in

Groep van 50 IS-strijders uit Tunesië per bootje binnengesmokkeld in Italië

Interpol heeft een lijst verspreid van 50 vermoedelijke Islamitische Staats-strijders waarvan het gelooft dat ze onlangs per boot zijn geland in Italië. Die IS-strijders zouden proberen andere landen te bereiken.

De lijst werd al op 29 november naar het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken gestuurd, dat het vervolgens aan nationale agentschappen voor terrorismebestrijding in heel Europa verspreidde.

De verdachten zijn allemaal Tunesische staatsburgers, van wie sommigen door ambtenaren werden geïdentificeerd toen ze in Italië aankwamen. Het document toont hun voornamen, achternamen en geboortedata.

Tunesië hofleverancier

Vier van de verdachten op de Interpol-lijst zijn al bekend bij Europese inlichtingendiensten. Eén van hen is mogelijk de grens tussen Italië en Frankrijk overgestoken om Gard, een departement in Zuid-Frankrijk, in de regio Occitanie, te bereiken volgens document.

Tunesië was met zo’n 5.000 à 6.000 strijders “de hofleverancier” van de terreurorganisatie. Sinds de instorting van het kalifaat is er vrees voor strijders die naar Europa vertrekken om aanslagen te plegen.

Het nieuws over de Interpol-lijst valt samen met een bekendmaking van de Europese grensbewakingsdienst Frontex. Die begint vandaag een nieuwe opsporingsoperatie op de Middellandse Zee, met als doel potentiële terroristen aan te pakken.

Stijging

Eind vorig jaar was er een forse stijging van het aantal Tunesiërs dat per boot naar Sicilië overstak. Die hadden spookroutes gevonden, die niet te traceren waren door de grensbewaking, iets waar Italië eind vorig jaar al voor waarschuwde. De aantallen bootvluchtelingen zijn overigens niet te vergelijken met die tijdens het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis.

Italië zegt trouwens niets van af te weten van de speciale Interpol-lijst. Ook de internationale politieorganisatie zelf wil er niets over zeggen. Interpol kan en mag zo’n gevoelige info alleen vrijgeven met toestemming van de betrokken landen.

Lees ook eens verder bij de bron: Stop de Bankiers

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
eb36b5072af7073ecd0b470de7444e90fe76e7d419b3124294f9c3 640 bitcoin

EU Sargentini reguleert bitcoins en schroeft bestrijding witwascriminaliteit op

1 eu bed 300x223

Europa: het gevoel heerst dat Europa niet meer aan zijn burgers denkt