in , ,

Hoe een kikkerlandje langzaam wordt gaar gekookt in pensioendebacle

Alexas_Fotos / Pixabay

Het pensioenstelsel in Nederland blijft een hot item. De grote media zijn ook wakker geworden en de kranten staan er bijna dagelijks vol van. Eerlijk gezegd waren we hier op Biflatie.nl de tijd al ver voor uit en heb ik er regelmatig over geschreven. Bezorgd als ik was als vroeg-gepensioneerde en inmiddels als ‘jonge’ AOW-er die nu z’n derde AOW-maand ingaat.

Pensioenen op achterstand

Natuurlijk ben ik niet de enige die bezorgd is maar zijn er meer dan 3 miljoen gepensioneerden die vrezen achter te blijven bij de landelijke inkomensontwikkeling. Al 10 jaar lang zijn de pensioenen niet geïndexeerd en dat betekent dat er een flinke achterstand is ontstaan vergeleken met het inkomen van de werkenden. Lonen gingen omhoog en prijzen ook zoals we al jaren gewend zijn. De regering heeft ter compensatie wel de AOW jaarlijks aangepast aan de prijsinflatie maar dat was niet genoeg om de achterstand in te lopen.

Rollatoropstand

De senioren zijn dus de klos en komen in opstand. Over een aantal jaren in de geschiedenis bekend als de rollator-opstand. Nou zijn het juist deze senioren achter de rollator die met hun ouderdomsgebreken, en daarmee hoger dan gemiddelde ziektekosten, het meest worden getroffen. Deze zullen echt niet in grote getale met bussen vol naar het Malieveld in Den Haag reizen en de ministeries blokkeren. Deze  senioren moeten het hebben van de bewustwording onder de werkende bevolking en de jongere ouderen die nu druk moeten uitoefenen op Den Haag. Of is het Brussel. Of is het de ECB. De grote vergrijzing? Of is het en Brussel en de ECB en de vergrijzing enzovoorts. Het is zeker weten een combinatie van meerdere factoren die nu een aanslag plegen op de nog steeds goed gevulde pensioenpotten van Nederland.

Mooie beloftes, “goeie EU en goeie euro”

De pensioenen waarvoor de Nederlandse werkende bevolking hun leven lang hun maandelijkse premies hebben opgebracht. Te samen met de werkgevers van wie de maandelijkse bijdrage hoger was dan die van de werknemers. Kortom, ons pensioenstelsel is volledig opgebouwd voor en door de NL-bevolking. Nederlanders dus die met een spaarzaam beleid een goeie oudedagsvoorziening hadden opgebouwd. Ik schrijf hier “hadden.” Ware het niet dat we sinds 1 november 1993 deel zijn gaan uitmaken van een groter geheel, namelijk de Europese Unie(EU). Met allerlei goeie bedoelingen om bijvoorbeeld grenzen te openen voor de handel en de weg vrij te maken voor een gezamenlijke muntunie, de euro. Mooie idealen in de ogen van veel politici die hun kiezers enthousiast hadden gemaakt met mooie beloftes van open grenzen en opbloeiende handel. Een gouden eeuw zou aanbreken.

Nederland is donorland

Ach ja, er zijn misschien voordelen geweest, maar al sinds de invoering van de is er gemopperd over de wisselkoers waarmee de rijke lidstaten automatisch een werden voor de armere lidstaten. Dit is inmiddels een keihard feit en toegegeven door  politici onder het excuus van dat we eerst moeten investeren en daarna de vruchten plukken van de harmonisatie van een gezamenlijke unie. De vraag die bij mij al lang was gerezen is hoelang zoiets duurt en hoe lang het duurt vooraleer politici in de gaten krijgen dat die zogenaamde harmonisatie uitblijft en zelfs neigt naar desintegratie omdat de standpunten van diverse lidstaten steeds verder uit elkaar groeien. En dat vooral op financieel gebied.

NL is slachtoffer ECB

Ondanks of misschien wel juist dankzij de zijn de zuidelijke lidstaten er niet in geslaagd hun financiën op orde te krijgen. De ECB moest redding brengen door jarenlang de stapsgewijs te verlagen. Om de economie in een paar jaar met lagere rentetarieven weer op te krikken. Daarna zou de rente weer omhoog kunnen als de schuldennaties hun financiën weer op orde hadden gebracht. Niet dus! Door de lage rente ging de schuldenberg in de zuidelijke lidstaten juist omhoog. In ons kleine polderlandje losten we af en is de staatsschuld anno 2019 ver omlaag gebracht tot 49 procent van het BBP. Dat is ruim beneden de vereiste 60 procent, de Brusselse norm. kampt met een record schuldenberg van zelfs 122 % van het BBP. Er is dus gemanipuleerd met rentetarieven ten gunste van ongehoorzame lidstaten.

Spaargeld is voor jezelf, niet voor een ander

Jaren geleden hebben wakkere economen, die inzagen dat een laag rentebeleid niet was te handhaven in landen waar de financiën op orde waren, al gewaarschuwd voor de desastreuze gevolgen van een te lage rente. Juist daar werken de lage rentetarieven totaal verkeerd om. Waar spaartegoeden moesten oprenten voor later en pensioenreserves moesten aangroeien voor een vergrijzende bevolking, juist daar waren normale rentetarieven bitter hard nodig. Je kon hooguit een paar jaartjes interen ten gunste van de beklagenswaardige zuidelijke lidstaten maar daarna was het welletjes. Die pensioenpotten waren bedoeld voor de eigen burgers net zoals de spaarcenten.

Slapende volksvertegenwoordigers

Nu het te laat is gaan onze beleidsmakers, zoals Klaas Knot van De Nederlandse Bank(DNB), de minister van Financiën en een handjevol Kamerleden jammeren dat het rentebeleid van de ECB niet helemaal gunstig uitpakt voor Nederland. Ondanks dat er al jaren voor is gewaarschuwd. Dringt het dan nu pas door dat de gevolgen desastreus zijn voor ons Nederlanders. Gaan “onze” beleidsmakers nu een keer beseffen dat het gevoerde beleid fout is geweest en volkomen desastreus uitpakt? Maar wat kopen wij er voor nu het te laat is. Politici hebben zitten slapen en braaf de bevelen opgevolgd vanuit het Brusselse bolwerk. Onze volksvertegenwoordigers zagen 751 parlementszetels met een fluwelen zitvlak en vorstelijke vergoedingen en hun drang was groot om daarin een plekje te krijgen. Dat is dus wat er gebeurt als een klein kikkerlandje mee wil doen met de grote club en politici met een rappe tong het volk vragen een stem uit te brengen om hun belangen te vertegenwoordigen in die grote vereniging van 28 lidstaten.

We kunnen niet meer terug

We kunnen nu ronduit stellen dat we hebben gefaald. Wij als natie, als klein polderlandje, zijn er in getuind. Met mooie woorden gelokt en nu pas wordt duidelijk wat de prijs is. We betalen de hoofdprijs in de vorm van interen op ons spaargeld en interen op onze pensioenen. Maar het is te laat. We kunnen niet meer terug. Niet meer terug naar 4 procent of hoger. Dat kan de economie niet meer aan van landen met een hoge schuldenberg. Die gaan direct failliet. Als de ECB de rente nu zou verhogen dan is de ramp niet te overzien. Faillissementen van falende bedrijven en banken die hebben geïnvesteerd in onrendabele projecten omdat het geld zo goedkoop was. De grote verleiding van goedkoop geld gaat zich wreken. Een domino effect van faillissementen met een heuse crisis tot gevolg. Het kleine polderlandje wordt vanzelf meegetrokken vanwege de innige verbondenheid van 28 lidstaten. Hoewel? Straks met de 27 misschien.

En weer het verhaaltje van de kikkers

En wij, kikkers in een klein kikkerlandje worden langzaam gaar gekookt. Wie kent niet het verhaaltje van de kikkers in de pan. Stop je kikkers in een pan met kokend water dan springen ze er direct uit. Stop je kikkers in een pan met water die je aan de kook brengt dan blijven ze zitten en worden ze dood gekookt. In ons kleine kikkerlandje is het water al een tijdje aan …

Lees verder bij de bron: Biflatie.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Rapporteren

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
NL overheid volledig weg kwijt ...
2 jaren geleden

Je weet zo langzaamaan niet meer waar je beginnen moet. De ervaringen in de afgelopen twintig jaar zijn zo dramatisch dat ik beter een boek kan gaan schrijven.

Om te beginnen is de NL regering absoluut niet capabel. Er zitten veel te veel jonge mensen in de regering die een bestuursfunctie hadden in een semi-overheids-clubje maar zelf hebben zij geen enkele relevante ervaring. Het merendeel is jurist of historicus. Je zou verwachten dat in een regering de beste mensen zitten die Nederland heeft. Mensen met minimaal twee decennia hands-on ervaring – maar die ontbreken geheel. De debatten gaan nergens over en men komt niet verder dan hakken op andere kabinetsleden terwijl men zaken die aandacht verdienen laat liggen. Over echt belangrijke zaken wordt niet eens gesproken zoals de enorme problemen met immigratie of over het uitfaseren van aardgas zonder dat de regering weet waarover zij praat !!!!. Een partij voor de dieren kun je toch nauwelijks serieus nemen. Een partij als Denk is het resultaat als je ongelimiteerd immigranten toelaat die niet willen integreren.
De EU is een mislukking eersteklas …. en dat valt de politici aan te rekenen.

De Nederlandse bevolking is plat gezegd genaaid! Dat begon al direct met de omrekening van de gulden naar de euro die meer dan 20 % te laag werd ingezet. Dat zou de bedrijven flink helpen … maar dat alles op kosten van de burger die niet alleen in salaris omlaag ging maar die onmiddellijk 20 % van al zijn spaargeld zag verdampen.
En sindsdien loopt NL continu in de eerste versnelling ,,, zonder meer op te kunnen schakelen. Het betekende hard rond trappen zonder moeite maar je komt nauwelijks vooruit. De bedrijven kunnen nu gemakkelijk hun producten slijten in het buitenland, maar ze houden er te weinig aan over. En de lonen in NL zijn de afgelopen twintig jaar nauwelijks gestegen. De tweede blunder nadat het spaargeld al was ingeleverd.
Dat de gulden te goedkoop werd ingezet maakte onmiddellijk dat de zuidelijke landen in de problemen kwamen. Zij konden niet concurreren tegen een land als Nederland en er ontstond werkeloosheid in de zuidelijke landen zodat die vervolgens een begrotingstekort hadden. Je behoeft geen econoom te zijn om te zien wat hier is gebeurd.
Hoe kon het gebeuren dat de architecten achter de EU niet hebben gezien dat een vaste koersverhouding niets minder dan een ramp is? Maar meer nog: hoe kun je zo gek zijn om de EU te beginnen met een vaste koers verhouding?? De vaste koersverhouding is een fout van de eerste orde en met de giga schulden bij de ECB zal het zonder enige twijfel lijden tot het opheffen van de EU !!!

Maar het is niet gebleven bij dat probleem. De schaduwpartijen achter de EU (banken, multinationals) hadden vanaf bet begin een ander doel met de EU. De gemeenschappelijke munt was niets anders dan een valstrik. Want op het moment dat landen hun eigen munt kwijt waren was het moeilijk om weer terug te gaan. Het werkelijke doel was om souvereine landen op te heffen zodat er een grote EU was waar de beslissingen werden genomen. Maar dat werd de burgers natuurlijk nooit verteld. Schandalig is ook dat de burgers niet kunnen hun bestuurders in de EU kunnen kiezen. Het is een niet-democratisch orgaan. En via salami tactiek werden langzaam maar zeker steeds meer bevoegdheden naar Brussel geschoven. Je zou verwachten dat regeringen hiertegen zouden protesteren, maar blijkbaar zaten regeringen in het complot (al dan niet gekocht met mooie baantjes).
Het bleef muisstil en een globalist als Rutte heeft er alles aan gedaan om NL met huid en haar over te leveren aan de banken en multinationals.

En dan de massa immigratie waar inmiddels alle landen uiterst negatieve ervaringen hebben.
Het is schandalig dat een Merkel roept dat zij wel 1,5 miljoen immigranten wil hebben. En dat zouden dan artsen, ingenieurs etc zijn. Als ik de beelden uit Duitsland zie dan is er alleen chaos.

Het is de hoogste tijd dat de burgers hun regering ter verantwoording roepen wil de schade niet nog veel groter worden. Rutte CS moet weg !!!!

Shadow1100
1 jaar geleden

Ik kreeg 50 jaar geleden medegedeeld dat ik na 40 jaar werken mocht stoppen en met pensioen kon gaan.
NEE, nu door tot 67 jaar en 4 maanden.
Het pensioen zou gebaseerd zijn op basis het laatst genoten salaris.
NEE, het is nu gebaseerd op het middelloon.
Het zou waardevast zijn.
Nee, zie volgende.
Het pensioen zou jaarlijks geïndexeerd worden.
Nee, al 12 jaar niet geïndexeerd. Het wordt misschien zelfs gekort.
Vrijwel alle gepensioneerden hebben sinds 2008 tot wel 12 procent ingeleverd.
Al mijn werkzame jaren is iedere maand meer dan 1/4 van mijn salaris ingehouden voor mijn pensioen (27,6%). Dus gewoon achtergesteld, dus niet uitbetaald, salaris.
NIKS uitkering; MIJN eigen geld.

Gezamenlijke waarde pensioenpotten:
Eind 2007: 683 miljard euro
Eind 2012: 916 miljard euro
Eind 2017: 1.338 miljard euro
Tussenstand 2019: €. 1.600.000.000.000,00 (1.6 biljoen €)

Bijna alle fondsen hebben, ondanks crisis en lage rente, een rendement behaald van 8,6(!) procent (PFZW) per jaar (=137,6 miljard). Echter, de door de overheid en De Nederlandse Bank opgelegde kunstmatig lage rekenrente van 1,577 procent, zorgt ervoor dat de voor indexering vereiste dekkingsgraad van 110 procent niet wordt gehaald. 
Het geld klots tegen de plinten op. Jaarlijks maken de pensioenen vele miljarden €uro’s winst maar ze doen zich voor als de armste kerkratten.

Dekkingsgraad bij geen pensioenroof
Wat als de overheid in de vorige eeuw het niet geringe vermogen niet had afgeroomd (gestolen!). Hoe zou de financiën er nu voor staan? In totaal is 32,86 miljard gulden door de (r)overheid (Lubbers/Kok) afgepakt en dat komt overeen met 32,86/2,20 = 14,91 miljard euro. Voor het gemak houden we 1990 als gemiddelde jaar aan voor de periode, dat de overheid geld aan het pensioenfonds heeft onttrokken. Tussen 1990 en eind 2015 zit 25 jaar. Oftewel het zou inmiddels gaan om een opgebouwd bedrag van 14.910.000.000 * 1,062^25 = 67,08 miljard euro, waarmee het ABP een vermogen van 351 + 67 = 418 miljard euro zou hebben. Dit vertaalt zich naar een theoretische dekkingsgraad van 418/(351/0,982) = 117%. Hiermee zou het ABP aan de minimale eis van 110% voldoen, waardoor een verhoging van de pensioenen terecht zou zijn.

De pensioenuitvoerders hebben zichzelf wel een salaris aangemeten van tussen de 250.000,00 en 600.000,00 €uries. Dik boven de Balkenende Norm van €. 187.000,00,
inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering, belastbare onkostenvergoedingen en pensioenbijdragen.
Eén van de bestuurders, Sinke, kreeg vorig jaar maar liefst 721.000 euro, blijkt uit onderzoek van de SP. In 2017 kreeg deze bestuurder nog 360.000 euro.
Daarnaast streken vier bestuurders van pensioenuitvoerder APG in 2018 alles bij elkaar bijna twee miljoen euro op. Als straks onze pensioenpotten verdeeld gaan worden over de Europese landen zullen de arme(?) landen daar heel blij mee zijn en kunnen ze daar nog eerder met pensioen.

Kijk ook eens naar de grote tekorten in de pensioenpot van “onze” europarlementariërs.
Die betalen weinig premie, worden niet gekort en krijgen toch een riant pensioen, rara.
Het tekort bij het aanvullende pensioenfonds van het Europarlement is opgelopen tot ruim 326 miljoen euro. Een groot probleem dat dan op het bord van de Europese burger, de belastingbetaler, komt te liggen. De uitkering van het aanvullende pensioenfonds aan de deelnemers is namelijk gegarandeerd. Ook wanneer de pot leeg is.

Vleesschaamte aanpraten werkt niet: Consumptie van vlees steeg in 2018

Daar is de eerste en hoger dan kabinet verwachtte: Zorgverzekeraar DSW verhoogt premie met 6 euro naar 118 euro