IMF wil nu toch echt spaargeld en pensioen afromen

Het Internationale Monetaire Fund (IMF) maakt serieus werk van het in de herfst van vorig jaar gelanceerde plan om de monetaire crisis op te lossen door de spaarder te bestelen.
Het doorgaans welingevoerde Duitse dagblad Die Welt spreekt zelfs van een nieuwe onteigeningsronde van de spaarder (‘neue Enteignungsrunde für Sparer’). Nu is de gedachte om de monetaire crisis op te lossen door spaargeld te onteigenen niet nieuw. In haar policy paper van oktober 2013 noemde het IMF dit als een serieuze mogelijkheid, al betrof het toen een éénmalige belasting van tien procent op de spaartegoeden. Hier op DDS hebben we daar toen ook aandacht aan besteed. [Zie hier en hier]. Het IMF verklaarde destijds dat het om ‘een gedachte experiment’ ging, maar naar het zich nu laat aanzien is het méér dan alleen een gedachte experiment en bovendien zijn de nieuwe plannen niet éénmalig, maar structureel.
Die Welt suggereert zelfs dat het WK Voetbal en de zomervakantie wordt misbruikt om de plannen zonder al te veel ophef aan te kondigen, want de media hebben nu vooral aandacht voor dat Kampioenschap dan voor ingewikkelde monetaire zaken. Die Welt schrijft, en ik citeer:
“Noch vor wenigen Monaten hätte der Plan für weltweite Aufmerksamkeit und heftigen Aufruhr unter Sparern gesorgt. Doch dieser Tage befindet sich die eine Hälfte der Betroffenen offenbar im Fußballfieber, und die anderen brechen schon in den Sommerurlaub auf.”
En inderdaad heeft het IMF afgelopen zondag weer het plan uit de ijskast gehaald. Het zou gaan om houders van levensverzekeringspolissen en spaarfondsen mee te laten betalen aan de Euro Schulden Berg. Volgens het IMF zal er zónder bijdrage van de spaarder geen oplossing kunnen komen voor die enorme schuldenberg, die de eurozonelidstaten hebben opgebouwd, zie onderstaande grafiek.

Lees verder via dds

Afbeelding via

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef jouw mening

Close