in ,

Wat mag een deurwaarder in beslag nemen bij een burger die in de schulden zit?

schuld geketend

Wat mag een deurwaarder in beslag nemen bij een burger die in de schulden zit?
Daar zijn wettelijke regels over, maar deze zijn sterk verouderd en volstrekt niet meer van deze tijd! Al vanaf 2009 is de politieke discussie hierover gaande om deze regels te herzien, maar niemand schijnt haast te hebben, zelfs de politieke partijen niet. Ronduit schandalig!

Ik heb hier al eens eerder een artikel aan gewijd maar aangezien de schuldenproblematiek alleen maar toeneemt door de trage politiek en de rucksichlose bankaire sector, meen ik er goed aan te doen nog maar eens even flink van leer te trekken.

De oude wetsregels van inbeslagname dateren notabene nog uit 1838, gebaseerd op de eerste levensbehoeften uit die tijd (uit de middeleeuwen dus) en die zijn sindsdien nauwelijks veranderd.
In deze oude Wet is bepaald dat een deurwaarder geen beslag mag leggen op:
– de kleding die je draagt,
– bed en beddengoed,
– eten en drinken voor een maand.
– gereedschap waar je de kost mee moet verdienen.

Gezien de huidige maatschappelijke maatstaven is dit volstrekt niet meer voldoende om mensen met schulden een fatsoenlijk sociaal minimum te garanderen.

Voorbeeld van minimum maatstaven:
– Je moet tegenwoordig internetbankieren en belastingaangifte doen, dus is een PC vereist.
– Etenswaren bewaard iedereen tegenwoordig in een koelkast met diepvriesvak.
– Belangrijk nieuws en informatie krijg je binnen via krant, TV en/of radio.
– Een wasmachine is tegenwoordig maatschappelijk ingeburgerd, niemand kan nog zonder.
– Een kooktoestel of fornuis is in elk gezin noodzakelijk, beslaglegging hierop is asociaal.
– Kleding behoort gewoon tot de standaard uitrusting van een gezin.

De betere deurwaarders zullen in de huidige omstandigheden niet snel meer beslag leggen op spullen waarvan zij vinden dat een schuldenaar daar vanuit menselijk oogpunt over moet kunnen beschikken. Maar,….. dat moet helaas nog steeds aansluiting vinden in de wet, waarde politici!
Om dit te bewerkstelligen heeft de Koninklijke beroepsorganisatie voor Gerechtsdeurwaarders (KBvG) op 23 november 2012 niet voor niets een preadvies ingediend.
Noot:
Beslag op een koelkast en wasmachine is min of meer niet meer aan de orde. Zijn er schoolgaande (studerende) kinderen in huis, dan is beslag op de PC/laptop een af te raden ongeschreven regel.
Een rechter bepaalde zelfs dat de Tv of radio tot de eerste levensbehoefte behoorde.

Bron: Deurwaarders Collectief Nederland.

(Oneigenlijk) drukmiddel.
In de praktijk wordt beslag op de inboedel vooral als (oneigenlijk) drukmiddel gebruikt om te betalen!
En weet u waarom?

Wist u dat er bij inboedelbeslag het minimaal de kosten van het beslag op moet leveren?
Een inboedelbeslag kost ongeveer tussen de € 642 en € 1400 plus de kosten van een advertentie in de krant. Is uw inboedel dat niet waard, dan moet u daartegen bezwaar maken.
En…….als de vordering wordt betwist, dan mag de deurwaarder (na overlegging van het bezwaar op de vordering) niet doorgaan met beslag leggen. Eerst moet er een uitspraak zijn dat de vordering niet wordt betwist.

 • De kosten van een openbare verkoop zijn in de meeste gevallen vaak hoger dan de verwachte opbrengst, en als dat het geval is word de verkoop meestal niet eens doorgezet.
 • De deurwaarder is er alleen maar opuit om u met dit ‘middel’ onder (betalings)druk te zetten.
 • Daarnaast doet de huurder er verstandig aan om bij de verhuuder te vragen of ‘goederenopslag van derden’ (in dit geval de deurwaarder) is toegestaan.
 • Bovendien is het nog maar de vraag of de gemeente wel akkoord gaat met een ‘openbare verkoop’ in een pand waarop een bestemming rust, namelijk: woonbestemming!

Bij beslaglegging op de inboedel geef ik het volgende advies: Ga nooit onder druk regelingen treffen of betalingen verrichten waardoor u zich weer in nieuwe schulden gaat steken. Blijf rustig en ga advies vragen bij een hulpverlenende instantie. Meer info.

Incassokosten.
Per 1 juli 2012 is bij wet geregeld hoeveel incassokosten een deurwaarder maximaal in rekening mag brengen. Bepaal met de Incasso Calculator of en hoeveel incassokosten in rekening mag worden gebracht en of en hoeveel BTW er verschuldigd is. Incasso Calculator.

Vóór 1 juli 2012 kwam het regelmatig voor dat er dubbele incassokosten in rekening werden gebracht.
Dat mag dus niet meer!
Voorbeeld:
Een incassobureau int een vordering voor een schuldeiser. Op de specificatie van de deurwaarder staat een hoofdsom van € 270. In werkelijkheid is het schuldbedrag maar € 195 omdat de schuldeiser zelf namelijk al € 75 aan kosten heeft berekend. Op de specificatie van de deurwaarder zijn de kosten van de schuldeiser doodleuk opgenomen in de hoofdsom (€ 270) met het gevolg dat er € 138 (373%) teveel door de deurwaarder wordt berekend. Dit noemen wij dus ‘drie-dubbele incassokosten’.

Voorbeeldbrieven incassokosten:

Geen (juiste) aanmaning ontvangen

Te hoge of dubbele incassokosten

Te hoge incassokosten vanwege niet samenvoegen termijnen

Te hoge incassokosten vanwege ten onrechte BTW

Te hoge incassokosten (tot 1 juli 2012)

Beslag op de inboedel en het uitoefenen van oneigenlijke druk:

 1. Een deurwaarder mag per brief aangeven van plan te zijn beslag te leggen op de inboedel. Voorwaarde is wel dat hij dit waar kan/moet maken doormiddel wel een vonnis of dwangbevel van de rechter. In de Verordening beroeps- en gedragsregels gerechtsdeurwaarders staat namelijk dat de deurwaarder geen druk mag uitoefen door het aankondigen van maatregelen, welke hij niet daadwerkelijk kan/gaat nemen.
 2. Het komt steeds voor dat een deurwaarder in zijn/haar brief een concrete datum noemt waarop hij/zij beslag op de inboedel komt leggen en dan vervolgens zonder bericht niet komt opdagen. U kunt er dan van uitgaan dat de deurwaarder helemaal niet van plan was om beslag op de inboedel te leggen. Volgens de Kamer voor Gerechtsdeurwaarders (tuchtrechter) is de deurwaarder verplicht te melden dat het beslag op de inboedel niet doorgaat.
 3. Nog vaker komt het voor dat de deurwaarder wel beslag op de inboedel heeft gelegt, een datum voor verkoop heeft aankondigt maar dan vervolgens zonder bericht gewoon niet komt opdagen. Kennelijk is de deurwaarder, omdat de waarde van de inboedel nihil is, helemaal niet van plan geweest om de inboedel te verkopen. Ook hier geldt dat de deurwaarder verplicht is door te geven dat de verkoop niet doorgaat.

Het moge uit bovenstaande punten duidelijk zijn dat verkoop vaak helemaal niet de bedoeling is!
In negen van de tien gevallen komt dat simpelweg omdat de inboedelwaarde onvoldoende is.
Kijk,…. en dat is nu gebruik maken van een ongeoorloofd drukmiddel.

Nog twee voorbeelden van oneigenlijke druk.

 1. Er ligt beslag op uw inkomen. De deurwaarder stuurt de u een brief dat een aanvullende betalingsregeling moet worden afgesloten. Als u daar niet mee akkoord gaat dreigt de deurwaarder met beslag op de inboedel. Echter, dit doorkruist de bescherming van de beslagvrije voet en dat is NIET toegestaan!
 2. Het kan nog gekker. Bijvoorbeeld als de deurwaarder beslag legt op de spullen in de woonkamer (bankstel, TV e.d.) in verband met een schuld van een inwonend kind.
  Het is niet geoorloofd de ouders zo onder druk te zetten om de schuld van het kind te betalen.

Zo belangrijk om te weten:

Mag een incassobureau en/of gerechtsdeurwaarderskantoor gegevens van u zomaar aan derden door geven? Bijvoorbeeld: Bedrijven, een woningstichting of cooperatie?

Nee, dat mag absoluut niet! De Wet Bescherming Persoonsgegevens staat dat niet toe!
Een gerechtsdeurwaarder of incassobureau is wel bevoegd om informatie te gebruiken voor de incasso van verschillende dossiers tegen dezelfde schuldenaar die bij dat kantoor in behandeling zijn; dit mede uit het oogpunt van kostenbesparing voor de schuldenaar.

Beslagvrijevoet berekenen: http://www.schuldinfo.nl/fileadmin/kwijtschelding/invoerBeslag.php

Bronnen:
Schuldinfo.
DeurwaardersCollectief
KBvG preadvies
Rijksoverheid
Crisisnetwerk
Advies bij schuld
Advocatie

Lees ook eens verder bij de Bron: Stop de Bankiers

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
eb36b0072ff11c3e81584d04ee44408be272e2dd11b5184491f2 640 vuilnisbak

REFERANDA DEMOCRATIE OF VOLKVERLAKKERIJ?

screenshot 504

Viktor Orbán verklaart oostelijk Midden-Europa tot “migrantenvrije zone”