in ,

Stop de expositie waarbij bezoekers met messen in het beeld van sekswerker Belle gaan kerven

red amsterdam 1572264432
PublicDomainPictures / Pixabay

Beste Mevrouw Kiers, directeur van het Amsterdam Museum. Wij zijn diep geschokt en verontwaardigd van het voornemen van het Amsterdam Museum om een exhibitie van het werk van Jimini Hignett tentoon te stellen.

Het gaat hier om de exhibitie “Nr. 1 Tourist Attraction”.

Wij zijn bekend met het gedachtegoed van mevrouw Hignett en deze druist wat ons betreft sterk in tegen alle menselijkheid en basiswaarden. Maar het gaat hier om meer dan een “verschil van mening” of perspectief.

Met deze tentoonstelling slaat het Amsterdam Museum niet alleen de plank mis, maar draagt het museum sterk bij aan het vergroten van vooroordelen en stigma tegen een groep Amsterdammers die toch al enorm gestigmatiseerd zijn in de maatschappij: de sekswerkers zelf.

Deze geplande tentoonstelling, met name de uitleg bij Belle Revisited, zet zelfs aan tot geweld tegen sekswerkers.

Op jullie website staat letterlijk: “Hignett heeft mensen uitgenodigd om een mes of beitel ter hand te nemen en hun initialen of een hart in het houten lichaam van haar sculptuur te kerven.”

Mogelijk zijn jullie niet op de hoogte van zowel het dagelijkse stigma dat sekswerkers, zelfs in een gelegaliseerde context als Amsterdam ervaren. De sekswerkerorganisatie PROUD heeft hier samen met Soa Aids Nederland recent onderzoek over gepubliceerd wat onder andere laat zien hoe moeilijk het is voor sekswerkers om ervaren geweld, al dan niet tijdens werk, te melden bij de politie.

Een van de mensen in ons team zei direct na het lezen van de informatie op jullie website over deze tentoonstelling: “An exhibit like this makes me fear for my physical safety. If people are encouraged to carve into a wooden statue of an independent worker, why wouldn’t they think it’s ok to harm one in real life?”

En mogelijk hebben jullie je nog niet verdiept in het enorme belang van het standbeeld Belle – het enige publieke sekswerkerstandbeeld ter wereld – voor de sekswerkergemeenschap in Nederland en buiten de grens?

Het Belle standbeeld is in 2007 door Mariska Majoor, oprichter van het PIC, neergezet op het Oudekerksplein juist om respect voor sekswerkers en een constructieve dialoog te bevorderen voor het welzijn en rechten van mensen in de seksindustrie.

Jaarlijks op 17 december, de internationale dag tegen geweld tegen sekswerkers, komen sekswerkers en vrienden voor het Belle standbeeld bij elkaar in solidariteit met de sekswerkers in Nederland en wereldwijd die geweld ondervinden of zelfs vermoord zijn simpelweg vanwege hun werk.

Iedere week maken wij Belle schoon en soms vinden we dan een kaart of bos bloemen van iemand anders, ons onbekend, die er troost in vond te kunnen rouwen of herdenken bij Belle.

Ik ken persoonlijk diverse verhalen van sekswerkers en vrienden van de afgelopen paar jaar die uit andere landen speciaal naar Amsterdam zijn gereisd om Belle te zien: om te rouwen, of om er kracht uit te halen.

Lees verder bij de bron: Doorbraak.eu

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Schermafbeelding 2019 10 28 om 12.50.05

Global Warming: reuze hagelstenen in een heet woestijnklimaat

justitie 1563978186 e1567163579848

Justitie vernietigde cruciaal document in zaak Julio Poch