in , , , , , , ,

Het wordt tijd om de definitie van rechtsband tussen de overheid en de burger te heroverwegen! #belasting #gelehesjes

DtF5QbOW0AAV2W6 e1543432113905

In Nederland betalen we belasting wat op zich heel logisch is en we betalen niet zo’n klein beetje ook. Tijd om eens te kijken of we nog waar voor ons geld krijgen en de overheid op de goede weg zit.

Het gaat om belasting(fiscaal gezien), onder belasting wordt verstaan een rechtsband tussen de overheid en een rechtssubject (de belastingplichtige) waarbij een heffing of prestatie wordt opgelegd ten behoeve van een overheid met als doel in de openbare uitgaven te voorzien. Belastingen worden geheven op grond van een wet.

Wanneer tegenover de betaling wel een individuele prestatie van de overheid aan het rechtssubject staat, dan spreekt men over een retributie. Meer algemeen spreekt men ook over een heffing.

Men maakt een onderscheid tussen directe en indirecte belastingen.

Budgettaire functie

De belangrijkste functie van belasting is de budgettaire functie. Deze functie houdt in dat de opbrengst van de belasting, is bedoeld voor het financieren van voorzieningen waarvan de wetgever bepaalt dat zij algemeen toegankelijk en beschikbaar moeten zijn.

Deze voorzieningen worden voor het overgrote deel, bekostigd uit de opbrengsten van belastingen.

Deze voorzieningen betreffen:

Instrumentele functie

Belastingheffing heeft daarnaast een instrumentele functie. Dit houdt in dat de overheid met de belastingheffing nevendoeleinden voor ogen heeft. Bijvoorbeeld:

  • verdelingsfunctie – voor een wijziging van de inkomensverdeling(gelukt, maar verkeerd om van arm naar rijk en de rijken nog rijker)
  • allocatiefunctie – een bescherming van nationale bedrijvigheid(há dividend enzo)
  • stabilisatiefunctie – het beïnvloeden van conjunctuurbeleid(tweedeling in de samenleving is ook onderweg)
  • sociale functie – het stimuleren van gedrag, zoals milieuvriendelijk, gezond of sociaal gedrag(ook dat lukt, alleen niet zo best)

Conclusie

We weten nu waarom we dus zoveel belasting moeten afdragen. Krijgen we terug waar we voor betalen? Dat zeer zeker niet! Alle voorzieningen waarvoor we dus betalen is gesloopt of bijna gesloopt, tijd om een flink deel van de belastingafdracht te gaan minderen.

Is de overheid op de goede weg? Ook daar kunnen we stellen dat het mank loopt. Nu er aangegeven is dat het Marrakesh VN-migratiepact getekend gaat worden zal het op den duur de sloop alleen nog maar harder gaan.

Laten we hopen dat het met de Gele Hesjes revolutie iets gaat worden. Ik zie al dat het géén succes zal gaan worden, jammer genoeg. Als we toch in actie moeten komen laten we het dan doen voor de toekomst van onze kinderen!

Net nog op de valreep voordat ik op publiceren zou drukken zag ik nog even snel voorbij komen dat uit nieuwe cijfers van de NOS blijkt dat de politie maar liefst 16.000 kansrijke zaken heeft gestopt vanwege personeelstekort…… Het gaat maar door en door, iemand zou eens een lijst moeten bijhouden. Het wordt hoog tijd dat er in dit land orde op zaken wordt gesteld. Hoe moeilijk kan het zijn?

Succes en wees wijs met zijn allen.

Meer #gelehesjes op den twitters.

Mocht je meer over belasting willen weten kun je terecht bij wikipedia.

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
facebook 1543417993

Ook moe van Facebook? Er is een goed alternatief: Minds

daar gaan we twitter facebook en e1549372761873

EU beveelt gedragscode: sociale netwerken zouden voorkeur moeten geven aan “traditionele media”