in , , , ,

Johnson & Johnson krijgt 300 miljoen dollar boete in (baby)talkpoeder kanker zaak

baby 1563025740
PublicDomainPictures / Pixabay

In een monumentale beslissing heeft een New York Jury besloten dat Johnson & Johnson (J & J) een vrouw moet compenseren die beweert te zijn geschaad door de talkpoederproducten van het bedrijf, waarvan we eerder hebben gemeld dat ze besmet zijn met kankerverwekkende asbest.

J & J is naar verluidt veroordeeld tot het betalen van 300 miljoen dollar aan punitieve schadevergoeding aan de vrouw, die een zeldzame asbest-gerelateerde kanker heeft ontwikkeld waarvan zij beweert dat die werd veroorzaakt door J & J baby-poeder. De uitspraak volgt een andere soortgelijke van eerder in de maand, ook besloten door een jury van New York, die 25 miljoen dollar schadevergoeding schonk aan Donna Olson, een 66-jarige vrouw die ook kanker ontwikkelde.

Ondertussen werd een andere zaak die op dezelfde dag als Olson’s in South Carolina werd gehoord naar verluidt afgewezen, omdat die jury alle aansprakelijkheid voor het bedrijf van de hand wees.

“Met dit vonnis heeft nog een andere jury J & J’s misleidende beweringen afgewezen dat haar talkpoeder vrij was van asbest”, aldus Jerome Block, de hoofdprocesadvocaat in de nieuwste zaak in New York.

“De interne J & J-documenten die de jury zag, legden nogmaals de schokkende waarheid bloot van tientallen jaren van bedekken, bedrog en verbergen door J & J van het asbest dat in talkpoeder zit,” voegde hij eraan toe.

Deze drie gevallen zijn slechts een druppel in de emmer, aangezien J & J naar verluidt geconfronteerd wordt met nog eens 13.000 meer zaken, die allemaal beweren dat de talkproducten van het bedrijf kankerverwekkend asbest bevatten. J & J blijft deze beschuldigingen echter ontkennen en benadrukt dat meerdere onderzoeken en tests uitgevoerd door toezichthouders van over de hele wereld bevestigen dat de talkproducten van J & J veilig en asbestvrij zijn.

“Deze rechtszaak heeft aanzienlijke juridische en bewijsfouten met zich meegebracht waarvan Johnson & Johnson meent dat ze een ommekeer in hoger beroep zullen rechtvaardigen,” vertelde J & J aan CNBC. “Tientallen tests door onafhankelijke deskundigen en academische instellingen bevestigen herhaaldelijk dat Johnson’s Baby Powder geen asbest bevat of kanker veroorzaakt.”

“Van alle vonnissen tegen Johnson & Johnson die het proces van hoger beroep hebben doorlopen, is iedereen ten val gebracht,” ging het bedrijf verder.

Het is jammer dat het duizenden rechtszaken kostte en talloze klanten kanker kregen voor J & J om eindelijk haar babyproducten te herformuleren om minder gifstoffen te bevatten
Als onderdeel van een grootscheepse schadebeheersingsinspanning heeft J & J afgelopen voorjaar opnieuw haar gehele lijn voor babyverzorgingsproducten opnieuw uitgebracht, die hard is geraakt door de meedogenloze negatieve pers.

Sinds 2011 is de verkoop van het merk, dat nu 125 jaar oud is, met maar liefst 20 procent gedaald – vorig jaar nog 1,9 miljard dollar. In het eerste kwartaal van 2018 daalde de omzet in de Verenigde Staten met 14 procent.

Een deel van deze rebrand houdt naar verluidt in dat J & J bepaalde toxische ingrediënten uit zijn producten verwijdert die, zoals asbest, mogelijk kanker kunnen veroorzaken. Uit rapporten blijkt dat de nieuwe soorten op de markt worden gebracht gericht op ‘millennial moms’ die de voorkeur geven aan babyproducten die ‘meer natuurlijke ingrediënten’ bevatten.

“Ik probeer producten te vermijden die sulfaten, parabenen, ftalaten en kunstmatige geurstoffen bevatten”, zegt Meg Conrad, de moeder van een drie jaar oude dochter die tegen CNBC zei dat ze altijd productetiketten controleert om ervoor te zorgen dat haar babyproducten vrij zijn van deze additieven – daarom koopt ze geen J & J babyproducten, althans in hun huidige vorm.

“Alles wat je op je huid legt, wordt opgenomen in je bloedbaan, dus ik wil mijn dochter beschermen tegen schadelijke chemicaliën en gifstoffen die mogelijk in producten zitten.”

In 2015 verwijderde J & J alle parabenen en ftalaten uit de lijn met babyproducten. Critici zeiden echter dat het bedrijf nog een lange weg te gaan had, en daarom heeft het nu aangekondigd dat het van plan is synthetische kleurstoffen en sulfaten uit zijn producten te verwijderen en met ingrediënten als minerale olie en kokosolie te vervangen.

Lees verder bij de bron: worldunity

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
MH17 Ukraine Map Locations

Bom onder Rutte’s MH17 verhaal

plundering 1563019487

De politiek van klimaatplundering