in , ,

UitkeringsFraudeTurken krijgen steun van partij Erdogan

geralt / Pixabay

Gemeenten en de Sociale Verzekeringsbank hebben de afgelopen jaren honderden aanvragers van een betrapt op het verzwijgen van het bezit van bijvoorbeeld een huis in het buitenland. Zo werd alleen al in in 2016 en 2017 17 miljoen aan vermogen aangetroffen dat niet is gemeld.

Als je een bijstandsuitkering of bijvoorbeeld een aanvulling op de AOW aanvraagt, ben je verplicht om eventueel vermogen te melden. Doe je dat niet en wordt er bijvoorbeeld toch een tweede huis in het buitenland aangetroffen, dan wordt de stopgezet en moet de het ten onrechte uitgekeerde geld worden terugbetaald.

Miljoenen aan buitenlands bezit verzwegen bij aanvraag

Nieuwsuur vroeg aan gemeenten (verantwoordelijk voor de bijstandsuitkeringen) en de SVB (verantwoordelijk voor de zogeheten AIO-uitkering) hoe vaak er de afgelopen jaren onderzoek is gedaan naar verzwegen vermogen in het buitenland. In 2016 en 2017 is er 625 keer onderzoek gedaan in Turkije, 154 keer in Marokko en in Suriname 130 keer. In is daarbij dus 17 miljoen aan verzwegen bezit aangetroffen, voor Marokko en Suriname zijn geen bedragen bekend.

De prominente Turkse AK-parlementariër Mustafa Yeneroglu wil Nederland verbieden de uitkeringsfraude in te onderzoeken. Hij noemt de onderzoeken illegaal.

bron: Nieuwsuur

Onderzoek naar verzwegen vermogen in is illegaal

De onderzoeken die gemeenten en de Sociale Verzekeringsbank uitvoeren in Turkije, om bij uitkeringsgerechtigden verzwegen vermogen op te sporen, zijn illegaal. Dat zegt de prominente Turkse AK-parlementariër Mustafa Yeneroglu tegen Nieuwsuur.

Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat gemeenten en de Sociale Verzekeringsbank de afgelopen jaren honderden aanvragers van een uitkering hebben betrapt op het verzwijgen van het bezit van bijvoorbeeld een huis in het buitenland.

Drie weken geleden oordeelde de Centrale Raad van Beroep in Nederland dat bewijs, vergaard bijvoorbeeld via het lokale kadaster in Turkije, rechtmatig is. Ook al is dat misschien niet volgens de Turkse wet, zoals een aantal Turkse advocaten in Nederland had beweerd.

Volgens de Centrale Raad van Beroep is dat voor de Nederlandse zaken niet relevant, zolang de onderzoeken volgens Nederlands recht op redelijke manier worden uitgevoerd.

‘Delict volgens Turkse wet’

Mustafa Yeneroglu van de AK-partij vindt de Nederlandse aanpak illegaal. “Het gaat hier om een delict volgens de Turkse wet”, aldus Yeneroglu. “Het feit dat er illegaal privégegevens verkregen worden en dat er in ons land voor een ander land gegevens worden verzameld, kan problemen veroorzaken in het kader van het internationaal recht en daarom moet dit niet gedaan worden.”

Hij zegt aangifte te gaan doen tegen de mensen die deze onderzoeken in Turkije uitvoeren voor Nederland.

bron: Nieuwsuur


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Rapporteren

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
A.J. de Koning
2 jaren geleden

Dit had je kunnen verwachten, Turken nemen het altijd op voor landgenoten zelfs al zouden ze moorden hebben gepleegd.

Tokko
2 jaren geleden

Je kunt er rustig van uit gaan dat praktisch alle allochtonen in hun thuisland een eigen huis hebben, soms meerdere panden om die te kunnen verhuren. Ik heb genoeg met ze te maken gehad, regelmatig werden trots foto’s getoond op de telefoon. Soms ware paleisjes…
Nu is daar niet zoveel mis mee, zolang ze werken en zich aan de belastingregels houden en de boel niet beduvelen als ze een uitkering aanvragen.

Aangezien landen als Turkije en Marokko niet meewerken bij de het onderzoek daarnaar, maar wel willen profiteren van de sommen geld die hun landgenoten naar huis sturen, is er maar een oplossing: Geen uitkeringen meer verstrekken waar eigen bezit of vermogen door wordt beinvloed

A.J. de Koning
2 jaren geleden

En hoe stelt u zich dat dan voor, dat kan alleen als er gecontroleerd mag worden.

Elite gaat de vaccinatiestrijd verliezen: ‘Slechts een kwart van zestigplussers neemt griepprik’

Video: Islam en Europa, status en wat is de toekomst?