in

Mijn CV-ketel is aan vervanging toe, wat ga ik doen?

Heel gaat van het af. De nieuwsmedia staan vol met die boodschap. Maar het is ook duidelijk dat er nog wel wat tijd overheen gaat voor het zo ver is. Ondertussen zitten nogal wat mensen met de vraag: mijn cv-ketel is juist nu aan vervanging toe. Wat ga ik doen?

Om een goede afweging te maken zetten we een paar belangrijke zaken op een rij.  Zoals: wat zijn de alternatieven op dit moment?  Wat zijn de kosten daarvan? Welke ontwikkelingen kunnen we nog verwachten?

 

Wat zijn de opties

Om comfortabel te wonen zonder aardgas moet je aan drie dingen denken: verwarmen van je woning, warm water en koken. Voor alle drie de functies zijn er goede alternatieven, waarbij juist alternatieve verwarming voor de woning de meest ingrijpende gevolgen heeft.

Als je CV-ketel aan vervanging toe is woon je waarschijnlijk in een wat ouder huis. Elektrisch verwarmen met infrarood panelen is dan vaak geen goed alternatief, omdat deze methode vooral geschikt is voor optimaal geïsoleerde woningen. Ook elektrische vloerverwarming vraagt om ingrijpende aanpassingen en is lang niet overal mogelijk.

Een bestaand cv-systeem kan samenwerken met een . Warmtepompen gebruiken verschillende bronnen, zoals lucht, water of bodem, om warmte te winnen of op te slaan. Meer informatie over warmtepompen vind je hier.

Een woning volledig verwarmen met een warmtepomp is nu nog een vrij kostbare zaak. De meest voordelige optie is de hybride warmtepomp, die samenwerkt met een cv-ketel die bijspringt bij extreme kou. Daarmee blijft ook het (extra) stroomverbruik beperkt.

 

Wachten op nieuwe ontwikkelingen?

Nieuwe ontwikkelingen als wkk pelletketels die stroom opwekken uit de restwarmte van de verbranding van houtpellets zijn vooralsnog vooral geschikt voor grotere objecten; voor toepassing in woonhuizen zijn ze voorlopig erg duur. Bovendien vergen ze meer aandacht voor gebruik en onderhoud dan warmtepompen.

In de komende jaren zullen ook de technieken van warmtepompen nog wel verder worden verbeterd en naar verwachting zullen zeker de prijzen nog flink zakken als de productie toeneemt.

Ook kijken vooral de grotere gemeenten naar mogelijkheden om hele wijken te verwarmen met restwarmte van omliggende , of met aardwarmte. Dat zijn projecten die een aantal jaren aan voorbereiding vragen. Check dus op tijd of er in jouw gemeente dergelijke plannen bestaan.

 

Subsidies en gaskosten

Mogelijk komen er ook nieuwe subsidies en voordelige financieringen, zoals groenleningen. Met de huidige subsidieregeling ISDE biedt de rijksoverheid subsidies tussen € 500,- en € 2.500,- op de aanschaf van een warmtepomp, afhankelijk van het type. Maar ook steeds meer lokale overheden stimuleren energiebesparende maatregelen.

Als je nog even de kat uit de boom wil kijken is er een optie om de nieuwe cv-ketel te huren met een flexibel contract dat je na een jaar maandelijks kan opzeggen. Let daar goed op, omdat veel contracten nog altijd een termijn van 12 jaar hanteren. Zo’n flexibel contract is inclusief professioneel onderhoud en slimme thermostaat, zodat je er geen omkijken naar hebt.

Natuurlijk kun je wel alvast beginnen met isoleren, daarmee bespaar je meteen al fors op de kosten van je gasverbruik. Want de belasting op gas zal zeker gaan stijgen, mogelijk de prijs van gas zelf ook. Bovendien beperk je de investering die later nodig is voor een alternatieve verwarming. Zo ga je in je eigen tempo van het gas af.

Lees ook eens verder bij de bron: Duurzaamnieuws

Het lijkt op reclame voor Feenstra maar het gaat mij om de optie’s zodat je door de bomen het bos weer een beetje ziet…


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Overheid weg kwijt !
2 jaren geleden

De overheid weet zoals gebruikelijk niet waar ze over praat. Electische verwarming al dan niet via warmtepompen en electrische auto’s vragen om zeer veel electriciteit. En de vraag is dus: waar komt die electra vandaan. Laat mij voorop stellen dat die mogelijkheden er vandaag al zijn. Alleen zijn die technieken tegengehouden door de Powers That Be (PTB). Wie dat zijn? Oliemaatschappijen, banken, overheden, multinationals etc. Waarom? Omdat gas en olie nu eenmaal enorm veel geld binnen brengen gebaseerd op het (overigens foute) principe dat olie schaars zou zijn en alternatieve technieken electriciteit vrijwel gratis produceren. Niet overthuigd dat die technieken er zijn? Type Thorium LFTR en Krik Sorenson op youtube en lees wat in de jaren 60 al is ontwikkeld. Zoek ook op Tesla Free Energy systemen en dat zijn nog maar een paar mogelijkheden. De burgers zijn weer eens voorgelogen ….
Ik zoek heel wat op internet en heb nog neits gevonden over de toepassing van andere technieken door energieleveranciers en omdat installaties er niet in een paar jaar staan geloof ik er niets van dat over 5 tot 10 jaar onze auto’s en huisverwarming allemaal op niet fossiele brandstoffen draaien. Nogmaals: technisch kan het maar de “schoften achter de schermen” staan het niet toe en ik zie te weinig beweging.

Wat nu te doen? Ik zou zeggen: de bestaande ketel kan zeker nog best een paar jaar mee. Met wat nieuwe onderdelen lukt dat prima. En een beetje eerlijke installateur zal dat ook toegeven. En mijn auto met dieselmotor houd ik ook aan. Daarmee kunt U nog zeker 10 jaar vooruit. De overheid kan mijn rug op !!

RIVM: sigarettenrook nog veel schadelijker

Internetuitvinders slaan alarm om Europese plannen voor filteren uploads