in

Ongrondwettelijk handelsverdrag CETA dreigt te worden doorgedrukt in Nederland

en weer een verdrag ingerommeld e1539078361389

Het handelsverdrag CETA van de met is in strijd met de Nederlandse . Dat stelt een groep van hoogleraren, advocaten en andere juristen in een open brief aan de Eerste Kamer. Daar wordt binnenkort over het verdrag gestemd.

In de brief wordt o.a. ingegaan op het feit dat het CETA-verdrag zelfstandige bevoegdheden delegeert aan het Gemengd Comité en aan een groot aantal werkgroepen bestaande uit ambtenaren van de EU en Canada.

Het Comité en de werkgroepen hebben supranationale bevoegdheden zonder dat daar controle door de Eerste of Tweede Kamer op mogelijk is. Dit is in strijd met artikel 81 van de grondwet waarin wordt bepaald dat het parlement medewetgever is.

CETA creëert een parallel rechtssysteem ter bescherming van de belangen van buitenlandse investeerders, waarbij bevoegdheden van Nederlandse rechters worden overgedragen aan het CETA-arbitragehof. Ingevolge artikel 91 lid 3 van de grondwet is in geval een verdrag artikelen uit de Grondwet wijzigt een tweederdemeerderheid in beide Kamers vereist voor ratificatie.

In , dat CETA ook nog niet ratificeerde, is door het Duitse Constitutionele Hof verklaard dat voor overdracht van rechtsprekende bevoegdheden een tweederdemeerderheidsvereiste geldt.

De ratificatie door het Duitse parlement met een eenvoudige meerderheid werd daarom ongeldig verklaard.

Bij gebrek aan een in Nederland is het aan de Eerste Kamer om er op toe te zien dat net als in Duitsland uitvoering wordt gegeven aan soortgelijke grondwettelijke verplichtingen.

Lees verder bij de bron: Piratenpartij

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
EU geld

De miljarden vliegen je om de oren: EU verdubbelt wereldwijd coronahulppakket

57e9d24a4d55ae14f1dc8460962a3f7f1d37d8f852547848732772dc904c 640 getallen

De “Corona” getallenchaos