in , , , ,

Europa op weg naar revolutie? Europese jongeren lijken het zat te worden en willen verandering

Veel Europese jongeren hebben hun buik vol van de ‘status quo’ in Europa. Ze zijn er klaar voor om de straat op te gaan en een verandering af te dwingen, althans dat zou zo zijn volgens een recent onderzoek. Het is geen signaal om te negeren.

Het lijkt erop dat veel jongeren door de kansloosheid om een materieel aanvaardbaar bestaan op te bouwen, dermate gefrustreerd zijn dat ze bereid zijn om geweld te gebruiken. De jeugdwerkloosheid is vooral in de zuidelijke Europese landen enorm. In Griekenland bijvoorbeeld 59% en in Spanje 56%, getallen als deze zijn een duidelijke verklaring voor de onrust onder veel jongeren.

Aan ongeveer 580.000 respondenten in 13 Europese landen werd de volgende vraag voorgelegd: ‘Zou je actief deelnemen aan een revolte op grote schaal tegen de generatie die nu de macht heeft als dat in de komende dagen of maanden zou gaan gebeuren? Meer dan de helft van de 18-34 jarigen antwoordden: JA.

De vraag was er een in het kader van een onderzoek, gesponsord door de EU, onder de titel: “Generatie, wie?” Het rapport ging verder in op de vraag waarover de respondenten uit 13 Europese landen optimistisch of gefrustreerd waren. Van die dertien landen gaven vooral Griekse jongeren hun frustraties over politieke en de financiële sector weer.

jongeren-revolutie De jongeren in Italie en Spanje waren met 65% en 63% bereid om aan een grootschalige revolte mee te doen (Griekenland 67%). Van de Nederlandse jongeren waren slechts 33% klaar voor, gevolgd door Duitse jongeren (37%) en Oostenrijkse (39%). Toch is een derde van de Nederlandse jongeren nog een opmerkelijke uitkomst voor een land dat zo weinig geneigd is tot revolutie.

Van de Franse jongeren was 61% bereid tot revolutie. Niet verbazingwekkend door de lange historie van Fransen met opstanden en revoluties. Teenagers in Rennes en andere steden protesteerden bijvoorbeeld massaal tegen beide presidentskandidaten voor de verkiezingen.

“Zet Marine Le Pen uit en niet de immigranten” en “Wij willen Macron niet en Le Pen evenmin”. Opvallend was dat veel respondenten in Frankrijk frustraties hebben over corruptie, belastingen en de enorme rijkdom van een kleine groep.

Apathie bij jongere kiezers wordt als een zorgwekkende ontwikkeling gezien. In Groot-Brittannië viel de bijvoorbeeld de opkomst van jongeren met 28 procent terug, van 66% in 1992 tot 38% in 20015. De afname van de verkiezingsopkomst bij jongeren is echter geen vanzelfsprekend bewijs voor politieke apathie.

De bereidheid van jongeren om te protesteren suggereert dat ze nog steeds betrokken zijn bij het politieke proces, zij het op een minder conventionele manier.

In een onderzoek uitgevoerd in Groot-Brittannië, Frankrijk en in 2014 blijkt, dat jongeren meer geneigd zijn om aan directie actie mee te doen, zoals het tekenen van een petitie. Vergeleken met ouderen zouden er twee keer zoveel jongeren zijn die aan directe acties mee zouden doen.

Bron

verder via de Bron: Time2Wakeup!


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Report

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Nieuw plan Britse overheid: Realtime 6.500 burgers tegelijk bespioneren en achterdeurtjes in encryptie

Macron zegt dat Franse cultuur niet bestaat en wil meer moskeeën laten bouwen