in ,

Financiële markten vliegen uit de bocht, er klopt iets niet

recessie 1567081630
Mediamodifier / Pixabay

Het is een wonderlijke wereld in dit traumatische ‘corona-tijdperk'. Als je de ontwikkelingen niet goed volgt dan zou je haast de weg kwijt raken. Ik vertoefde een goeie week met vakantie in onze mooie provincie Zeeland en was van plan flink te genieten van al het moois om mij heen. Kon het toch niet laten om 's avonds na een dagje fietsen of wandelen het nieuws te scannen. Dat doe ik via de alternatieve media op mijn laptop en via de aanwezige in ons vakantiehuisje. Als iemand die het dagelijkse (financiële) nieuws volgt, en analyseert, wil je ook tijdens de vakantie op de hoogte blijven. Stel je voor dat de wereld vergaat zonder dat je er weet van hebt. Ik moet in al mijn nuchterheid constateren dat ik nu pas besef in welke snelheid de opeenvolgende mondiale incidenten zich voltrekken. Er gebeuren ontzettend veel dingen in korte tijd. Op allerlei gebied, zowel financieel economisch als sociaal maatschappelijk. De financiële markten die ik volg gedragen zich in coronatijd wel heel extreem, maar daarnaast ook de . Het financiële leven en het sociale leven zijn natuurlijk onlosmakelijk aan elkaar verbonden, je kunt niet zonder geld een normaal maatschappelijk bestaan leiden.

Wat is er aan de hand in de VS

Toen de pandemie uitbrak hebben we hier op deze site al vaker geroepen dat een mondiale best wel eens de trigger zou kunnen zijn voor een ernstige financiële . Die volgt op de coronacrisis. Nu we langzamerhand ontwaken uit de lockdown, blijven we hangen in de crisismodus. Ineens breekt overal de pleuris uit. Zoals het begon in de VS met ernstige rellen bij grimmige protesten, veroorzaakt door het immer sluimerende racisme onder de Amerikaanse bevolking, zo is inmiddels de onrust overgewaaid naar veel Europese steden en andere westerse democratieën. Nog steeds vraag ik mij af of het etnisch profileren door de politie wel de echte oorzaak is van al het geweld in de VS. Het heeft m.i. ook te maken met de opgelegde beperkingen van de lockdown die de burgers in vrije democratische landen al gauw spuugzat zijn. Oké, het zal een mix kunnen zijn met meerdere oorzaken, maar het is een keihard gegeven dat er in meerdere woonwijken van Amerikaanse steden complete anarchie heerst. De talrijke beelden via online-media zijn verontrustend, Amerika keert terug naar het Wilde Westen.

Polarisering escaleert

Een soortgelijke vorm van anarchie heerst ook in sommige Franse steden. In de Franse stad Dijon zijn groepen Tsjetsjenen en Noord-Afrikaanse drugsdealers al enkele dagen in gevecht met elkaar. In Parijs en andere steden rellen demonstranten om meerdere misstanden. Niet alleen om het etnisch profileren van politie en overheden, maar ook zijn het de ontevreden gele hesjes doe protesteren tegen de regering Macron. Ook in zijn onlusten die hun grondslag vinden in meerdere oorzaken, maar met name op gang gebracht door de ‘Black Lives Matter-protesten.' Deze protesten die gepaard gaan met plunderingen zijn weer een trigger voor een oplaaiende polarisatie tussen de linkse en rechtse . Vooral in een tijd dat veel mensen zonder werk raken en op allerlei manieren achtergesteld raken is dat een reden om zich aan te sluiten bij extreem linkse of extreem rechtse organisaties. We zien het bij de nieuwe beeldenstorm anno 2020. Voor- en tegenstanders van historische helden verdringen zich bij beelden, gedenkstenen en gelijksoortige uitingen en raken slaags. Ik zie een toename van verscherpte tegenstellingen op meerdere fronten.

Beurzen floreren, terwijl mensen protesteren

Het gaat niet alleen om racisme maar ook om de opgelegde beperkingen van onze bewegingsvrijheid vanuit de lockdown. Er heerst een algemene toestand van ontevredenheid. Dat kan deze zomer dramatisch escaleren als de massa ziet dat de financiële markten (nog?) enorme winsten boeken terwijl de onderliggende economie zich in een deplorabele toestand bevindt. De biljoenen van de FED en de verdwijnen in de zakken van de elite en de superrijke investeerders. De massa heeft het nakijken en zien hun banen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Hoe kunnen beursgenoteerde bedrijven onder die omstandigheden dan floreren op de beurs? Daar klopt iets niet. De algehele malaise van een krimpende economie veroorzaakt een mopperende massa en dat zorgt voor een neergaande spiraal in de maatschappij. De enorme scheefgroei door inkomens- en vermogensongelijkheid voltrekt zich momenteel wel heel snel. Financiële markten worden door centrale banken gesteund met biljoenen terwijl werklozen in de samenleving worden gesteund met miljoenen. Zoals uitkeringen van de overheid. Dit trekt de boel scheef, om niet te zeggen extreem scheef. De slimme analist zal begrijpen dat deze situatie niet lang kan duren.

Kwestie van tijd

De opgeblazen beurshausse zorgt voor de grootste schijnvertoning sinds mensenheugenis. Beleggers weten dat de economie slecht draait maar worden door centrale banken volgestopt met gratis geld. Dit spelletje wordt echter door steeds meer mensen doorzien. De massa wordt eindelijk wakker. Als na verloop van tijd de armoede door de ….

Lees verder bij de bron: Columns van Gerrit Welbergen

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
2162005037 c8147fa035 dna test

China wil het DNA van alle mannelijke inwoners

cor dist

Corona hoax: Braziliaanse parlementsleden onthullen lege kisten en lege ziekenhuizen