in , , ,

Algemene Rekenkamer wordt wakker: Belastingbetaler ‘soms’ dupe van risicomodellen fiscus

Belastingaangiften controleren met behulp van risicomodellen die zijn gebaseerd op data zorgt weliswaar voor meer belastinginkomsten, maar er zit ook een flink nadeel aan.

Het gebruik van alle data die al bij de bekend zijn om te checken hoe hoog het risico is dat er een fout in de aangifte zit, maakt het werk van de fiscus makkelijker en leuker.

Maar dat geldt niet voor de belastingbetaler, ontdekte de Algemene Rekenkamer.

In de oude situatie werd namelijk maar op één of een select groepje gegevens gelet om te kijken of er mogelijk iets mis was met de aangifte. Door meer gegevens te gebruiken, wordt het makkelijker om in de 12 miljoen jaarlijkse aangiften voor de inkomstenbelasting te kijken of er mogelijk iets mis mee is.

Maar het risicomodel blijkt minder goed te werken dan gehoopt. Het wordt niet duidelijk waar in de aangifte de fout zit, waardoor een belastinginspecteur die alsnog helemaal handmatig moet controleren.

Bovendien zijn de risicomodellen ontwikkeld met als doel de opbrengsten te maximaliseren, concludeert de Rekenkamer. Ze signaleren dus ook alleen foutjes die de opbrengst van de schatkist verhogen en geen foutjes die de onterecht geld kosten.

Lees verder bij de bron: RTLZ


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

Rapporteren

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wan Bestuur
1 jaar geleden

Ik heb echt nooit gedacht dit ooit te zullen zeggen maar NL vliegt achteruit op alle gebied.
Het feit dat een regering zich de best ooit noemt en nergens eerlijk over is en dit land overlevert aan de criminle EU van banken en mulitnationals, is al voldoende aanwijzing dat er iets heel erg fout is. NL is hard op weg een communistische land te worden waar de burgers hun gehele inkomen naar toe brengen …. Uitgezonderd een kleine elite uiteraard ….
Wordt wakker mensen …. dit klopt allemaal van geen kanten.

Nederland is kwetsbaar daarom groot onderzoek naar ziekten door muggen

Video vragenuur IS kinderen: Minister Blok vindt veiligheid van ons Nederlanders allerminst belangrijk