in ,

Inflatie 2020: Uw geld wordt rap minder waard

Consumentengoederen en –diensten waren in 2019 zo’n 2,6% duurder dan in 2018, aldus de berekeningen van onze cijfertovenaars het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Tijd dus om even de balans op te maken zo begin 2020.

De consumentenprijsindex (CPI) ‘geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, , huur en verzekeringspremies.‘ Wat ze er niet bij vermelden is dat ze het mandje natuurlijk gewoon af en toe veranderen, zodat de uitkomst enigszins in de buurt komt van wat de machthebbers beogen.

De enorme stijging van de huizenprijzen wordt hier bijvoorbeeld niet in meegenomen. Wist u dat?

Inflatie = Geldontwaarding

De massa denkt nog steeds verkeerd m.b.t. inflatie. De spullen worden niet duurder, maar het geld wordt minder waard. In het prijzendashboard is te merken dat inflatie in opnieuw flink de kop opstak. De hamvraag is: zal de inflatie (de geldontwaarding) in 2020 doorzetten? En is er iets wat we kunnen doen om ons tenminste in de toekomst tegen koopkrachtverlies te wapenen?

Ongelijke tred met

Wanneer we de inflatie situatie vergelijken met de rest van de , is er een aanzienlijke discrepantie afgelopen jaren, want beide inflatiepercentages lopen vanaf einde 2018 sterk uiteen;

& Energiebelasting

De verklaring is niet moeilijk te vinden: In Nederland zijn het lage btw-tarief en de energiebelasting verhoogd. En plots zijn we de slechtste leerling van de klas, op Slowakije na. Omdat inflatie geldontwaarding is; minder kunnen kopen met hetzelfde geld, mogen we stellen dat we in 2019 tot wel 2,6% armer zijn geworden.

En dan laten we de vermogensrendementsheffing nog even buiten beschouwing. Ook de CAO lonen zijn afgelopen maanden achterbleven op de prijzen. De Euro Inflation Calculator toont ons de achteruitgang in koopkracht sinds 1997.

Hoppa, zo even meer dan 30% bent u kwijtgeraakt. Alles is zo duur geworden, omdat uw geld steeds minder waard wordt!

Maken we dezelfde berekening met 100 dollar, dan ziet het plaatje er nog slechter uit:

Inflatie in 2020: What to do?

Heeft u in de afgelopen jaren iets opgestoken van Biflatie en op tijd (minstens een beetje) goud gekocht? Of bitcoin? Of andere waardevaste zaken, bijvoorbeeld kunst, of zelfs een biljet van €500,- (Natuurlijk geven we geen advies. Informeer jezelf!). Met (bijna negatieve) rente op enig spaargeld gaat u het aanzienlijke koopkrachtverlies niet kunnen compenseren.

De grootbanken gaan richting negatief, ABN is begin 2020 de eerste Nederlandse bank die nul procent biedt op gespaarde tegoeden. Onze Gerrit Welbergen zit pal op de actualiteit en schreef er een knap stuk over. Om te trachten minstens de inflatie bij te benen, kan defensief beleggen.

Maar de beurzen zijn bijna bubbels geworden. Voor wie niet aan hoogtevrees lijdt zijn er natuurlijk altijd nog de nationale en internationale stockpicks.

Inflatiebescherming

Een vergelijking met conventionele en alternatieve beleggingen over dezelfde periode zal misschien velen de ogen openen:

  • De AEX van 1997 tot 2020: van (afgerond) 300 punten naar 600 punten oftewel plus 100%
  • De goudprijs van 1997 tot 2020: van (afgerond) $370 naar $1550 (per troy ounce)oftewel plus 318%
  • Bitcoin (BTC) van maart 2010 (eerste echte notering/koersvorming) tot 2020: van (afgerond) $0,003 naar $8800 oftewel plus 2,9 miljoen%.

Inflatie, deflatie, biflatie

Zullen de prijzen van grondstoffen verder gaan oplopen? Zal het geld an sich steeds goedkoper worden (krediet is niet eerder zo geodkoop geweest). Deze situatie zorgt natuurlijk voor Biflatie, beetje grondstofinflatie, beetje kredietdeflatie. 

Maar voor hoe lang dit evenwicht? Als de olieprijzen in 2020 omhoog schieten, zal de geldontwaarding gemiddeld gezien gaan stijgen. We blijven het natuurlijk, zoals altijd, voor u in de gaten houden.

Lees verder bij de bron: Biflatie.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

Rapporteren

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wilma Schobbe
1 jaar geleden

Die vieze criminelen zullen alles doen om ons volledig uit te kleden, terwijl belasting heffen volgens de grondwet verboden is. Mensen kom in actie!!

Jaap
Antwoord aan  Wilma Schobbe
1 jaar geleden

Haha, grapjas. Waar dan ook al weer? Zonder belasting geen wegen of andere infrastructuur, groenonderhoud, paspoorten, bruiloften, uitkeringen of 100.000 andere dingen waar de overheid voor zorgt.
Ben benieuwd welke grondwet belasting zou verbieden. Die van Habbibabbistan misschien? Vooral daarheen verhuizen dan. Maar dan ook niet klagen als je het daar niet zo goed hebt als in Nederland.

Jaap
1 jaar geleden

Welke malloot heeft dit dan geschreven? Iedereen die op de middelbare school ook maar een beetje economie heeft gehad, weet dat inflatie één van de belangrijkste factoren is om de economie draaiende te houden. En genoemde percentages horen bij de gezondst mogelijke.

Yes! Europese Unie overweegt tijdelijk verbod op gezichtsherkenning

Statistieken: Welke landen zijn EU-bijdragers en welke de begunstigden?