in ,

IMF: Euro is mislukt. En nu?

Er is deze week een vernietigend rapport uitgekomen van het onafhankelijke evaluatie instituut IEO over het doen en laten van het IMF in de eurocrisis. Het IMF liet zich verblinden door politieke beweegredenen van Europese politici (het prestigeproject euro moest gered worden) en nam daardoor tal van beslissingen die iedere rationele economische grondslag misten. Vaak werd dat ook nog op een illegale wijze gedaan, aldus de rapporteurs.

In deze column van de Britse euro- en EU expert Ambrose Evans-Pritchard leest u de belangrijkste conclusies en ook hoe de Griekse burgers het kind van de rekening konden worden. Maar hetzelfde geldt voor de burgers in veel andere eurolanden.

Hoe hier verder mee om wordt gegaan in het IMF en of er koppen moeten rollen is een apart verhaal, maar dit keer wil ik het vooral hebben over de conclusie dat de euro als constructie (een one-size-fits-all muntunie met één wisselkoers en één rentetarief voor 19 totaal verschillende landen) totaal gefaald heeft. En hoe het kon dat onze politieke en media elite daarvoor de ogen bleef sluiten.

Toch was vanaf het begin aan de kritiek op de eenheidseuro niet van de lucht. Amerikaanse monetaristen als Martin Feldstein of Milton Friedman voorspelden al in 1992 de grootste ongelukken. In feite hadden we de Amerikanen niet eens daarvoor nodig, want al in 1975 had een gezelschap van Europese topeconomen, de Optica Groep, in opdracht van de Europese Commissie uitgezocht dat een eventuele Europese munt gelanceerd moest worden parallel aan de bestaande nationale munten zodat er een mechanisme was om schokken op te vangen (wisselkoers en rente aanpassingen).

De socialistische vakbondsvrienden Wim Kok en Jacques Delors dachten dat ze het beter wisten en dramden de eenheidseuro er doorheen, waarbij Kok als nieuwbakken minister van Financiën een belangrijke voorbereidende rol speelde vanaf 1990 en Delors het werk af kon ronden met het Verdrag van Maastricht in 1992.

Al hun opvolgers op het niveau van regeringsleiders, Europese Commissie, ECB en IMF bleven deze bedrijfsblindheid voortzetten, terwijl de onevenwichtigheden in de eurozone almaar groter werden. Zoals eurocritici als Jean Wanningen, Alex Sassen van Elsloo, Harry Geels of Bruno de Haas al jaren beklemtonen leidt een eenheidsmunt in zulke verschillende landen immers per definitie tot divergentie en niet tot convergentie.

Dát is de kern van de eurocrisis. Veel te lang zijn we vast blijven zitten in een discussie of de regeltjes van het europact nu te streng of juist te soepel werden toegepast. Een soort strijd tussen rekkelijken en preciezen, die eraan voorbij ging dat de constructie van de muntunie dusdanig was dat deze wel tot Verelendung moest leiden.

Het gegeven dat sommige landen wél hervormden (, Nederland, recentelijk) en anderen juist weer niet (Frankrijk, ) en het feit dat de Grieken jarenlang de boel bedonderden verergerde weliswaar de onevenwichtigheden in de eurozone, maar dit waren niet de hoofdoorzaken van de eurocrisis. Die lag in het wezen van de muntunie zélf. Zowel EU als IMF weigerden jarenlang domweg om deze elementaire economische wetmatigheid te erkennen.

Evans-Pritchard schrijft:

At root was a failure to grasp the elemental point that currency unions with no treasury or political union to back them up are inherently vulnerable to debt crises. States facing a shock no longer have sovereign tools to defend themselves. Devaluation risk is switched into bankruptcy risk.

“In a monetary union, the basics of debt dynamics change as countries forgo monetary policy and exchange rate adjustment tools,” said the report. This would be amplified by a “vicious feedback between banks and sovereigns”, each taking the other down. That the IMF failed to anticipate any of this was a serious scientific and professional failure.

Kortom, de enige manier waarop een dergelijke eenheidsmunt nog een beetje kan functioneren is als je er een volledige politieke unie boven plaatst met één budget, éen treasury en de politieke wil om een herverdeling door te voeren zoals dit ook in natiestaten gebeurt tussen armere en rijkere provincies.

Op de eerste plaats is daar op dit moment (en ook niet in de jaren negentig) geen politiek en democratisch draagvlak voor. Op de tweede plaats zou het dan nog geen optimale oplossing zijn. Het duurt immers decennia voordat de verschillen tussen de lidstaten uitgesleten zijn (if ever) en al die tijd zal de muntunie meer nadelen opleveren dan voordelen.

De enige conclusie kan daarom zijn dat er nu eens eindelijk een fundamentele discussie moet komen over het wezen van de muntunie zelf. In de huidige vorm is deze onhoudbaar. We moeten spreken over monetaire ontvlechting.

Lees verder via Bron: Stop de bankiers


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
4 jaren geleden

Ik mis enkele fundamentele zaken in dit artikel.
1. Het geldsysteem.
2. Euro is geen zelfstandige munt. De Euro is een Dollar surrogaat.
3. Sinds de introductie van de Euro, de eurozone landen hebben een divergentie getoond in plaats van convergentie. Hierdoor hebben de centrifugale (ontbindings-) krachten alleen maar toegenomen.

ad 1.
Fed bedrog al ruim 100 jaar succesvol – monetaire slavernij gaat door
http://mario828282.wordpress.com/2013/12/23/fed-bedrog-al-100-jaar-succesvol-monetaire-slavernij-gaat-door/

ad 2.
Eurozone monetaire kolonie van de Federal Reserve
http://mario828282.wordpress.com/2013/12/24/eurozone-monetaristische-kolonie-van-de-federal-reserve/

ad 3.
De Euro decanteert en splitst de Eurozone
http://mario828282.wordpress.com/2015/06/30/de-euro-decanteert/

DE EUROCRISIS – OORZAAK en OPLOSSING
http://mario828282.wordpress.com/2013/12/22/de-eurocrisis/

.
Antwoord aan  Mario8282
4 jaren geleden

.

Klaar Wakker
3 jaren geleden

Het hele stuk is veel te naief. De EU is heel bewust opgezet vanuit een vooraf opgezet plan door een elite met plannen van een wereld regering. Mensen als Kok, Rutte, Dijsselbloem, Timmermans, Merkel, Macron, Blair, Brown, Hollande, Sarkozy waren en zijn niets meer als trekpoppen. De EU is ook bewust opgezet zonder een doordachte structuur, want de bedoeling was juist om een giga chaos te creeren. En chaos is wat er momenteel in de wereld aan de hand is.
De banken hebben er zelf voor gezorgd dat een financiele crisis ontstaat. Vergeet dat de banken in de problemen zijn want dat is gewoon onderdeel van het spel. Rijken (Rothschilds CS) zijn immers de afgelopen decennia alleen maar giga veel rijker geworden en armen armer. Dus waarom zouden banken (die eigendom zijn van de elite) problemen hebben? Die hebben ze niet. Nooit gehad. En zullen ze ook niet hebben. Als meer dan 95 % van alle welvaart op aarde zit bij een klein groep van minder dan 1 % dan is toch duidelijk waar de fout zit. Dat is toch niet omdat die mensen zo hard werken …. Wordt toch wakker!
IMF, Wereldbank, Trilateral Commission, BIS bank, Bilderberg groep. Het is allemaal een criminele bende met de burgers als slaven.

Problemen in Griekenland zijn door Goldman Sachs CS gecreeerd. Geld lenen was geen enkel probleem. Andere banken (NL, Fr, Dtl) hebben ook maximaal geld uitgeleend aan Gland. Dat was onverantwoord en niet anders dan de schuld van de banken zelf. En toen kwam men er zogenaamd achter dat Gland teveel had geleend en heeft men even de rente stevig verhoogd zodat Gland finaal met de kloten voor het blok zat. En wie mocht Gland helpen? De burgers van de EU die indirect de rente aan de banken in NL, Dtl, Fr betaalden. Dat is wat er aan de hand is in de EU en in de wereld.

In de VS hebben een reeks van presidenten (allemaal verwant en afkomstig uit bepaalde bloedlijnen) de VS volledig weten te ontwrichten.
WOI, Pearl Harbour, WOII, 9/11, Fukushima (zoek op JIm Stone op internet), Irak, Libie, Syrie, Afganistan, Oekraine zijn stuk voor stuk in scene gezette operaties met geen ander doel dan de wereld te destabiliseren en te stelen wat er te stelen valt van de burgers.

De media zijn volledig gekocht. Het nieuws op radio en TV is volledig fake.

We zitten nu dus:
1. VS ontwricht (FEMA kampen, NSA, VN legers in VS, Khazarische maffia)
2. EU ontwricht (maar macht geconcentreerd in Brussel via allerlei louche verdragen.
Volledig incapabele figuren in Brussel met idiote besluiten als toelating van ongelimiteerde hoeveelheden mosilims. Die moslims komen hier niet om te werken. Nog in geen honderd jaar.
Merkel moet worden opgepakt voor landverraad!
3. Financieel systeem volledig verkracht
Enig probleem is dat Rusland niet mee wilde doen terwijl die dat eerder wel wilde doen.
Het wachten is nu op een aanleiding zodat de NWO cabal kan ingrijpen.
4. Media in handen van elite.

Dat is waar we nu zitten. En dit is nog maar een heel klein gedeelte van wat er aan de hand is.
En nu komt de regering ons even zeggen dat we voor 10 dagen eten in huis moeten halen zodner enig verder erhaal. Mag ik even heel hard vloeken …

EU: Hoe ons een oorlog wordt opgedrongen

Niets geleerd: Nederlandse banken kwetsbaar bij crisis