in , , , , , ,

De ins en outs over de pijpleiding van Israël naar Europa waar je weinig over hoort, “vangaslos” lijkt toch slim plan

pipeline
TimHill / Pixabay

Waarschijnlijk doet Mark Rutte iets goeds zonder dat hij het zal weten, door Nederland van het gas af te halen.

Israël kondigde een groot pijplijnproject aan vanuit de gasvelden voor de kust met vier landen, eindigend in Noord-Italië. De EastMed-pijpleiding zou een van de langste in de geschiedenis kunnen zijn en ook een van de technisch moeilijkste om af te leggen.

De deal werd een paar dagen geleden aangekondigd op World Israel News en is nu een paar jaar in onderhandeling.

Het wordt gezien als een tegenwicht tegen zowel de Arabische als de Russische macht, maar dat is niet echt waar. Dit levert naar verluidt 20 miljard kubieke meter per jaar op naar Cyprus, Griekenland en Italië en dit gaat gepaard met aanzienlijke uitdagingen vanwege de moeilijke uitdaging.

De bedoeling is om 10 bcm te transporteren volgens de website van IGI Poseiden, het bedrijf dat de pijplijn bouwt. 10 bcm is vergelijkbaar in grootte met de zuidelijke gascorridor die gas uit Azerbeidzjan binnenbrengt.

De overeenkomst is ongeveer twee jaar onderweg, waarbij de energie tsaren van de vier landen in december 2017 een memorandum van overeenstemming over de pijpleiding ondertekenen. Het wordt als een technisch moeilijk project beschouwd om niet alleen vanwege de diepte van de onderzeese route te voltooien, maar ook omdat het door een vulkanisch gebied in de oceaanbodem tussen Cyprus en Griekenland moet gaan.

Er is totaal geen discussie over de kosten.

Het ging allemaal om de politiek. Maar de politiek hiervan is Kabuki-theater. De Russen geven niet om meer pijpleidingen naar Italië, nu Turkstream aan gaande is en de gasbehoeften in Europa aan het versnellen zijn.

Dit is een project van de Europese Unie, ontwikkeld door IGI Poseidon onder auspiciën van het Connecting Europe Facility-programma van de EU. De EU moet hiervoor heel veel geld uit de knip toveren.eastmed pipelin

Al het gepraat over de Russische monopolie van de Europese gasmarkt, is gewoon niet waar. Rusland levert tussen 35% en 40% van het gas in Europa. Dat aandeel is toegenomen door de stijgende vraag en er zijn geen nieuwe ontwikkelingen in de pijplijn.

En voor Europese gasmarkt is het juist het goedkoopste gas dat wordt geleverd door Russische pijpen. Zowel de STC- als de EastMed-pijpleidingen zullen winstgevend zijn, maar pas nadat het EU-deel van de financiering is afgeschreven, wat het ook moge zijn.

EastMed is net als de STC bijna tien jaar in ontwikkeling. Turkstream ging van idee naar realiteit in twee jaar.

Dit zijn projecten die door EU worden gebruikt voor politieke doeleinden, niet voor economische doeleinden. Diversificatie van het aanbod is prima als het economisch zinvol is. Maar als het niet dat alles doet, is het tijd om te profiteren van de mensen die voor het project hebben betaald, de consumenten door middel van hun belastingen.

Bovendien, als deze projecten fundamenteel economisch zouden zijn, zouden ze niet zo lang nodig hebben om te onderhandelen. De onderhandelingen vloeien voort uit geen van de beginselen die willen betalen voor het oneconomische deel van de kosten. En dat is waar de EU stappen in zet om die kosten te betalen die vervolgens aan de consument worden doorberekend.

Uiteindelijk zal niets van dit alles echt van belang zijn, omdat de behoefte aan gas in Europa zo hoog is en het waarschijnlijk is dat dit in de nabije toekomst niet door iets anders zal worden vervangen. Europa is getrouwd met slechte milieu-ideeën die op hun beurt een slecht energiebeleid worden.

De laatste daarvan is de aankondiging door de Franse president Emmanuel Macron dat Frankrijk tegen 2035 14 van zijn 58 kernreactoren zou sluiten. Het enige dat de waanzinnig marxistische economie van Frankrijk in stand houdt, is zijn goedkope, door kernenergie opgewekte elektriciteit.

Macron wil dit verlagen van 72% van de huidige stroombehoeften naar 50% en onbetrouwbare bronnen zoals zonne- en wind opwekken.

Maar, terug naar Israël en de politiek van EastMed, bedreigt deze pijpleiding, net als de SCT uit Azerbeidzjan, het Russische marktaandeel niet vanwege de uiteindelijke kosten. Transport kost geld, zelfs voor leidinggas. En hoe langer de pijplijn, hoe meer transportkosten er toe doen.

En als Israël eindelijk zijn pijplijn naar Europa krijgt, is de prijs die Rusland moet betalen om de regio een klein beetje te helpen stabiliseren, dan is het uiteindelijk een kleine. Het slimmere spel voor Israël is natuurlijk om een ​​pijpleiding te ontwikkelen die naar het oosten gaat naar Syrië in plaats van noordwesten naar Italië, maar houd daar niet je adem in.

Wat ik interessant vind, is de dichotomie tussen wat Duitsland krijgt en wat Italië krijgt op het gebied van gasvoorziening. Duitsland krijgt de enorme Nordstream 2 die meer dan twee keer zoveel oplevert als Italië van de duurdere EastMed en SCT.

russias south stream pipe line

Het originele plan van het Southstream Pipeline Project

Vergeet niet dat het originele plan van SouthStream was om door Bulgarije te gaan, door naar Oostenrijk en een tweede stroom door Griekenland naar Italië. Dat werd vernietigd vanwege de belangen van de VS om Rusland klein te houden. En omdat Israël wilde dat Eastmed en de Saoedi’s voor een pijpleiding door Turkije en door Syrië gingen.

En Angela Merkel was maar al te graag bereid om Griekenland en Italië te verhinderen toegang te krijgen tot goedkoop Russisch gas.

Nee, in plaats daarvan kunnen ze duur Azeri en Israëlisch gas krijgen.

Dit is nog een andere reden waarom Italië klaar moet zijn met de EU. Het is duidelijk dat Duitsland en Frankrijk de controle willen hebben over de instroom van energie om politieke en economische heerschappij te verzekeren over elke EU-staat. Zo is er een zekerheid dat de landen/staten zich wel moeten aan de regels die opgelegd worden.

Deze laatste overwinning voor Europese energiezekerheid is precies dat.

Via zerohedge

Griekenland wordt energieknooppunt voor groot deel Europa

Is het nu stiekem wel een goed idee van Rutte om van het gas los te gaan?

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
koeien stal

Nederland is de spil in jarenlange illegale handel van gentech veevoer

zorgverzekering1

Zorgverzekering is sinds de invoering 75% duurder geworden