in , , ,

Voltrekt zich een grote ramp in Californië? Grote natuurbrand baant zich een weg door oude kernafvalsite

The Rim Fire in the Stanislaus National Forest near in California began on Aug. 17 2013 0004

De Woolsey-brand die afgelopen weekend meer dan 90.000 hectare in Californië verbrande, heeft mogelijk toxische en radioactieve stoffen uit een Superfund-site verspreid, volgens activisten die denken dat de autoriteiten de risico's bagatelliseren.

Het vuur ging door het Santa Susana Field Lab (SSFL), een federale site van het Superfund in de Simi Hills, de locatie van de ergste en grootste kernsmelting in de Amerikaanse geschiedenis in 1959.

Hoewel het California Department of Toxic Substances Control zei dat er geen reden was om bezorgd zijn over ” andere risico's dan die normaal aanwezig zijn in een natuurbrand “, zijn de lokale bevolking niet zo zeker, erop wijzend dat het agentschap zijn verantwoordelijkheden bij het opruimen van giftige locaties heeft verzuimt en het beschuldigt van een mogelijke .

De burgervader van Los Angeles, Robert Dodge, hekelde de DTSC en wees erop dat de site – nu eigendom van Boeing – nog steeds radioactief en vervuild is, ondanks de belofte van het agentschap om het acht jaar geleden op te ruimen. “Deze giftige materialen bevinden zich in de bodem en de vegetatie van SSFL, en wanneer het verbrandt en in de lucht terechtkomt in rook en as, is er reële kans op verhoogde blootstelling voor omwonenden.”

De DTSC verzekerde de inwoners dat de SSFL-faciliteiten niet door de brand werden getroffen en beweerde dat metingen van straling en gevaarlijke stoffen van zowel de site als de omliggende gemeenschappen zich binnen normale niveaus bevonden en geen ander gevaar vormden dan normaal aanwezig was. Duizenden mensen leven binnen twee mijlen van de site, die oorspronkelijk werd ontwikkeld om raketmotoren te testen en nucleair onderzoek uit te voeren in de jaren 1940.

NASA(Never A Straight Answer), eigenaar van een klein stukje van de site, herhaalde de boodschap van het DTSC in een persbericht, waarin stond dat de brand geen risico's bood die verder gingen dan normaal met bosbranden, hoewel het eigendom “aanzienlijke brandschade” heeft .

De bezorgdheid van bewoners over autoriteiten die mogelijk de risico's afzwakken, wordt aangewakkerd door de staat van dienst van het DTSC van gebroken beloftes, gecombineerd met de zeer reële geschiedenis van kernsmelting ter plekke. De Californische staatswetgever gaf opdracht aan een onafhankelijk beoordelingspanel om de DTSC te onderzoeken en ontdekte in 2016 dat het bureau gemeenschappen “in gevaar had gebracht” door “zijn basisfunctie niet te vervullen om het publiek en het te beschermen tegen industrieel gevaarlijk afval en besmetting.”

De DTSC werd verantwoordelijk gehouden voor het Exide-schandaal in Vernon, waarin een batterijrecyclinginstallatie tientallen jaren toxines lekte in omliggende gemeenschappen en werd bekritiseerd vanwege de achterstand in vergunningen voor gevaarlijk afval.

Lokale ouders hebben de besmetting op de SSFL-site beschuldigd van de kankers van hun kinderen, en de Centers for Disease Control aangewezen laboratoriumarbeiders uit de jaren vijftig die ontwikkelden als onderdeel van een ‘speciale blootstellingscohort' die in aanmerking kwam voor compensatie voor hun jarenlange arbeid in een radioactieve omgeving.

Terwijl de SSFL de locatie was van meerdere nucleaire ongelukken, vond de ergste plaats in 1959 toen een reactor nucleair materiaal afblaast om een ​​explosie te voorkomen, waarbij uiteindelijk 459 keer meer straling vrijkomt dan de beruchte explosie van Three Mile Island 20 jaar later.

 

Bron is RT en vertaald door Google met wat handmatige aanpassingen. Foto is van een natuurbrand in 2013.

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
aandacht 1542199508

Joehoe Pauw, RTL Late Night en De Wereld Draait Door doe eens jullie journalistieke taak en besteedt ook wat aandacht aan Marrakeshverdrag

BUX komt met STOCKS

Tip: Beleggen voor de kleine portemonnee en dan ook nog zonder transactiekosten is hier