in

Zo werkt TTIP in de praktijk

14127345302 e8e379cfca ttip1
90% van het in El Salvador is al vervuild, waardoor families en dorpen te maken hebben met ziektes, voedseltekorten en door de extra kosten van het kopen van flessen water. Als OceanaGold haar zin krijgt, zou de laatste overgebleven rivier met drinkbaar water in dit Midden-Amerikaanse land ook vervuild raken.
De regering van El Salvador heeft OceanaGold een mijnbouw-licentie voor de El Dorado mijn geweigerd, omdat hun plannen niet voldoen aan de nationale regelgeving voor bescherming van de mensenrechten en het milieu. Maar in plaats van toe te geven aan deze democratische beslissing, beroept OceanaGold zich op de gevaarlijke “Investor State Arbitrage” – regels die op grond van internationale zijn opgesteld. Deze regels stellen buitenlandse bedrijven in staat om nationale overheden te vervolgen voor miljarden, alleen maar om hun zin te krijgen.
De regels waar OceanaGold zich op beroept zijn ook opgenomen in TTIP, het nieuwe handelsverdrag tussen de en , waarover op dit moment onderhandeld wordt. Deze clausule binnen heet ISDS Investor-State Dispute Settlement.

ISDS

ISDS betekent dat bedrijven overheden kunnen aanklagen als ze vinden dat ze tegen regels en wetten oplopen die hun bedrijfsbelangen schaden.
De gevolgen van ISDS zijn een vrijbrief voor multinationals. Het grootbedrijf hoeft zich niets meer aan te trekken van onze arbeids-, milieu- en voedselveiligheidswetten.
Voor iedereen die denkt dat het allemaal niet zo'n vaart zal lopen met TTIP is dit misschien een wake-up call. Wat OceanaGold in El Salvador doet, kunnen olie- en gasbedrijven straks ook in Nederland.
Verzet tegen bijvoorbeeld schaliegaswinning kan dan zomaar gebroken worden. Als een gemeente geen vergunning af wil geven met een beroep op bijvoorbeeld milieuregels, zal al snel een proces worden aangespannen.
Met TTIP hebben we niks meer over ons eigen land te zeggen. Met TTIP zijn we vogelvrij. Stop TTIP

Lees verder via Welvaart voor iedereen

 

Foto via Mehr Demokratie e.V. cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
77c44b16d4ec8feedc53961e 640 ouderen1

We participeren: Steeds meer ouderen betalen voor gezelschap

1200630315 5df4730f67 militair1

Die Hennis toch, militairen mogen niet in uniform reizen, worden nu in vol ornaat gedropt in centrum Utrecht voor oefening