in , , , ,

NL krijgt vanaf nu ELK JAAR naheffing van minstens €600 miljoen

226279590 b6f63fc8bd euro

Er zit een raar dingetje in die van de Europese comissie (EC). Niet alleen worden brave landen (als het onze) op de ene na de andere naheffing getracteerd, de gebudgetteerde uitgaven zijn ineens veel hoger dan de werkelijke inkomsten. Zo bouwt de EU elk jaar een schuld op van een miljard of tien. Dat geld wordt in de markt geleend en hoofdelijk omgeslagen, een ‘eurobond' dus. Maar dat wilden we toch niet?

? Wat is dat nu weer, eens soort Tinder voor Erasmus-studenten? Nee, Guy Verhofstadt legt het hier allemaal uit.

Het aller- aller – allerbelangrijkste wat Europa te doen staat is het kalmeren van de financiële markten. En als en samen een gemeenschappelijke obligatie uitgeven, dan is de daarop lager dan die op een Duitse, bezweert onze Belgische vriend. Daar valt wat op een af te dingen. Maar eurobond staat tot Griekenland plus Duitsland als Nederlandse staatsschuld staat tot Limburg plus Randstad. De zwakkere broeders worden door de sterkere geholpen, zo doe je dat in een land.

Het voordeel van eurobonds ten opzichte van de huidige methode zit hem ook in de flexibiliteit. Nu moet de EC bedelen om geld (of landen op een naheffing trakteren). Met eurobonds kan de EC een staatsschuld opbouwen namens Brussel. Dat gaat een stuk sneller dan instemming vragen van alle Europese parlementen als er ergens weer een brand moet worden geblust.

Alleen willen de meeste Europeanen dit niet. De oproep van Verhofstadt is in het luchtledige opgegaan, vooral omdat het Duitse Constitutionele Hof heeft bepaald dat eurobonds illegaal zijn. Omdat het sterke land voor het falen van het zwakke opdraait, neemt de eerste de schulden van de laatste over. Dat is expliciet verboden volgens artikel 125 van het verdrag van Lissabon (die afgewezen , weet u nog).

Daarom probeert de EC, eerst onder Barroso en nu onder , om dit verdrag aan te laten passen. Het is opvallend hoe weinig aandacht en commentaar deze move krijgt: de uitvoerende macht wil binnen de eigen regeerperiode, zonder inmenging van de volksvertegenwoordiging, de grondwet veranderen. Het lijkt erop dat dit niet is gelukt. Hoe kunnen we die eurobonds dan rond krijgen?

Lees dit artikel van Arno Wellens verder op 925 >>>

Lees verder via: Burgercomité EU

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
16363029096 c9bf317942 merkel eu

Het is zover, verdere integratie EU zonder aanpassing van verdragen

5390930041 47803a3abd zelfmoord

Europa en VS plegen zelfmoord