in ,

Schrijf een snel economisch herstel maar op je buik, het wordt bikkelen en er broeit iets …

57e8d2414955ab14f1dc8460962a3f7f1d37d8f85254784a712c7bd29545 640 zwoegen

De verwachting onder vooral de beleggers was dat er na de aftocht van Corona een V-vormig herstel zou plaatsvinden van de zwaar onder druk staande economie. De hoop was gericht op al het geld dat consumenten een aantal maanden niet uitgaven, en thuis zaten op te potten, na verloop van tijd massaal zouden uitgeven.

Dat de massa in een hoerastemming zou verkeren zodra we door de versoepeling weer naar buiten kunnen en mogen feesten. Echter heeft de werkelijkheid de rooskleurige fantasieën inmiddels ingehaald; nu blijkt dat de angst regeert. Als het volk in de zomermaanden allerlei grootse evenementen moet missen en straks bij een bezoek aan voetbalwedstrijden bij het maken van een goal heel zachtjes en ingetogen een kort “hoera” mag fluisteren, dan zijn we nog lang niet terug bij het oude normaal.

Er broeit wat

Dit is, althans zo wil ik hopen, toch ook niet het nieuwe normaal. Als ik ergens op een terrasje of bij een feestje uitbundig wil zijn en in groepsverband een vreugdedans, of desnoods de polonaise moet meelopen, dan willen wij uit ons dak kunnen gaan. Lekker even ontladen. Totaal uit je bol gaan. Het lucht op en maakt je een beter mens. De hele zomer mogen we niet aan vreugde-uitingen doen.

Dat wordt een hele saaie zomer. Of misschien ook niet, want in veel steden broeit er wat onder de jeugd die niet naar hun discofeestjes kunnen, en onder supporters die al lang geen voetbalwedstrijden hebben kunnen bezoeken. Als we ons een beetje kunnen verplaatsen in de geest van onze jongeren dan zouden we begrip kunnen hebben voor hun opgekropte gevoelens.

Knokken met de “foute politie”

Onze jeugd is in feite het grootste slachtoffer van de lockdown-periode. Een studieonderbreking, nauwelijks of helemaal geen uitzicht op vaste banen, en niet mogen feesten. Diep triest. Straks gaan ze rellen in de grote steden. Juist de jeugd in de achterstandswijken die vermengd met (voetbal)hooligans zich verzamelen om hun opgekropte agressie ergens op bot te vieren. En ja, wat kun je dan beter doen nadat de BLM-beweging(Black-Live-Matters) zich heeft gepresenteerd.

Dat is natuurlijk knokken met de ‘foute politie,’ die compleet zwart is gemaakt, en dat bedoel ik in figuurlijke zin. Nu is dit nogal zwart-wit voorgesteld, maar het is wel een trend die m.i. is ontstaan vanuit de lockdown-periode. Een lockdown die via het oud zeer van racisme een nieuwe onrust heeft ontketend onder de massa die zich flink zal uitbreiden door het gemis aan evenementen.

Demonstraties verbieden

Rellen en plunderingen in grote steden zijn de grote angsten onder de winkeliers in de stadskernen. Dat kunnen ze er nog wel bij hebben na de enorme omzetschade van de voorgaande 3 maanden. Intussen heeft de burgemeester van Den Haag voor de tweede keer de demonstratie in Den Haag verboden van de beweging “Viruswaanzin.”

Zijn argument is dezelfde als dat van de vorige week, zo bericht de NOS: “De demonstratie is verboden op basis van dezelfde gronden als vorige week, zegt de gemeente Den Haag. Volgens de burgemeester vormt de demonstratie een gevaar voor de volksgezondheid vanwege de verwachte hoge opkomst. Ook bestaat de kans op ernstige wanordelijkheden:” https://nos.nl/artikel/2338608-den-haag-verbiedt-opnieuw-demonstratie-viruswaanzin.html . Het is een makkelijk argument natuurlijk na de beelden van de ernstige rellen van vorige week zondag. Toch is het een bedenkelijke beslissing.

Kapen van een demonstratie.

Het recht op demonstratie is een groot goed en vastgelegd in de grondwet. Op basis van de tijdelijke corona-restricties denken burgemeesters makkelijk demonstraties te kunnen verbieden. Dat is totaal onverenigbaar met de huidige situatie waarin bij het volk veel onvrede opborrelt. Als die onvrede geen kans krijgt om zich openbaar te uiten dan gaan de protestbewegingen ondergronds.

Dat is veel gevaarlijker en leidt tot onverwachtse grimmige situaties wanneer strijdbare groepen vermengd met reljeugd en hooligans de straat opgaan. We noemen dat tegenwoordig het kapen van een demonstratie. Onaangekondigd de straat op gaan via versleutelde onlineberichten en uiteraard via de deurbel en ontmoetingen onder de hangplek-jeugd. Kortom, mogelijkheden genoeg om ondergronds iets te organiseren.

George Orwell zag het al in 1984

Bij herhaalde demonstratieverboden gaan we in onze democratie de verkeerde kant op. Zou onze democratische rechtsstaat langzaam overgaan in een politiestaat? De zogenaamde volg-apps worden ons al opgedrongen via o.a. de coronavirus-app. Deze is voor ons eigen bestwil, namelijk onze gezondheid.

De volgende app om daarmee ons gedrag te volgen is makkelijk gemaakt in het kader van het waarborgen van onze veiligheid. Want plunderingen willen we toch niet? Ik denk even weer aan de dystopische toekomstroman van George Orwell, die al in 1984 voorzag dat de westerse wereld onder een totale controle zou kunnen geraken. Ach ja, het doel heiligt de middelen, roepen onze politici.

We mogen niet alles weten

De huidige wijze van besturen zou zo maar normaal kunnen worden als verderop in dit jaar juist de massa de economische neergang gaat ondervinden. Het wordt bikkelen, zo zegt de titel van deze column. Dat betekent dat we zeer behendig moeten worden om ons los te worstelen uit een economische neergang van ongekende omvang. Zoiets gaat niet zonder slag of stoot. Precies zoals ik zeg.

Ware veldslagen en stoten onder de gordel vormen een onderdeel van de keiharde gevechten die reeds worden geleverd in steden als Parijs en sommige steden in de VS, waar in meer wijken dan ons wordt verteld een totale anarchie heerst. Onze mainstream media doen hun uiterste best om de beelden die via het internet gaan te onthouden aan de TV-kijkende massa. We moeten niet op slechte ideeën worden gebracht door het journaille. Onze staatsomroepen doen keurig netjes wat de Staat als broodheer van hun verwacht. Niet teveel onrust zaaien onder een inmiddels steeds verder polariserende bevolking.

Tolerantiegrens is overschreden

Alle opgekropte onvrede komt tegelijk boven drijven. Van de eeuwenoude discriminatie tot de nieuwe BLM-beweging. Van onschuldige zwarte piet-grappen tot het verdwijnen van spraakmakende TV-programma’s. En zelfs de oproepen om knokploegen te organiseren om straks in december een kinderfeest te beveiligen. Hoe ver zijn we doorgedraaid? Het zijn de typische kenmerken van een samenleving in verval.

Hoe dat komt heb ik al vaker uitgelegd. Niet zo heel moeilijk. Sociale spanningen escaleren wanneer o.a. ook de verschillen in inkomens- en vermogensongelijkheid heel extreem worden. Als elitaire beleggers feesten en de massa vanuit sociale armoede de straat opgaat dan is er wat mis. Als centrale banken met geld strooien in de richting van de elite en de Rijksoverheid de gemeenten in de steek laat die hun tekorten moeten afwentelen op de burgers, dan is er wat mis. Er zijn grenzen aan de tolerantie …..

Lees verder bij de bron: Columns van Gerrit Welbergen

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
57e3d3464d53af14f1dc8460962a3f7f1d37d8f85254784a712c7ed5914c 640 misbruik

Wat een Wahnsinnszahl! Justitie: 30.000 verdachten in pedonetwerk Duitsland

vaccin 1541956457

Europese Commissie wil soepelere regels voor genetische manipulatie in jacht op vaccin