in , , ,

Waarom moet er eigenlijk een verplichte vingerafdruk in je paspoort?

De vingerafdruk in het paspoort wordt nauwelijks gebruikt. is kritisch over het opslaan van de afdrukken, maar staat tamelijk alleen in Europa.

Wie geen vingerafdrukken afgeeft, krijgt in geen paspoort. Dat gaat naar alle waarschijnlijkheid ook gelden voor ID-kaarten, werd eerder deze week bekend. Maar wat gebeurt er eigenlijk met die gegevens?

Als het aan de ligt, komen de afdrukken in een database van de overheid terecht, zodat onbekende doden snel kunnen worden geïdentificeerd. Zo’n database bestaat nu niet. In worden de vingerafdrukken die je afgeeft bij de aanvraag van een nieuw paspoort alleen op het ­document zelf opgeslagen. Dat gebeurt versleuteld, zodat de chip alleen met de juiste sleutel uitgelezen kan worden. Verloopt een paspoort, dan wordt de sleutel vernietigd.

Dat de onbekende doden identificeert aan de hand van de vingerafdrukken in het paspoort, ­gebeurt nu slechts incidenteel, aldus het ministerie van binnenlandse ­zaken. De politie gaat dan met een paspoort naar een gemeente om de gegevens op het document te laten uitlezen.

Drijvende kracht achter de biometrische gegevens in paspoorten is de Europese Unie. Hoewel aanvankelijk voorvechter was, kwam daar in de loop van de ­jaren een steeds kritischer houding voor terug. Uiteindelijk werden de vingerafdrukken in 2009 enigszins schoorvoetend op de Nederlandse paspoorten gezet.

Datzelfde gebeurde bij de identiteitskaarten. was kritisch over de noodzaak, maar vond te weinig medestanders in Europa om de vingerafdrukken daarop tegen te houden.

Het snel identificeren van doden is oorspronkelijk niet het doel ­geweest achter het koppelen van biometrische gegevens aan een paspoort. Dat is het tegengaan van identiteitsfraude. Is er twijfel over iemands identiteit, dan kan de douane de afdrukken controleren. Tenminste, dat is het idee. Eind vorig jaar bleek al dat dat amper gebeurt. Volgens staatssecretaris Knops komt dat vooral doordat het veilig uitwisselen van de sleutels tussen landen, waarmee ze elkaars paspoorten kunnen uitlezen, nog niet helemaal rond was. Een technisch ­ingewikkelde klus, waar hard aan wordt gewerkt.

Maar hij liet de Tweede Kamer ook weten dat die vingerafdrukken niet de meest efficiënte manier zijn om iemands identiteit vast te stellen aan de grens. Nog steeds wordt vooral de foto – eveneens op de chip op het paspoort opgeslagen – daarvoor gebruikt: het zorgt voor een snellere doorstroming op luchthavens.

Alles bij de bron; Trouw

Lees verder bij de bron: Waarom moet er eigenlijk een vingerafdruk in je paspoort?


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Rapporteren

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sem
2 jaren geleden

LET OP : Mede burger.
Zie ook UVRM
..
,..
Hier werken onze Rechters ook aan mee,
terwijl deze “beroepsgroep” weet dat dit niet mag

Jim
2 jaren geleden

https://nl.wikipedia.org/wiki/Jacob_Lentz

Door deze calvinistische lul zijn er 120 000 mensen opgepakt. En merendeels vermoord.
Welk belang telt meer : een beetje risico of mensenleven?

Nu is er GVD weer zo’n Christelijke hufter

En weer ziet NASA satelliet forse afkoeling van de aarde, lijkt begin van nieuwe mini ijstijd

WeekendNadenkLeesvoer: De Elite probeert via ons kinderfeest Sinterklaas, de Nederlanders tegen elkaar op te zetten