in ,

Topinkomens fors omhoog, cao-lonen de overgebleven kruimels

geld cadeau 1559804305
Hans / Pixabay

Bestuursvoorzitters in Nederland verdienden vorig jaar 7,2 procent meer dan in 2017, terwijl de cao-lonen met slechts 2,1 procent stegen. Unilever­topman ­Paul Polman kreeg 283 keer zoveel als zijn gemiddelde werknemer.

Na een aantal gematigde jaren zijn de topinkomens in Nederland vorig jaar weer sterk gestegen.

Vooral met dank aan de gestegen winsten en beurskoersen (waardoor hun aandelenpakketten meer waard werden) steeg de totale beloning van de bestuursvoorzitters vorig jaar gemiddeld met 7,2 procent, tot 1,83 miljoen euro.

Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar de beloning van de top van 117 toonaangevende bedrijven en instellingen. Koploper is Ben van Beurden van Shell, die vorig jaar 20,1 miljoen euro verdiende aan basissalaris, bonussen, aandelen, pensioen en overige inkomsten.

Dat is ruim de helft meer dan een jaar eerder, vooral door een aandelenbonus van ruim 15 miljoen euro.

Uit het jaarlijkse onderzoek blijkt dat de onderlinge verschillen groot zijn. In het bedrijfsleven steeg de beloning gemiddeld met 9,7 procent, tot 2 miljoen euro. Die stijging zit met name bij de grootste bedrijven, de multinationals.

Bij de grote Nederlandse bedrijven was het beeld gematigder. Bij staatsbedrijven en (semi)publieke instellingen daalde de beloning fors, met 12 procent tot gemiddeld 418 duizend euro.

Lees verder bij de bron: De Volkskrant

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
krediet 1562991744

Er is een megakredietcrisis onderweg

politie 1543438444

Racisten, seksisten en ander tuig kunnen vrij hun gang gaan bij de Politie