in ,

Geheim IMF-rapport: Griekenland kost eurolanden veel meer geld

5974629097 67262a3696 IMF greece

De Griekse staatsschuld is veel problematischer dan de laatste weken is aangenomen door de Europese instanties.

Dat schrijft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een geheim rapport, dat is ingezien door persbureau Reuters.
In het akkoord dat maandagochtend vroeg met Griekenland is gesloten is wel wat ruimte voor het kwijtschelden van Griekse schuld. Maar uit het geheime IMF-rapport, dat maandagavond naar de regeringen van de eurolanden is gestuurd, zou blijken dat er veel meer op de Griekse schuld moet worden afgeschreven.

Bijstorten

Dat betekent dat Griekenland de eurozone nog veel meer geld zal kosten. Volgens het IMF zou Griekenland de komende dertig jaar niets hoeven terugbetalen en moet de looptijd van de leningen enorm worden verlengd, om de schuld houdbaar te maken. Een andere mogelijkheid is dat de overige eurolanden jaarlijks geld overmaken naar Griekenland, op kosten van de belastingbetalers van die landen. Ook zou er nu al flink kunnen worden afgeschreven op de Griekse staatsschuld.

Zonder dat soort maatregelen is de Griekse schuld onhoudbaar, aldus het IMF. Als dat klopt, zullen de geldschieters een groot deel van de leningen sowieso niet meer terugzien. De schuld is voor Griekenland niet te behappen. De Griekse economie is te klein om rente en aflossing op alle schuld te betalen. De staatsschuld gaat nu richting 200% van het bruto binnenlands product.

Volgens het IMF is de situatie de laatste weken dramatisch verslechterd, als gevolg van het sluiten van de Griekse banken en de kapitaalcontrole. De schade daarvan voor de Griekse economie loopt in de miljarden.

Lees verder via: Nieuws van de Dag

 

En wij maar denken dat € 86 miljard al een krankzinnig hoog bedrag was

om de Grieken het tot 2018 te laten uitzingen. Volgens het IMF is deze gigantische som geld echter bij lange na niet genoeg om de Griekse schuldenproblematiek duurzaam te verlichten. De EU zal nog veel, véél meer moeten geven – hoogstwaarschijnlijk honderden miljarden euro’s. Niet voor niets hadden een aantal leden van de Duitse regering veel liever een Grexit gezien, want nu wordt de welvaart in Noord Europa opgeofferd om de zuidelijke schuldenstaten te belonen voor hun veel te hogen uitgaven en weigeringen om echt te hervormen.

Pal voor het Griekse referendum kwam het IMF met een rapport waarvan de EU publicatie uit alle macht probeerde te voorkomen. In die analyse werd namelijk ondubbelzinnig geconcludeerd dat alleen een massale Griekse schuldenkwijtschelding het land er weer enigszins bovenop zou kunnen helpen.

Veel verzet in Grieks parlement tegen uitverkoop land

Het IMF had niet voorzien dat de Griekse premier Tsipras na het duidelijke ‘NEE’ van het volk alsnog compleet zou capituleren voor de eisen van de Troika (EU, ECB, IMF). Tsipras heeft overigens maar 2 dagen de tijd om het parlement ervan te overtuigen akkoord te gaan met de totale uitverkoop van zijn land. Groter kan de vernedering voor de Grieken nauwelijks zijn. Tientallen Syriza parlementariërs hebben al gedreigd tegen te zullen stemmen, waardoor de premier afhankelijk wordt van de pro-Europese oppositie. (2)

‘EU moet veel verder gaan’

Vandaag kwam er nóg een ‘geheim’ IMF document boven tafel, waarin opnieuw werd gepleit voor een schuldenkwijtschelding die veel verder gaat dan wat de EU nu wil geven. Dat heeft mede te maken met het feit dat de Griekse economie en banken de afgelopen weken zware klappen hebben opgelopen.

‘De dramatische verslechtering van de houdbaarheid van de schulden wijst op de noodzaak van een kwijtschelding op een schaal die veel verder zou moeten gaan dan wat tot nu toe werd overwogen,’ schrijft het IMF in het document, dat maandagavond naar de regeringsleiders van de eurozone werd gestuurd, dus nog vóórdat die het derde bailout pakket à € 86 miljard overeen kwamen.

De Europese landen zouden Griekenland 30 jaar lang (!!) moeten vrijstellen van het terugbetalen van alle schulden, inclusief nieuwe leningen, en een ‘zeer dramatische’ verlenging van de afbetaaltermijn moeten geven. Andere optie is decennia lang jaarlijks miljarden overmaken naar de regering in Athene, óf ‘diepe, onmiddellijke haircuts’ van hun leningen aan de Grieken accepteren.

‘Prognoses kunnen nog veel slechter uitvallen’

De komende twee jaar zal de Griekse schuldenlast stijgen naar ongeveer 200% van het BNP. Nog maar 2 weken geleden schatte het IMF in dat deze op 177% zou uitkomen. Ook de prognose voor 2022 is bijgesteld van 142% naar 170%. De bruto lasten voor het terugbetalen van deze schulden zullen ver boven de als maximaal houdbare 15% van het BNP uitkomen. Bovendien zal dit percentage met de jaren verder gaan stijgen.

Het IMF waarschuwt dat zelfs deze buitengewoon sombere prognoses nog veel slechter kunnen uitvallen, en de Grieken nóg veel meer van de EU nodig zullen hebben.

‘Oorlogsverklaring aan Duitse blok’

Op de onafhankelijke financiële site Zero Hedge wordt het IMF document letterlijk ‘een oorlogsverklaring aan Duitsland (en diens gezonde bondgenoten Finland, Nederland e.d.)’ genoemd. Dit zal de meningsverschillen in Europa tussen de twee blokken – het noordelijke, dat de begrotingen strikt op orde wil houden, en het zuiden, dat de teugels verder wil laten vieren (sterker nog: dat zich nog nooit aan deze afgesproken regels heeft willen houden)- verder vergroten.

Bovendien zal iedere vorm van schuldenkwijtschelding de andere feitelijk bankroete staten –Italië, Portugal, Spanje, Frankrijk- ertoe aanzetten eveneens een forse kwijtschelding te eisen, waar zoals tot nu toe gebruikelijk is alleen het Noord Europese blok voor ‘mag’ betalen. Dat alles wordt mogelijk gemaakt door Brussel, dat in deze schuldencrisis een uitgelezen kans ziet om alle financiële en politieke macht naar zich toe te trekken.

Lees verder via: xandernieuws.punt.nl

Photo by International Monetary Fund cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
13736728873 9eac9fa423 terror attack e1436863676976

Studie: 95 procent terroristische aanvallen na 9/11 verzonnen door FBI

15503726345 e14e6c51c0 TTIP

Bedrijfslobby loopt de deur plat bij TTIP-onderhandelaars