in ,

Is de theorie over het klimaat op aarde in de laatste 15 miljoen jaar verkeerd?

earth 1569339129
WikiImages / Pixabay

Een sleuteltheorie die de klimaatevolutie van de aarde toeschrijft aan de afbraak van Himalaya-gesteenten, verklaart misschien niet de koeling van de afgelopen 15 miljoen jaar, volgens een door Rutgers geleide studie.

De studie in het tijdschrift Nature Geoscience zou meer licht kunnen werpen op de oorzaken van langdurige klimaatverandering. Het concentreert zich op de langdurige koeling die plaatsvond vóór de recente opwarming van de aarde gekoppeld aan broeikasgasemissies van de mensheid.

“De bevindingen van onze studie, indien onderbouwd, roepen meer vragen op dan ze beantwoordden”, zei senior auteur Yair Rosenthal , een vooraanstaand professor aan de afdeling Marine and Coastal Sciences van de School of Environmental and Biological Sciences aan Rutgers University – New Brunswick . “Als de koeling niet te wijten is aan verbeterde Himalaya-rotsverwering, welke processen zijn dan over het hoofd gezien?”

Al tientallen jaren is de leidende hypothese dat de botsing van de Indische en Aziatische continenten en de opheffing van de Himalaya nieuwe stenen op het aardoppervlak brachten, waardoor ze kwetsbaarder werden voor weersinvloeden die kooldioxide afvangden en opsloegen – een belangrijk broeikasgas. Maar die hypothese blijft onbevestigd.

Hoofdauteur Weimin Si, een voormalige Rutgers-doctoraatsstudent nu aan de Brown University, en Rosenthal dagen de hypothese uit en onderzochten diepzeesedimenten rijk aan calciumcarbonaat.

Gedurende miljoenen jaren werd door de verwering van rotsen koolstofdioxide gevangen en rivieren brachten het naar de oceaan als opgeloste anorganische koolstof, die door algen wordt gebruikt om hun calciumcarbonaatschillen op te bouwen. Wanneer algen afsterven, vallen hun skeletten op de zeebodem en worden ze begraven, waardoor koolstof uit de atmosfeer wordt vergrendeld in diepzeesedimenten.

Als de weersomstandigheden toenemen, zou de ophoping van calciumcarbonaat in de diepzee moeten toenemen. Maar na het bestuderen van tientallen diepzeesedimentkernen via een internationaal oceaanboringsprogramma , ontdekte Si dat calciumcarbonaat in schalen aanzienlijk meer dan 15 miljoen jaar daalde, wat suggereert dat rotsverwering mogelijk niet verantwoordelijk is voor de koeling op lange termijn.

Ondertussen ontdekten de wetenschappers – verrassend – ook dat algen die coccolithoforen worden genoemd, zijn aangepast aan de kooldioxidedaling gedurende meer dan 15 miljoen jaar door hun productie van calciumcarbonaat te verminderen. Met deze vermindering werd blijkbaar geen rekening gehouden in eerdere studies.

Lees verder bij de bron: Rutgers

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
luxe hotel 1569332137

Boosheid om komst luxe migrantenhotel: ‘Waarom in woonwijk?’

3578347527 4e733d3edf telefoon

38,5 procent van de Nederlanders ziet het liefst een wereld zonder smartphones