in

Meer geld naar pensioenen door forse stijging pensioenpremies, minder naar loonsverhoging

pensioen

De loonsverhogingen dreigen volgend jaar lager uit te vallen door een forse stijging van de pensioenpremies. Dat vrezen verschillende werkgevers, blijkt uit een inventarisatie door NRC.

Veel pensioenfondsen verwachten volgend jaar een hogere premie te moeten heffen bij werkgevers en werknemers. Door de dalende rente, wordt het voor fondsen duurder om een toekomstig pensioen te beloven.

In meerdere sectoren proberen werkgevers de premiestijging nog te voorkomen of beperken. Dat kan door de pensioenregeling te versoberen. Werknemers krijgen dan een lagere pensioenopbouw in ruil voor hun premie. Maar dat zien de vakbonden lang niet altijd zitten.

Onder meer winkeleigenaren dreigen volgend jaar enkele tot tientallen procenten meer premie te moeten betalen, volgens een inschatting van het Pensioenfonds Detailhandel. „Dat is direct van invloed op onze loonkosten”, zegt een woordvoerder van brancheorganisatie INretail. Dat kan ten koste gaan van de ruimte voor nettoloon óf secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals verlof en scholing.

Bij het grootste pensioenfonds, ABP, moet de premie waarschijnlijk zo’n 7 procent omhoog. Het alternatief – een lagere pensioenopbouw – is geweigerd door de vakbonden. Tot onvrede van werkgevers. Onder meer de …

Lees verder bij de bron: NRC

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
3769283867 01c3214399 fail1

Dat duurde niet lang: Surveillancesoftware voor online tentamens lekt data 444.000 gebruikers

8738401438 1c71246dbd NWO

Hoppa! Overheid gaat passagiersdata opvragen voor registratie reizigers uit corona-risicogebieden i.v.m. thuisquarantaine