in , , , ,

Het Oekraïense associatieverdrag: hard gelag voor Nederland, handvol steenrijke Oekraïners profiteert

Prawny / Pixabay

Van het controversiële associatieverdrag met profiteert vooral een handvol steenrijke Oekraïners, kippenkolos Yuriy Kosiuk voorop. Hij maakt handig gebruik van de mazen in het associatieverdrag, zodat hij er miljardair van is geworden.

CBS-cijfers laten zien dat aan Oekraïense zijde de grote groei zit in voedingsmiddelen en de exportkansen voor in machines zitten. Specifieker in rekken voor legbatterijen en andere apparaten voor het op grote schaal houden van pluimvee. Hier zijn ze afgebroken, maar daar worden ze weer opgezet.

Cijfers laten zien dat de Nederlandse export vooral betrekking heeft op technologie voor kippenstallen van één Oekraïens bedrijf: Myronivsky Hliboproduct (MHP). Yuriy Kosiuk heeft met een geschat vermogen van 1,4 miljard dollar.

MHP geniet van een aantal onwenselijke concurrentievoordelen. Één blik op de jaarcijfers 2017 van MHP maakt duidelijk dat de Poolse overheidsbijdrage 52,6 miljoen dollar is. Ook de vennootschapsbelasting is bijzonder, winst voor belasting bedraagt 213 miljoen dollar, na belasting is deze 17 miljoen dollar hoger. Dat zouden wel meer ondernemers willen: na de blauwe brief méér geld op de rekening in plaats van minder.

De European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) verschaft het kippenbedrijf zachte leningen: een van 65 miljoen euro en een van 85 miljoen euro en recent nog 25 miljoen euro. De Europese Investeringsbank geeft ook leningen, een van 55 miljoen euro en een van 30 miljoen euro. Tot slot heeft de Wereldbank, MHP in totaal voor 250 miljoen euro van kredieten voorzien.

Lees verder bij de bron: Follow the Money – Platform voor onderzoeksjournalistiek


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

O, Nederland, let op u saeck: CBS ziet Nederland langzaam van samenstelling veranderen

Rutte bij het pensioenoverleg – foute boel!