploper in die vele vormen van massatoezicht en is er nog trots op ook.

Waar stopt de controle door de overheid en begint het recht op privacy?…

….Aadhaar

Biometrische dataverzameling, het digitaal opslaan van meetbare, kenmerkende biologische eigenschappen van individuen zoals vingerafdrukken of gezichtsfoto’s, wordt nergens zo massaal uitgerold als in India.

In 2009 ging daar het project Aadhaar, Hindi voor ‘fundament’, van start.

Je krijgt er een twaalfcijferige code in ruil voor je naam, geboortedatum, gender, adres, een foto van je gezicht, tien vingerafdrukken en een scan van je irissen. Die code stelt je in staat om vlot aan uitkeringen, voedselhulp of je pensioen te raken.

Registratie zou vrijwillig moeten zijn, maar de Indiase overheid maakt steeds meer uitkeringen en diensten afhankelijk van het hebben van een Aadhaar-nummer.

Aadhaar bevat intussen de biometrische gegevens van 1,26 miljard Indiërs en is daarmee het grootste biometrische identificatiesysteem ter wereld….

…iBorderCtrl

Niet alleen India maar ook Europa experimenteert met gezichtsherkenning, haar iBorder-Ctrl-systeem: in 2019 liepen de experimenten daarmee af.

iBorderCtrl is een geautomatiseerd systeem aan de buitengrenzen van de EU dat uitmaakt of inreizende personen al dan niet liegen, op basis van microbewegingen in het gelaat.

Wie verdacht wordt van liegen, wordt strenger gecontroleerd door de grensagenten.

Zo zouden illegale migranten en terroristen onderschept worden, aldus de Europese Commissie.

De Commissie investeerde 4,5 miljoen euro in het project.

Ze weigerde het evaluatierapport in 2019 openbaar te maken; dat zou de commerciële belangen van het consortium bedrijven achter het project kunnen schaden….

…Systeem Risico-Indicatie-software

In de toeslagen-affaire werden naar schatting 26.000 ouders slachtoffer van onterechte fraudeverdenkingen met de toeslag voor kinderopvang.

De Systeem Risico-Indicatie-software of SRI koppelde gegevens uit verschillende overheidsdatabanken aan elkaar om te voorspellen of iemand al of niet een fraudeur was.

Mensen met een dubbele nationaliteit of met een exotische familienaam werden extra gecontroleerd, en ook personen die in arme wijken woonden.

Hoe de risicoberekening precies gebeurde, werd …..

Lees verder bij de bron: Privacynieuws

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
climate science

COP26 Klimaatdoorbraak? Einde aan de gekte? Rijke G20 landen steeg kolenverbruik met 4% in 2021!

Vaccine Syringe Miniature Figures  - wir_sind_klein / Pixabay

Zeg Corona-Minister De Jonge: graag onderbouwing voor uitspraak dat vaccinatie geen effect op vruchtbaarheid heeft