in ,

Daar gaat weer 200 Miljoen: Kabinet vreest nabetaling aan Brussel

1c087779deefc816 640 miljoenen
Het kabinet houdt rekening met een nieuwe nabetaling aan de .
Omdat uit nieuwe berekeningen blijkt dat onze economie in 2011 en 2012 groter was dan gedacht, krijgt mogelijk een naheffing van 200 miljoen euro.

Dat blijkt uit een brief van de ministers Jeroen (Financiën) en Henk Kamp (Economische Zaken).

Hoe hoog de naheffing wordt, is ook afhankelijk van de ontwikkelingen in andere -lidstaten. Het precieze bedrag wordt in het najaar bekend. In juni moeten herberekeningen van de omvang van onze economie in de jaren 2013 en 2014 bekend worden. Ook die zouden kunnen leiden tot een naheffing.

Dijsselbloem zegt woensdag in een reactie op de bijstellingen door het CBS: “Enerzijds is een hoger bruto nationaal inkomen op zich goed nieuws voor Nederland, dat wil zeggen dat het inkomen dat we met elkaar verdienen hoger is dan eerder gedacht.”

Bron: NU.nl

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil “zo spoedig mogelijk” uitleg van minister Dijsselbloem van Financiën over een mogelijke nieuwe naheffing die Nederland moet betalen aan de Europese Unie.

Dat zegt Omtzigt in een reactie op nieuwe schattingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek over de Nederlandse economie in 2012.

Uit die schatting blijkt dat de Nederlandse economie in 2012 beter presteerde dan eerder werd gedacht. Als gevolg daarvan kan Nederland mogelijk rekenen op een nieuwe nabetaling aan de Europese Unie van 200 miljoen euro.

Correctie economie

Overvallen

“We zijn weer overvallen door een mogelijke nieuwe naheffing. De vraag is waarom de Nederlandse statistieken telkens naar boven worden bijgesteld en die van andere landen niet”, aldus Omtzigt.

“Bij de vorige naheffing betaalde de regering onmiddellijk, maar wacht de nog steeds op de informatie en de verificatie van de berekening. Die moet Dijsselbloem met spoed sturen voor zowel de oude als de nieuwe naheffing. Het is namelijk niet uit te leggen aan burgers dat belastinggeld naar Brussel wordt overgemaakt zonder enige verantwoording te eisen bij de EU, zoals de regering eind vorig jaar deed.”

‘Te gek voor woorden'

SP-Kamerlid Arnold Merkies noemt het “te gek voor woorden” dat er mogelijk opnieuw 200 miljoen euro moet worden betaald na de naheffing die afgelopen jaar al werd betaald.

“Het zal toch niet zo zijn dat we opnieuw meer moeten betalen omdat wij met ons statistisch bureau het braafste jongetje in de klas zijn?”

Ook Merkies wil daarom opheldering van Dijsselbloem. “Alvorens we ook maar een cent extra gaan betalen, moet er eerst volledige opheldering komen over hoe deze berekening tot stand is gekomen en of er in andere landen op dezelfde manier wordt gemeten.”

Als de bijstelling en de naheffing het gevolg zijn van de zogeheten brievenbusmaatschappijen, is dat volgens Merkies “des te meer reden om een einde te maken aan de belastingontwijkingsdustrie die we in Nederland hebben.”

‘Chaotisch proces'

D66-Kamerlid Wouter Koolmees noemt de huidige wijze van het herbereken van het bbp en de naheffingen die erop volgen een “chaotisch proces”.

Zuur

-Kamerlid Mark Harbers benadrukt dat later dit jaar pas duidelijkheid komt over de gevolgen van een correctie.

“Maar een eventuele naheffing zou, ook al kunnen we er niets tegen doen, heel zuur zijn. Deze rommelige situatie, met naheffingen en correcties achteraf, is onhoudbaar. Dat is voor iedereen helder. Daarom heeft de VVD vorig jaar al opgeroepen om tot een andere manier van begroten in de EU te komen. Het is belangrijker dat het kabinet hier snel mee aan de slag gaat.”

Onafhankelijkheid

“De staat voor de onafhankelijkheid van het CBS, ook als dat leidt tot vervelende gevolgen. In andere landen hebben we kunnen zien hoe het mis kan gaan als onafhankelijke rekenmeesters hun werk niet goed kunnen doen”, zegt Tweede Kamerlid Henk Nijboer.

“De PvdA vindt dat er meer lijn moet komen in de aanpassingen van de ramingen en het Europese begrotingsproces, zodat we niet dan weer terugkrijgen en dan weer moeten bijbetalen.”

Kaalplukken

PVV-Kamerlid Teun van Dijck noemt een mogelijke naheffing in een reactie “te gek voor woorden hoe we steeds verder worden kaalgeplukt door de Europese Unie.”

Bron: nu.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
14364404614 eb3028cab1 health

WHO: kosten doden en ziekten door luchtvervuiling 16 biljoen

3965105767 2c58477563 diefstal

Juridische vraag: is een gemiste zelfscan bij Albert Heijn diefstal?