in

BIZAR: Land dat onderdeel van onderzoek is; Oekraïne heeft vetorecht in strafonderzoek MH17

14954124963 576149141d mh171

De vier landen die samen het strafrechtelijk onderzoek uitvoeren naar de ramp met vlucht hebben wel degelijk een ‘geheimhoudingsovereenkomst' getekend.

Deze ‘non-disclosure agreement' betekent dat niet alleen , en , maar ook een vetorecht heeft over wat er wel en niet openbaar wordt. Dat blijkt uit een document van het Australische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Tot dusver heeft Minister Opstelten (Veiligheid en ) gesuggereerd dat er geen sprake was van zo'n vetorecht en zo'n clausule. De deal ligt nationaal en internationaal zeer gevoelig, omdat de vrees is dat Oekraïne daarmee de mogelijkheid heeft om feiten of informatie geheim te houden die het land niet goed zouden uitkomen. De optie dat Oekraïne zelf betrokken was bij de ramp is officieel ook onderwerp van onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) en Justitie.

Document ‘authentiek'

Australië heeft net als Nederland geweigerd de gemaakte afspraken openbaar te maken. In een toelichting op dat besluit, in een officiële brief van 15 oktober, erkent Australië dat formeel sprake is van een ‘non-disclosure agreement'.

De afspraken ‘schrijven consensus voor tussen partijen voordat informatie betreffende het onderzoek openbaar wordt'. Omdat overeenstemming een voorwaarde is, hebben alle landen dus een vetorecht. Het Australische ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt tegenover RTL Nieuws dat het document ‘authentiek' is. “Het niet-openbaar maken van informatie is belangrijk om het onderzoek niet in gevaar te brengen, en om toekomstige strafrechtelijke vervolging op grond van het onderzoek niet te hinderen.”'

Lees verder via RTL Nieuws.

 

Foto via dayblakelydonaldson cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
2404172438 9f55aab8f1 taart1

Ze blijven zichzelf maar feliciteren: Rutte krijgt Rathenau-prijs

8002139634 1671c39ce3 kind computer1

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs hield schending privacy leerlingen maanden lang achter voor het Parlement