in , , ,

Fijn die marktwerking: Bijbetaling dreigt voor miljoenen medicijngebruikers

22e78eb2246d623d 640 medicijnen

Miljoenen mensen lopen het risico dat ze in de loop van volgend jaar ineens moeten bijbetalen voor het medicijn bij de apotheker dat ze nu vergoed krijgen.

Die extra bijdrage is meestal maar enkele tientjes per jaar, maar kan in sommige gevallen oplopen tot vele honderden euro’s.

In het worst case scenario kunnen zes miljoen mensen de maatregel in hun portemon­nee gaan voelen. Daarvan zal ruim 83 procent maximaal 50 euro per jaar gaan bijbetalen

Schatting GFK in opdracht ministerie VWS

Het kabinet schroeft voor het leeuwendeel van de ruim beschikbare middelen – bijvoorbeeld tegen diabetes, hoge bloeddruk en astma – de maximale vergoeding omlaag. Het is de laatste openstaande bezuiniging in het regeerakkoord wat betreft medicijnen.

Deze ‘modernisering’ van het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) moet vanaf 2022 voortaan 140 miljoen euro per jaar opleveren.

Nu worden medicijnen die je bij de apotheek haalt, zodra ze tot het basispakket zijn toegelaten, opgenomen in dit vergoedingssysteem. Onderling vervangbare middelen komen in hetzelfde ‘laatje’ terecht en voor iedere groep geldt een maximaal vergoedingsbedrag.

Wil een patiënt een duurder geneesmiddel gebruiken, dan betaalt diegene het verschil uit de eigen portemonnee.

Lees verder bij de bron: AD.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Coronavirus Bill Gates

Bill Gates Foundation voorspelde 3 maanden geleden 65 miljoen sterfgevallen door het Coronavirus

fail 1560499005 e1587482093347

Belastingdienst faal zoveel: Met flinke zak geld vertrokken fiscus-personeel is al terug