in , , ,

Rutte III maakt ons kapot en steekt daarbij een mes in ieders rug

fvd komt met video die laat zien

De plannen van het kabinet op Prinsjesdag zijn elk jaar goed voor grote krantenkoppen en opgewonden commentaren op radio en televisie. Daarbij gaat het er vooral om dat “wij” er volgens de koopkrachtplaatjes in de miljoenennota erop vooruitgaan in het komende jaar.

De toon van Prinsjesdag in 2018 was juichend, maar nu de cijfers over 2019 bekend zijn, lijken we bedrogen uit te komen.

Het CBS maakte bekend dat de prijzen voor de consumenten in 2019 met 2,6 procent gestegen zijn, terwijl de cao lonen gemiddeld stegen met 2,5 procent.

Het staat in contrast met de toon die werd gezet op Prinsjesdag in 2018, getuige de miljoenennota: ,,Nederlanders moeten het meer in hun portemonnee gaan merken dat het goed gaat met Nederland. Daarom neemt het kabinet maatregelen om de koopkracht te versterken, met name voor lage- en middeninkomens. De koopkracht groeit in 2019 zowel dankzij de aantrekkende lonen als door de lagere lasten op arbeid. Ondanks de hogere inflatie stijgt de koopkracht volgend jaar naar verwachting met 1,5 procent, waarbij vrijwel alle groepen erop vooruit gaan”.

De stijging van de prijzen vorig jaar is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan het beleid van het kabinet. Zo ging het lage tarief in de btw van 6 naar 9 procent, met als gevolg dat de prijzen van voeding stegen. De prijsstijging van 2,6 procent komt voor 0,4 procent door duurdere voeding. Ook de kosten van gas en stroom spelen een rol.

Dat komt niet alleen door de kosten van energie, maar ook door de heffingen die we  daarover moeten betalen. Hoewel een groot deel van de prijsstijging te voorzien was, kwamen de vooruitzichten voor de koopkracht dus toch niet uit.

Alle reden dus om de dure beloftes van politici met een flinke korrel zout te nemen. Zij baseren zich op de cijfers van de rekenmeesters van het kabinet ofwel het Centraal Planbureau (CPB).

Zij maken allerlei berekeningen over de gevolgen van (belasting-)maatregelen van de overheid voor de portemonnee van de Nederlanders, maar kunnen  de toekomst niet voorspellen, zelfs de nabije toekomst niet.

Waarschijnlijk zag het kabinet Rutte3 de bui in de loop van het afgelopen jaar al hangen. Wederom werd op Prinsjesdag een rooskleurig beeld geschetst van de koopkracht in 2020, maar dat ging gepaard met een forse disclaimer.

De voorspellingen moesten niet gezien worden als harde toezeggingen van het kabinet, maar als een inschatting op basis van de nieuwste …..

Lees verder bij de bron: SDB

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
57e6d6444b57b114a6da8c7ccf203163143ad9ed5656704a702e 640 lichaam

Het menselijk lichaam is de afgelopen eeuw steeds kouder geworden

54e7dc474e50ac14ea898675c6203f78083edbe25b547949712e78 640 faillissement

Riemen vast! Aantal faillissementen in Nederland zal veel sterker stijgen dan rest van West-Europa