in ,

Minister Hirsch Ballin bemoeide zich intensief met het eerste proces tegen PVV-leider Geert Wilders

wlders rechtb

Toenmalig minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin heeft zich in 2008 zeer actief bemoeid met de afweging van het Openbaar Ministerie om PVV-leider Geert Wilders niet te laten vervolgen.

Toen het OM geen strafbare feiten zag in Wilders’ uitspraken in diverse media over de islam, liet de minister tot drie keer toe een onafhankelijk expert aanrukken om die beslissing te heroverwegen.

Dit blijkt uit correspondentie tussen het OM en het ministerie die huidig minister Ferdinand Grapperhaus heeft vrijgegeven na een beroep door de Volkskrant op de Wet openbaarheid van bestuur.

In een brief aan de Kamer benadrukt Grapperhaus dat Hirsch Ballin binnen zijn bevoegdheid bleef.

De zaak is politiek precair omdat Wilders in het tweede proces, dat nu gaande is, betoogt dat er sprake is van politieke vervolging.

Hij wil dat het proces wordt gestopt, omdat de opvolger van Hirsch Ballin, VVD-bewindsman Ivo Opstelten, daarin een sturende rol zou hebben gespeeld.

Uit de nu geopenbaarde correspondentie blijkt dat in elk geval Hirsch Ballin er begin 2008 bovenop zat toen het ging om de vraag of Wilders vervolgd diende te worden, nadat hij in de Volkskrant had gewaarschuwd voor een ‘tsunami van islamisering’ en later opriep tot een verbod op de Koran. Naar aanleiding van een reeks ….

Lees verder bij de bron: De Volkskrant

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
terugkijken de 100 vragen van th

Ondertussen loopt heel Nederland leeg op een Tweet van Thierry Baudet

fuk1

Japan wil 1,2 miljoen ton radioactief afvalwater van Fukushima in de oceaan dumpen