in

Ongrondwettelijk handelsverdrag CETA dreigt te worden doorgedrukt in Nederland

Het handelsverdrag van de Europese Unie met is in strijd met de Nederlandse grondwet. Dat stelt een groep van hoogleraren, advocaten en andere juristen in een open brief aan de Eerste Kamer. Daar wordt binnenkort over het verdrag gestemd.

In de brief wordt o.a. ingegaan op het feit dat het CETA-verdrag zelfstandige bevoegdheden delegeert aan het Gemengd Comité en aan een groot aantal werkgroepen bestaande uit ambtenaren van de EU en Canada.

Het Comité en de werkgroepen hebben supranationale bevoegdheden zonder dat daar controle door de Eerste of Tweede Kamer op mogelijk is. Dit is in strijd met artikel 81 van de grondwet waarin wordt bepaald dat het parlement medewetgever is.

CETA creëert een parallel rechtssysteem ter bescherming van de belangen van buitenlandse investeerders, waarbij bevoegdheden van Nederlandse rechters worden overgedragen aan het CETA-arbitragehof. Ingevolge artikel 91 lid 3 van de grondwet is in geval een verdrag artikelen uit de Grondwet wijzigt een tweederdemeerderheid in beide Kamers vereist voor ratificatie.

In , dat CETA ook nog niet ratificeerde, is door het Duitse Constitutionele Hof verklaard dat voor overdracht van rechtsprekende bevoegdheden een tweederdemeerderheidsvereiste geldt.

De ratificatie door het Duitse parlement met een eenvoudige meerderheid werd daarom ongeldig verklaard.

Bij gebrek aan een constitutioneel hof in is het aan de Eerste Kamer om er op toe te zien dat net als in Duitsland uitvoering wordt gegeven aan soortgelijke grondwettelijke verplichtingen.

Lees verder bij de bron: Piratenpartij


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Stop Rutte CS !!!
1 jaar geleden

Het wordt met de dag gekker in Nederland …
De niet democratische EU wordt gerund door corporaties en banken en laat de CETA nu juist deze partijen extreem bevoordelen …. Hier klopt werkelijk niets van.
Je zou verwachten dat de Nederlandse regering hier tegen zal stemmen, maar blijkbaar is de NL regering geinfiltreerd, omgekocht of gechanteerd … en/of zitten er eenvoudig totaal incapabele mensen die nooit in een regering zou mogen zitten door gebrek aan kennis.

In ieder geval: regering Rutte moet worden gestopt en daar mag niet mee worden gewacht.
Jordy Zwarts eb deze groep hoogleraren en specialisten geven in ieder geval het goede voorbeeld.
Nu nog de rest van Nederland …

Wilma
1 jaar geleden

Het wordt heel hoog tijd, dat deze criminelen gestopt worden. Op allerhande slinkse manieren proberen ze ons letterlijk kapot te maken. Is het niet met corona en hun schending van de mensenrechten hierin, maar nu ook nog met ons massaal te willen vergiftigen.

De miljarden vliegen je om de oren: EU verdubbelt wereldwijd coronahulppakket

De “Corona” getallenchaos