in , , ,

Gaan we weer: EU gaat vrijhandelsverdrag met Singapore tekenen met vooral chemische stoffen en geneesmiddelen

De leert weinig van gemaakte fouten, paar dagen geleden kwamen ze er nog achter dat het vrijhandelsverdrag met Ukraine niet zo goed uitpakt en grote economische schade toebracht en dit was alleen nog maar met eieren en kippen. Hoe zal het gaan aflopen met dit keer medicijnen en chemische stoffen? Ik zie de bui al hangen…

De EU en Singapore tekenen vrijdag in Brussel een vrijhandelsverdrag en een overeenkomst om wederzijdse investeringen te beschermen. Dat gebeurt tijdens een top van Europese en Aziatische leiders. De banden worden ook op ander gebied aangehaald, met de ondertekening van een partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst.

Dat zijn de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in overeengekomen.

Singapore is van de landen in Zuidoost-Azië veruit de grootste handelspartner van de EU. Vorig jaar exporteerde de EU voor 33,16 miljard, vooral auto's en machines, naar de stadstaat en importeerde ze voor 20,14 miljard , met name chemische stoffen en geneesmiddelen.

Het verdrag maakt een einde aan nagenoeg alle douanetarieven, behalve enkele voor visserij- en verwerkte landbouwproducten. Singapore zal voortaan EU-normen en -veiligheidstests voor elektronica, geneesmiddelen en auto-onderdelen erkennen.

Ook heffen beide partijen belemmeringen op in de dienstensector, waar de bilaterale handel 44,4 miljard euro (2016) bedroeg. Meer dan 10.000 bedrijven uit de EU gebruiken Singapore als knooppunt om de hele regio te bedienen.

De EU en Singapore begonnen in 2010 te onderhandelen over een handels- en investeringsverdrag. Het handelsbeleid wordt uitsluitend op EU-niveau gemaakt en de  onderhandelt namens de EU. In 2017 bepaalde het Europees Hof van  echter dat de nationale parlementen moeten instemmen met brede handelsverdragen waarin bijvoorbeeld afspraken over geschillenbeslechting zijn opgenomen.

Daarom is het verdrag nu opgesplitst en moet de  het goedkeuren.

Lees ook eens verder bij de bron: Europa Nu


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Winkeliers zijn er helemaal klaar mee: Asielzoekers steelroven Gronings dorpje leeg

Verborgen armoede: Meer dan een derde van 20- tot 45-jarige Nederlanders heeft minder dan 3.000 euro spaargeld