in ,

Veel patiënten met migratieachtergrond op ic’s: ‘Legt iets bloot’

49773148481 f6f0cfea45 intensive care
Photo by Official U.S. Navy Imagery

In Amsterdam liggen voornamelijk mensen met een nietwesterse migratieachtergrond op ic’s. Dat zegt Armand Girbes, hoofd van de ic in het Amsterdam UMC, in het Algemeen Dagblad

. “Dit legt iets bloot wat we al veel langer weten. Namelijk dat de gezondheid bij mensen met een niet-westerse achtergrond veel slechter is dan bij mensen met een westerse achtergrond”, zegt zorgbestuurder Suzanne Kruizinga in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Volgens Girbes is het beeld in Amsterdam hetzelfde als in steden in het westen zoals Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Gouda. Zijn collega’s in het oosten van het land zouden het beeld niet herkennen.

Hij ziet een groot verschil met de eerste golf, toen er in ziekenhuizen in Amsterdam veel mensen uit Noord-Brabant lagen. “Nu komen ze vooral uit Amsterdam en valt me op dat er disproportioneel veel mensen met een niet-westerse achtergrond zijn”, zegt hij.

Er zijn een aantal redenen voor de oververtegenwoordiging. Zo zouden mensen met een migratieachtergrond volgens Girbes vaker klein wonen, waardoor het moeilijker is om in quarantaine te gaan.

CBS-hoofdsocioloog Tanja Traag erkent dat en zegt tegen de krant dat ook de taalbarrière een oorzaak is. Daarnaast werken migranten vaker in contactberoepen, zegt ze.

Eerder bleek uit cijfers

Lees verder bij de bron: WNL

Photo by Official U.S. Navy Imagery

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
52e6d1454f51b10ff3d8992cc52036761d39c3e45551734c7c2f78d590 640 leugen

Hoezo oversterfte?

pixabay zelfmoord vaccin 02 480x300 1

Tests Nederlands coronavaccin stilgelegd: proefpersoon ziek