in ,

Gemeenten vullen salarissen wethouders aan met wachtgeld om maximumsalaris te omzeilen

tweedekamer wachtgeld

Negen gemeenten en één provincie gebruiken wachtgeld om het salaris van bestuurders aan te vullen. Zo omzeilen ze het maximumsalaris dat de gemeenteraad beschikbaar heeft gesteld voor het bestuur.

Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Het gaat om dertien wethouders en twee gedeputeerden van Flevoland die in een vorige bestuursperiode voor meer uren waren aangesteld (zie graphic hieronder). Voor het aantal uren dat zij nu minder werken vult de gemeente hun salaris aan met wachtgeld.

De bedragen lopen uiteen van enkele honderden tot zo’n drieënhalfduizend euro bruto per maand. Per jaar kost het de gemeenten en de provincie opgeteld ongeveer 300 duizend euro.

In bijna alle gevallen is de constructie het gevolg van het versplinterde politieke landschap, waardoor er vaak een groot aantal partijen nodig is om een meerderheidscoalitie te vormen. Als al die partijen ook een eigen wethouder of gedeputeerde wil leveren, kan het bestuur groter worden dan met de gemeenteraad is afgesproken.

Dat lossen de partijen op door deeltijdbestuurders aan te stellen. Degenen die in een vorige bestuursperiode voor een langere werkweek waren aangesteld, vullen dat gat nu op met wachtgeld.

De bestuurders wijzen erop dat ze weliswaar in ….

Lees verder bij de bron: De Volkskrant

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
geweld 1574323411

Hulp aan slachtoffers seksueel geweld onder druk door geld tekort

Islam EU 1024x512

”Moskeebesturen’ werden ‘migrantenorganisaties” – Amsterdam moest keihard sjoemelen voor subsidie