in

Erdogan wil Koerden van de kaart vegen

erdogan russia now

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan kondigde gisteren aan om het Turks offensief in Syrië tegen de Koerdische milities uit te breiden naar de andere belangrijke Koerdische grenssteden in Syrié. Dat meldt Yahoo“Zodra we de terroristen hebben verdreven van Afrin, zullen wij hen ook van Manbij, Ayn-al-Arab, Tel-Abyad, Ras al-Ayn en Qamishli verdrijven”, zo zei hij.

Ayn-al-Arab, beter gekend als Kobane, heeft een symbolische betekenis voor de Koerden. Daar wonnen ze in 2015 op heroïsche wijze de strijd tegen IS na een maandenlange belegering. Qamishli is dan weer de hoofdstad van het autonome gebied. De stad Manbij kwam in 2016 in handen van de Koerdische milities. De Turken hebben zich daar steeds tegen verzet. De Amerikanen hebben er evenwel een militaire aanwezigheid.

Een escalatie van het conflict tussen Turkije en de Syrische Koerden zou de Verenigde Staten in een lastig parket brengen. De VS bevindt zich nu al in een ongemakkelijke positie. Zij steunen immers de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) in hun strijd tegen IS. Daarvan is Koerdische militie van de YPG, die Afrin verdedigt, de grootste component. De SDF heeft het hele noordoosten van Syrië in handen.

Erdogan roept alvast de NAVO op om hem te steunen in het Turks offensief. “Hey NAVO, waar zijn jullie?”, zo sprak hij. “Wij zijn op jullie vraag naar Afghanistan, Somalië en de Balkan gekomen. Nu vraag ik: laten we naar Syrië gaan. Waarom komen jullie niet?”

‘Operatie OIijftak’

Vorige maand begon het Turkse leger met ‘Operatie Olijftak’ . Turkije zette het offensief in met hevige artilleriebombardementen en luchtaanvallen op de Syrisch-Koerdische YPG-milities. De laatste dagen boekte Turkije winst in bijna het gehele grensgebied van Afrin. De YPG heeft nog wel een groot deel van de regio, met inbegrip van de hoofdstad, in handen, maar daar kan elk moment verandering in komen, ondanks de recente militaire steun van de Syrische regeringstroepen.

De aanvallen volgden na wekenlange waarschuwingen van president Erdogan en zijn kabinet tegen de YPG in Syrië. Turkije beschouwt de YPG als een tak van de omstreden Koerdische Arbeiderspartij (PKK), waar Ankara al decennialang mee in een guerrilla-oorlog verwikkeld is. Ankara vreest voor de oprichting van een autonome Koerdische staat aan de Turkse zuidgrens met Syrië.

Lees ook eens verder bij de bron: Stop de Bankiers

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
2879707177 7300242284 tweede kamer

Het kabinet vertraagt de ondertekening van de Donorwet met opzet

screenshot 451

Opnieuw groot misbruikschandaal in Groot-Brittannië, moslimdaders ongemoeid gelaten want “racisme”