in , , ,

In Nederland sluiten de ziekenhuizen om nieuwe te openen in … Irak

leeg ziekenhuis 1545129792
Myriams-Fotos / Pixabay

zet in op de veiligheid en stabiliteit in Irak en de regio, ook nadat ISIS militair is verslagen, stelt minister Blok tijdens zijn reis naar en Irak. ‘Dat is nodig om te voorkomen dat ISIS opnieuw aan kracht wint.'

Sinds het begin van de Nederlandse bijdrage aan de internationale strijd tegen ISIS in 2014 zijn successen geboekt. Bijna al het grondgebied dat ISIS onder controle had is heroverd. Meer dan 7 miljoen burgers zijn uit handen van ISIS bevrijd en ontheemden keren terug naar huis en pakken hun leven weer op.

‘De focus verschuift nu van het militair verslaan van ISIS naar de opbouw na de oorlog. Ook is het belangrijk ISIS-strijders te kunnen berechten. Veiligheid en stabiliteit zijn randvoorwaarden voor de volgende fase. Nederland zet in op intensievere banden met Irak en Jordanië. Daarom vind ik het belangrijk hier te zijn. Zodat we samen aan de slag kunnen met het verbeteren van de veiligheid.'

Deze samenwerking heeft al een vlucht genomen; zo organiseerden minister Blok en de Jordaanse Koning vorige maand al de internationale ‘Aqaba'-conferentie over terrorismebestrijding.

Stabiliteit

Een jaar geleden werd Irak bevrijd verklaard van ISIS. De Nederlandse inzet in 2019 zal zich richten op capaciteitsopbouw van de veiligheidssector van Irak. Ongeveer 70 Nederlandse militairen trainen op dit moment de Iraakse veiligheidstroepen, inclusief de Koerdische Peshmerga. Blok: ‘De meerwaarde van hun werk is groot. Door deze trainingen kan Irak in de toekomst in zijn eigen veiligheid voorzien.'

Ook in Irak heeft Nederland belang bij stabiliteit. Dat verkleint enerzijds de dreiging van en het risico op een nieuwe stroom vluchtelingen, en vergroot anderzijds de kans op terugkeer van ontheemden. ‘Ik zie hier met eigen ogen hoeveel schade de terreur van ISIS achterliet. Nederland zal juist in deze nieuwe fase, waarin Irak weer kan opbouwen, het land helpen zodat de overwinning op ISIS duurzaam wordt. Dan kunnen ontheemden en vluchtelingen terugkeren naar hun thuis', aldus Blok.

Minister Blok metselt een steen bij de heropening van het Fallujah Teaching Hospital

Opbouw en herstel

De minister heropende tijdens zijn bezoek aan de Iraakse stad Fallujah een door oorlogsgeweld getroffen . ‘In Fallujah is een enorme strijd geleverd tegen ISIS. Dit is het uiterste punt waar ISIS voet aan de grond kreeg, slechts tientallen kilometers van Bagdad vandaan. Fallujah was tot voor kort onbegaanbaar; dat dit ziekenhuis de deuren weer kan openen na een verwoestende aanslag van ISIS is veelzeggend over de fase waarin Irak zich bevindt.'

Nederland financierde met behulp van een ontwikkelingssamenwerkingsfonds de opbouw van het Fallujah Teaching Hospital en het herstel van de iconische brug over de Eufraat, waaraan Blok tijdens zijn bezoek aan Fallujah ook een bezoek bracht. Naast deze hulp, draagt ook de economische samenwerking van Nederland met de regio bij aan stabiliteit.

Lees verder bij de bron: Rijksoverheid.nl

Natuurlijk moeten we Irak wat we samen met de westerse landen hebben stuk gebombardeerd helpen, maar het is te zot om hier ziekenhuizen te sluiten en verderop weer 1 te openen.

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
atmosfeer 1545128542

China en Rusland hebben de atmosfeer boven Europa aangepast om militaire toepassingen te testen

rutte1

De belangrijkste belastingwijzigingen voor uw portemonnee per 1 januari 2019