in ,

Pensioenfondsen: het wordt nog veel slechter

De slecht-nieuws-berichten over ons pensioenstelsel sieren weer de voorpagina’s van de mainstreammedia. Vergeef mij mijn luchtige woordgebruik. Het is natuurlijk bepaald niet sierlijk maar bijzonder triest. In Nederland waar we pochten over het beste pensioenstelsel ter wereld wordt nu flink gemopperd over de neergang van een onhoudbaar stelsel.

Een jarenlang overleg tussen werkgevers, vakbonden en regering heeft geleid tot een akkoord. Precies in het jaar waarin het akkoord moet worden uitgewerkt tot een houdbaar akkoord worden de economische vooruitzichten dramatisch slechter. Dekkingsgraden die noteren ver onder de vereiste 100 procent. Van de 4 grootste fondsen staat het ABP met 94,1 procent er het slechts voor.

Dat betekent dus korten maar ‘gelukkig’ heeft minister Koolmees daar een stokje voor gestoken en uitstel verleend. Voornamelijk met de bedoeling om het onderhandelingsakkoord niet te ondermijnen.

Zat in kas

Toch ligt er een grote landmijn onder het akkoord. Vanaf 1 januari 2021 zijn namelijk de nieuwe strengere rekenregels van toepassing. Daar was veel discussie over toen de “Advies Commissie-Parameters” de nieuwe regelgeving bekend maakte. Er werd geroepen dat de rekenwaarden op basis waarvan pensioenfondsen toekomstig rendement berekenen te weinig rekening hielden met de enorme pensioenreserves van 1,5 biljoen euro.

Naast het extreem lage rentepeil van dit ongekende krediettijdperk met negatieve rentetarieven mocht er best rekening gehouden worden met een record bedrag aan pensioenreserves. Pensioenfondsen zouden kunnen interen op hun vermogen. Er zit zat in kas. Omdat ik zelf een geniet zou ik al makkelijk dat standpunt willen aanhangen. Heb er zelfs 48 jaar lang, samen met mijn werkgever, premies voor ingelegd.

Werkgevers betalen het grootste deel. Pensioenpremies zijn voor werknemers fiscaal aftrekbaar en voor werkgevers gaan de premies ten laste van de winst. Bij uitbetaling van de ingehouden premie, wat dus uitgesteld loon is, wordt pas de  loonheffing ingehouden.

is geen AOW

De discussie is nu dat de regering moet afblijven van ons pensioen, het uitgestelde loon. Dus niet onderwerpen aan nieuwe strengere regelgeving die een aantasting betekenen op de netto uitbetaling. is namelijk heel persoonlijk. Het is voor de persoon gereserveerd die er later persoonlijk zijn inkomstenbelasting over betaald. Mijn ingelegde pensioenpremie was een stukje van mijn vroegere loon en dat komt mij dus nu persoonlijk toe.

Echter is de opzet van ons pensioenstelsel dat het een collectief stelsel is en dat de fondsen zijn gebonden aan strikte regelgeving, opgelegd door de overheid. Naar mijn mening iets teveel geënt op de gedachte achter de AOW-uitkering. De AOW is namelijk een volksverzekering waarbij de ingelegde premies van de jongere generatie worden overgeheveld naar de oudere generatie die nu uitkeringsgerechtigd zijn.

Grote vergrijzing

Echter is er één groot probleem en dat is de grote vergrijzing onder de westerse bevolking. Om reden van het collectieve stelsel wil de regering voorkomen dat de pot nu grotendeels wordt leeg gegeten. Dat betekent dat de gepensioneerden van nu, die al vanaf 2009 voor het elfde jaar op rij niet geïndexeerd zijn, inleveren voor de jongeren van later. Hoezo? Er was toch heel veel in kas? En over 20 jaar, als mijn tijd is gekomen om te gaan(oei!), neemt de vergrijzing sterk af.

De verjonging van onze samenleving blijft namelijk sterk achter. Een hoogst zorgelijk situatie omdat er minder premies worden ingelegd voor AOW en pensioen. De allergrootste uitdaging sinds eeuwen ligt  pal voor ons. Is de oudere generatie van nu bereid om na 11 jaar pensioenmatiging ook nog eens in te leveren van hun gespaarde premies dat zich bevinden in collectieve pensioenpotten. Dat wordt een testcase waarvan ik de afloop al durf te voorspellen.

De senioren van nu voelen zich dubbel genaaid. Niet alleen de aantasting van het maar ook de aantasting van de spaarpegels zijn voelbaar.

Interen

Senioren teren nu dubbel in. Pensioenen die al jarenlang stilstaan en achterblijven bij de loonontwikkeling en inflatie. En het spaargeld op de bank dat geen cent rente meer genereert. Waar je zelfs op achteruit boert na aftrek van bankkosten en inflatie.

Wil je je verplichte reserve voor koelkast en wasmachine op peil houden dan moet je meer bijleggen dan ooit tevoren. Hoe vreemd is het dan dat de consumentenuitgaven onder de senioren dalen? Gelukkig waren er nog wat loonstijgingen waarmee de consumentenuitgaven nog enigszins parallel liepen met de economische groei. Echter is die voor het derde jaar op rij aan het dalen.

Dat klink niet goed. Als daalt en daarna de beurzen gaan dalen dan grijpen centrale banken in. In deze tijd van record schuldenberg kennen centrale banken nog maar één methode. Dat is stimuleren door kwantitatieve geldverruiming en renteverlaging.

Fatsoensnormen op monetair gebied

ABN Amro denkt dat de ECB in maart of april met een verdere renteverlaging komt en een uitbreiding van de opkoop van staatsobligaties. Gezien de wereldwijde groeivertraging die mogelijk versterkt wordt door een hardnekkig virus mogen we uitgaan van dramatische reacties op de financiële markten als beleggers gaan inzien dat centrale banken hun kruit hebben verschoten. De ECB heeft helemaal geen ruimte meer.

Althans afgewogen naar de fatsoensnormen die we op monetair gebied gewend waren. Een reële rentevergoeding voor ingeleend en uitgeleend geld. Was toch altijd het verdienmodel voor de bank en voor de financier. In de wetenschap dat pensioenfondsen verplicht belegd zijn in staatsleningen, die in Europa al voor ruim meer dan de helft een negatieve rente kennen, kan ik al voorspellen dat we andere tijden tegemoet gaan.

In de modder

Misschien moet ik zeggen bittere tijden. Maar ik houd niet van bitter, ik ben een zoetekauw. Ik blijf altijd een optimist naast mijn pessimistische denkbeelden. Ik denk heel simpel. Gewoon dat ik daar niet alleen in sta. We staan er met ons allen in. Pas als we met ons allen met de laarzen in de modder staan komt vanzelf de kracht van de eendracht weer boven drijven.

Wel jammer dat we die eendracht zijn kwijt geraakt in tijden dat het zo goed ging. Dat we saamhorigheid loslieten en kozen voor individualisme en mondiaal gingen denken. Dat kleinschaligheid plaats maakte voor globalisering. Dat een klein polderlandje meedoet in het grootschalig denken van de ….

Lees verder bij de bron: Columns van Gerrit Welbergen


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Praat mee in de Video Chat

Rapporteren

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wilma
1 jaar geleden

Dir is o.a. te denken aan satanist Jette mankepoot, die onze pensioenen een paar jaar geleden aan de EU heeft verkwanseld en daarom moeten wij nu bijna tot ons 70e doorwerken.

Shadow1100
1 jaar geleden

Ik kreeg 50 jaar geleden medegedeeld dat ik na 40 jaar werken mocht stoppen en met pensioen kon gaan.
NEE, nu door tot 67 jaar en 4 maanden.
Het pensioen zou gebaseerd zijn op basis het laatst genoten salaris.
NEE, het is nu gebaseerd op het middelloon.
Het zou waardevast zijn.
Nee, zie volgende.
Het pensioen zou jaarlijks geïndexeerd worden.
Nee, al 12 jaar niet geïndexeerd. Het wordt misschien zelfs gekort.
Vrijwel alle gepensioneerden hebben sinds 2008 tot wel 12 procent ingeleverd.
Al mijn werkzame jaren is iedere maand meer dan 1/4 van mijn salaris ingehouden voor mijn pensioen (27,6%). Dus gewoon achtergesteld, dus niet uitbetaald, salaris.
NIKS uitkering; MIJN eigen geld.

Gezamenlijke waarde pensioenpotten:
Eind 2007: 683 miljard euro
Eind 2012: 916 miljard euro
Eind 2017: 1.338 miljard euro
Tussenstand 2019: €. 1.600.000.000.000,00 (1.6 biljoen €)

Bijna alle fondsen hebben, ondanks crisis en lage rente, een rendement behaald van 8,6(!) procent (PFZW) per jaar (=137,6 miljard). Echter, de door de overheid en De Nederlandse Bank opgelegde kunstmatig lage rekenrente van 1,577 procent, zorgt ervoor dat de voor indexering vereiste dekkingsgraad van 110 procent niet wordt gehaald. 
Het geld klots tegen de plinten op. Jaarlijks maken de pensioenen vele miljarden €uro’s winst maar ze doen zich voor als de armste kerkratten.

Dekkingsgraad bij geen pensioenroof
Wat als de overheid in de vorige eeuw het niet geringe vermogen niet had afgeroomd (gestolen!). Hoe zou de financiën er nu voor staan? In totaal is 32,86 miljard gulden door de (r)overheid (Lubbers/Kok) afgepakt en dat komt overeen met 32,86/2,20 = 14,91 miljard euro. Voor het gemak houden we 1990 als gemiddelde jaar aan voor de periode, dat de overheid geld aan het pensioenfonds heeft onttrokken. Tussen 1990 en eind 2015 zit 25 jaar. Oftewel het zou inmiddels gaan om een opgebouwd bedrag van 14.910.000.000 * 1,062^25 = 67,08 miljard euro, waarmee het ABP een vermogen van 351 + 67 = 418 miljard euro zou hebben. Dit vertaalt zich naar een theoretische dekkingsgraad van 418/(351/0,982) = 117%. Hiermee zou het ABP aan de minimale eis van 110% voldoen, waardoor een verhoging van de pensioenen terecht zou zijn.

De pensioenuitvoerders hebben zichzelf wel een salaris aangemeten van tussen de 250.000,00 en 600.000,00 €uries. Dik boven de Balkenende Norm van €. 187.000,00,
inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering, belastbare onkostenvergoedingen en pensioenbijdragen.
Eén van de bestuurders, Sinke, kreeg vorig jaar maar liefst 721.000 euro, blijkt uit onderzoek van de SP. In 2017 kreeg deze bestuurder nog 360.000 euro.
Daarnaast streken vier bestuurders van pensioenuitvoerder APG in 2018 alles bij elkaar bijna twee miljoen euro op. Als straks onze pensioenpotten verdeeld gaan worden over de Europese landen zullen de arme(?) landen daar heel blij mee zijn en kunnen ze daar nog eerder met pensioen.

Kijk ook eens naar de grote tekorten in de pensioenpot van “onze” europarlementariërs.
Die betalen weinig premie, worden niet gekort en krijgen toch een riant pensioen, rara.
Het tekort bij het aanvullende pensioenfonds van het Europarlement is opgelopen tot ruim 326 miljoen euro. Een groot probleem dat dan op het bord van de Europese burger, de belastingbetaler, komt te liggen. De uitkering van het aanvullende pensioenfonds aan de deelnemers is namelijk gegarandeerd. Ook wanneer de pot leeg is.

Antonius
1 jaar geleden

Het antwoord is eenvoudig. Stoppen met de Euro, uit de EU en niet langer stemmen op de verkeerde politieke partijen.

Han Ten Have
1 jaar geleden

Met bovenstaande volledig eens

Tonio
1 jaar geleden

Mee eens, maart 2021 afrekenen

Cornelis
1 jaar geleden

Schandalig wat hier gebeurt.
Ons land hanteert als enigste de laagste rente met als gevolg uitholling van onze pensioenen waarvoor premies zijn betaald.
Rutte en consorte schuift a lles naar de ECB maar doen verder niets voor de gepensioneerden.
Vullen wel zelf hun zakken

Jor12345
1 jaar geleden

De analyse van Shadow 100 is heel helder en gedetailleerd. Hopelijk wordt de rekenrente snel aangepast aan iets dat dichter bij het gemiddelde rendement ligt. Bijv 4%. Dan kan er gewoon geïndexeerd worden. Heel raar dat niemand dat durft.

Maar de andere reacties dat we ons pensioen kwijtraken aan de Europese unie zijn echt complete onzin. Het is gewoon de pot van de deelnemers in Nederland. Lastig is hoe het verdeeld wordt.

P van van Nood
1 jaar geleden

Ja en die veel verdienen gaan naar beleggingsfondsen en die halen 10_20% rendement of kopen een tweede of derde huis en verhuren die en de gewone mens mag toekijken

D
1 jaar geleden

Dat lost het probleem niet op je moet in ze afzetten voordat je echt alles kwijt bent! Weg met ze!

Slachtpartij Hanau legt het dubbele moraal van media en politiek bloot

Steeds meer schurft in Nederland, RIVM maakt zich zorgen en start werkgroep