in , , , ,

EU investeert 1,2 miljard in stekkerauto batterijen

batterij 1557438943
acunha1973 / Pixabay

Na jaren van aanzienlijke afstand wordt een consortium opgericht voor de productie van EV batterijen. Het wordt ‘a tie-up among carmakers, energy companies, and others interested in building battery capacity in Europe.’ Van de 5 à 6 miljard euro komt 1,2 miljard van Brussel.

De rest zal uit de privé sector gehaald worden. Er is reeds genoeg geld voorhanden om fase één te starten van wat een megafabriek moet worden.

Marktaandeel

‘De overgrote meerderheid van de EV-batterijen (batterijen voor Elektrische Voertuigen) zijn Lithium-ion accu’s. Ze zijn bijzonder interessant voor gebruik in wagens: hoge energiedichtheid, milieuvriendelijk (zeker qua uitstoot fijn stof en CO2) en (relatief) lange levensduur. Het prijskaartje voor deze EV-batterij is nog aanzienlijk, maar de kostprijs zal de komende jaren ongetwijfeld slinken door de grote vraag.’

Deze catch up is beter laat dan nooit. Vooral China en Zuid-Korea bouwen hier in Europa ook aan marktaandeel. (Maar laten het merendeel van de eigenlijke productie wel in hun thuislanden verrichten; eigen volk eerst, of wat dacht u?)

Rode lantaarn Nederland

Bestuurders mogen dan wel denken ‘groen’ te rijden met een electrische wagen. Maar beseffen ze ook waar de energie, de stroom vandaan komt om de batterij te voeden? In dat opzicht, van groene stroom productie, staat Nederland aan het staartje van de rij. Tezamen met het piepkleine Luxemburg. Ook groter gezien, is Nederland zowat de hekkensluiter als het aankomt op de productie van hernieuwbare energie.

Aldus het mei 2019 rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). ‘In 2020 zou 14 procent van alle in Nederland opgewekte energie uit hernieuwbare bron moeten komen: biomassa, waterkracht, wind of zon.’

Lees verder bij de bron: Biflatie.nl

Maar terwijl de vraag naar kobalt zal toenemen, voor gebruik in oplaadbare batterijen in elektronica, elektrische auto’s en de thuisaccu’s, gaat de winning ervan gepaard met negatieve gevolgen in Afrika. Transparantie over de herkomst en winning van dat kobalt is nog ver te zoeken. Toch valt kobalt helemaal buiten het Europese wetsvoorstel over verantwoorde mijnbouw en conflictmineralen. Deze week stemt het Europees Parlement over dat wetsvoorstel.

Het gaat bij kobalt niet om klein bier. Oplaadbare lithium-ion batterijen in electronica en elektrische auto’s bestaan vaak voor meer dan de helft uit de stof. In een auto-accu kan tot wel 8 kilo kobalt zitten. Tesla, fabrikant van elektrische auto’s, bouwt in de VS een ‘gigafabriek’ om al haar accu’s te produceren. Het online mijnbouw magazine Mining.com schatte dat alleen al de bouw van die gigafabriek de wereldvraag naar kobalt met 17 procent zal doen toenemen. Die schatting dateert van vóór de aankondiging van de Powerwall thuisbatterijen.

De helft van de geschatte wereldvoorraad van 7 miljoen ton kobalt bevindt zich in de Democratische Republiek Congo (DRC). Het land heeft veel delfstoffen, zoals koper, tin, goud en diamanten. Ondanks de miljardenwaarde aan export van al die grondstoffen staat Congo van 187 landen op de 186e plaats op de VN ranglijst die welvaart meet, de Human Development Index.

Lees verder bij de bron: downtoearthmagazine.nl

Studie bevestigt: elektrische auto’s veel slechter voor klimaat dan diesels

Je kan beter niet naast een Tesla parkeren!

 

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
climate science

Ierland wordt tweede land dat een ‘klimaatcrisis’ uitroept

2994869903 588b138bbc ballonnen

GroenLinks als machtspartij: verwerpt motie die ze zelf meermaals hebben ingediend