in , , ,

‘Banken gaan vaker uw betaalgegevens gebruiken om geld te verdienen’

De verleiding voor om met betaalgegevens van klanten geld te gaan verdienen, wordt groter. Daarom wil toezichthouder De Nederlandsche Bank () er strenger op toezien dat data niet wordt misbruikt.

“Ik dat het gebruik van betaalgegevens onmiskenbaar de toekomst is”, zegt DNB-directeur Frank Elderson. “Er is urgentie bij banken. Ze denken na over hun verdienmodel. De digitalisering biedt mogelijkheden.”

ING wilde bijvoorbeeld vorig jaar aanbiedingen aan klanten doen op basis van hun betaalgegevens. Daar kwam zoveel verzet tegen dat de bank het plan voorlopig terugtrok.

ABN Amro had een vergelijkbare werkwijze, maar stopte daarmee na klachten van de privacy-waakhond.

Concurrentie groeit

Banken staan van verschillende kanten onder druk. Techbedrijven zoals Apple en Google proberen een deel van het betalingsverkeer over te nemen, door bijvoorbeeld betalen met de telefoon mogelijk te maken.

Op de hypotheekmarkt is er steeds meer concurrentie van en verzekeraars en op de spaarrekeningen van klanten leggen de banken steeds meer geld toe.

Volgens de toezichthouder hebben consumenten relatief veel vertrouwen in banken dat ze goed met hun data omgaan. “Klanten hebben meer vertrouwen dat de bank goed voor hun data zorgt dan grote techbedrijven”, zegt Elderson.

Lees verder bij de bron: NOS


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

Rapporteren

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
KienSofietje
1 jaar geleden

Daar voor is waarschijnlijk die nieuw sneaky bankenregel DSP2 ( PSD2) ingevoerd.Voorstel van, wie anders, de surveiance EU. Die geeft banken de mogelijkheid om derde partijen onze financien te laten volgen. Wanneer wij er toestemming voor geven, want dat kunnen we bij onze bank instellen, hahahaha. De triodosbank heeft met enkele andere banken gevraagd om daar een sterkere beveiliging voor te mogen bouwen, maar dat mag niet van Knot…
Wij burgers mogen dus ons eigen geld niet extra beschermen tegen pottenkijkers!. Ga maar kijken en navragen bij jullie eigen banken.
Hier past ook een protest op. Allemaal onze oude sokken gaan gebruiken en in een kluis bewaren?

Nederland is koploper met de meeste GDPR-datalekken

De geheime seksfeesten van de elite