in , , , ,

Onrechtmatige aanmeldingen in EPD-LSP blijken structureel probleem

VZVZ faciliteert een landelijk systeem wat aanzet tot het op grote schaal lekken van medische gegevens. Onterecht uw medische gegevens via het EPD-LSP beschikbaar gesteld? Dat kan iedereen overkomen! Meermalen en ook per direct nadat een ‘fake-toestemming’uit het systeem is  verwijderd.

Toen de wet voor het invoeren van een Elektronisch Patiënten uitwisselingssysteem sneuvelde, betekende dit het einde van het EPD als opt-out ( ja tenzij) systeem van de . De medische gegevens van mensen zouden nooit mogen kunnen worden uitgewisseld tussen alle zorgverleners waar men geen directe behandelrelatie mee heeft, tenzij de betrokkene daar vooraf, vrijwillig, goedgeïnformeerd en expliciet toestemming voor gaf.

Bij de private doorstart van het EPD-LSP vormde dit toestemmingsvereiste het uitgangspunt voor het beheer van het nieuwe EPD-LSP systeem van beheerder VZVZ.

Dit voorjaar ontdekten verschillende mensen dat zonder dat zij daar toestemming voor gegeven hadden hun medische gegevens wel degelijk landelijk opvraagbaar waren gesteld door VZVZ. In al die gevallen bleek dat er via een apotheek was doorgegeven dat voor deze persoon de voor iedereen latent aangemaakte aanmelding op het EPD-LSPsysteem moest worden geactiveerd.

Wie namens een apotheker of huisarts wordt aanmeld hoeft dat niet zelf te bevestigen en kan zelfs maar moeilijk controleren of men onterecht toch staat aangemeld. Enige beveiliging tegen het meermalen onrechtmatig aangemeld worden is er niet en de mogelijkheid tot vermelding in het systeem dat er sprake is geweest van een onterechte aanmelding wegens geen of ongeldige toestemming ontbreekt.

Op 4  augustus 2017 heeft Burgerrechtenvereniging Vrijbit, naar aanleiding van de geconstateerde onrechtmatige aanmeldingen, de toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) formeel gevraagd om handhavend op te treden tegen VZVZ. Maar tot op de dag van vandaag laat de AP het afweten om zelfs maar te starten met een vooronderzoek en schuift men het nemen van een (voor beroep vatbaar) besluit om al dan niet in actie te komen voor zich uit….

…Handhaafverzoek II van Burgerrechtenvereniging Vrijbit aan AP d.d. 3-11-2017

Vandaar dat wij AP op grond van bovenstaande informatie verzoeken om handhavend op te treden tegen:

  • Het structureel onjuist en verwijtbaar onzorgvuldig handelen van apothekers bij het verkrijgen en doorgeven van ‘toestemming’ van personen die niet op de vereiste wijze (in vrijheid en juist en afdoende geïnformeerd) geldige toestemming hebben verleend voor uitwisseling van medische persoonsgegevens via het EPD-LSP.
  • Het ontbreken van effectieve, verantwoorde, uniforme  procedures voor het verkrijgen, valideren, registreren en doorgeven (voor vermelding in verwijsindex) van geldige toestemming voor het opvragen van medische persoonsgegevens via het EPD/LSP. Wil sprake kunnen zijn van een geborgde verwijsindex dan dient systematisch logging plaats te vinden van deze procedures.
  • Het structureel ontbreken van procedures voor het opvragen van informatie over verleende toestemmingen, over inzage van gegevens via het EPD-LSP en voor het eventueel effectief doen schrappen van eerder verleende toestemmingen. Deze procedures moeten voor elke burger toegankelijk zijn, moeten door elke burger gebruikt kunnen worden.

Alles bij de bron; Burgerrechtenvereniging Vrijbit

Lees ook eens verder bij de Bron: Onrechtmatige aanmeldingen in EPD-LSP blijken structureel probleem. Vrijbit komt weer in actie.


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Demiurg
3 jaren geleden

Voor burgers die er belang bij hebben mbt. hum privacy
,
Het is de bedoeling ” al of niet met [uw] toestemming/ s-vereiste ‘dat belanghebbenden uit het bedrijfsleven -bij uw persoonsingo kan komen. Resume : u bent dadelijk een “–track & Trace–” persoon met een UNIEK nimmer om u ‘op maat producten ‘aan te smeren/ verkopen.
“Verkoop buiten verkoopruimte”.
.
Je echt ‘dit staat u te gebeuren. En voor uw gezindheid heeft men fabrieken vol,medicijnen”medicijnen mrt uw unieke nummer. Die medicijjnen is puur vergif -het is dus geen alternatief middel.

Die alternatieve artsen zijn dan inmiddels door de inspectie volksgezondheid weg gepest. U mag het ook niet meer kopen -op straffe van een boete.
,
Dit zijn achterhoede gevechten ‘door vrijbit.
Het wordt nog veel erger. “DEMOCRATIES” besloten heet zoiets !!!!!!!!!!! .
\,.
OPBLAZEN deze klootzakken -en aan jou eigen zorg denken

Sem
3 jaren geleden

De gehele privacy is naar de kloten door die politieke aanslageh meestal uiit gevoerd de geheindiensten.
En dst alllemaal om economische reden en doel

Kentekenregistratie nu ook langs de Nederlandse binnenwegen

Hogere zorgpremies en griepprik voor zorgverleners