in ,

In alle Europese hoofdsteden staat nu een moskee, in Athene gaat eerste sinds Ottomaanse tijd open

islam 1547294155
Engin_Akyurt / Pixabay

De Votanikos-moskee in Athene zal de komende weken zijn deuren openen voor aanbidders, na jaren van terugslag van de orthodoxe kerk en protesten van de lokale bevolking.

De vice-minister van Buitenlandse Zaken Marcos Bolaris bevestigde dinsdag dat de moskee – gefinancierd door de Griekse staat voor een bedrag van bijna € 900.000 – de komende weken haar deuren zal openen. Meerdere aanvragen om de moskee te bouwen waren al sinds 2000 bediscussieerd en vastgelopen, en de bouw van het huidige gebouw begon uiteindelijk eind 2016, zij het nadat de de demonstranten had ontruimd van de site.

Schattingen van de islamitische bevolking van Athene variëren van minder dan 100.000 tot 500.000, wanneer met illegale en vluchtelingen rekening wordt gehouden. Tot nu toe werden deze moslims gedwongen te bidden in omgebouwde woonkamers en kelders verspreid over de stad.

Tot nu toe was Athene de enige Europese hoofdstad zonder een moskee.

Terwijl sommige moskeeën uit het Ottomaanse tijdperk nog steeds in de stad staan, dienen ze als archeologische monumenten in plaats van gebedshuizen. Na bijna 400 jaar van vaak brute Ottomaanse bezetting, heeft de Griekse regering niet ingestemd met de bouw van een nieuwe moskee sinds Griekenland zijn onafhankelijkheid veilig stelde in 1830.

De oppositie tegen de moskee is stijf geweest. Nikolaos Michaloliakos, leider van de extreemrechtse Golden Dawn-partij, verwoestte het voorstel in het parlement in 2016. Toen hij de moskee een ‘schrijn voor de ' noemde, vroeg Michaloliakos : “Keren we terug naar de Turkse bezetting?”

Terwijl Golden Dawn de meest rechtse politieke positie in Griekenland bezet, associëren veel gewone de islam nog steeds met verovering en bezetting. Uit een enquête van 2017 bleek dat slechts een derde van de bevolking van het land de term ‘' positief beoordeelde. 28 procent beschouwde de term ‘Turken' positief, wat aangeeft dat de islam voor veel mensen een concept is dat onafscheidelijk is van de donkere dagen van het Ottomaanse rijk.

De orthodoxe kerk van het land, waar 98 procent van de bevolking lid van is, heeft zich ook verzet tegen de moskee. Aartsbisschop Ieronymos II van Athene, de leider van de kerk in Griekenland, waarschuwde dat de bouw van de moskee deel uitmaakte van een plan om de natie te “dehelleniseren en de-christeniseren” en riep moskeeën op om radicaliseringsgronden te broeden.

Nu de moskee eindelijk is geopend, hebben sommige Griekse moslims geklaagd dat het voltooide gebouw te klein is.

“Is dit de moskee waar ze ons al zoveel jaren over vertellen?” Vroeg Naim Elghandour, president van de Moslimvereniging van Griekenland, vorige maand op de radio, waarin hij klaagde dat het gebouw slechts 300 mannen en 50 vrouwen zal kunnen huisvesten tijdens openingstijden.

Elghandour beweerde dat de Votanikos-moskee, die geen minaretten of luidsprekers heeft, nauwelijks groter is dan de geïmproviseerde moskeeën waar de moslims van de stad nu al in bidden.

Lees verder bij de bron: RT World News

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
euro 1554827126

Daar gaan we weer: Italië gaat niet aan de EU-begrotingsafspraken houden

Juncker 1024x566

Dronken Juncker zet bijna Rwandese presidentsvrouw in vlammen met brandende toorts